Értékálló befektetés a belvárosi ingatlan

Értékálló befektetés a belvárosi ingatlan
2023. 03. 22., 11:09

Nem olcsó mulatság, de hosszú távon megéri belvárosi ingatlanba fektetni. Az V. kerületben 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta. A tágabb értelemben vett belvárosi kerületek (V., VI., VII.) négyzetméterára is elérte a milliós lélektani határt, a befektetési célú vásárlások aránya a 2021-es adatokhoz képest 15 százalékponttal, 60 százalékra nőtt ezen a területen tavaly.

Elérte az 1 millió forintos lélektani határt a tágabb értelemben vett belvárosi területek átlagos négyzetméterára 2022 év végére a fővárosban. A befektetők által kedvelt V., VI. és VII. kerületek áremelkedése a 2023-as tranzakciós adatok szerint továbbra is kitart, a 2022 második félévében értékesített ingatlanok adataihoz képest 6százalék-os mértékben, 1,08 millió forintra növekedtek az átlagos négyzetméterárak ezen a területen idén.

Öt évvel ezelőtti elemzésében 2020-ra időzítette az egymillió forintos árszint elérkezését négyzetméterenként az V. kerületben a Duna House, azonban a használt téglalakások átlagos négyzetméterára már 2019 II. félévére meghaladta az 1 millió forintot. Az idei év első hónapjainak tranzakciói alapján a VI. és a VII. kerületi átlagárak is közelítenek a milliós határ felé, Terézvárosban 944, Erzsébetvárosban pedig már 960 ezer forintra nőtt az ingatlanok ára négyzetméterenként.

Hosszabb időintervallumot vizsgálva a belvárosi kerületek áremelkedése 2014 II. félévétől kezdve szinte szünet nélkül tart, mindössze a pandémia időszakában mutatnak érezhető stagnálást az ingatlanközvetítő értékesítési adatai.

„Jól jártak, akik évekkel ezelőtt belvárosi ingatlanba fektették megtakarításukat, hiszen 2022 év végére a 10 évvel ezelőtti, 2012-es második féléves adatokhoz viszonyítva több mint egymillió forinttal lettek drágábbak az V. kerületi ingatlanok négyzetméterenként. A terézvárosi és erzsébetvárosi trend is hasonló, előbbinél 236százalék-os, utóbbinál 220százalék-os négyzetméterár-emelkedést mutatnak a számok” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Bár a 2022-es év gazdasági és politikai eseményei jelentősen visszavetették a vásárlói kedvet, a befektetők lendülete kitartott. A hazai ingatlanpiacon a 2022-es tranzakciós adatok alapján változó intenzitású, mégis jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása, akik június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki, de a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felül tudták múlni októberben, amikor 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A belvárosi kerületekben még kiemelkedőbb, 60 százalékos arányban szerződtek a vevők befektetési szándékkal.

„2022 októbere a belvárosi kerületek keresettsége szempontjából is csúcspontot jelentett. Népszerűségét tekintve 2022 júliusában szerepelt a legjobban a kerületek között az V. kerület, ekkor a 6. helyen végzett a sorban és az érdeklődők 14,6 százaléka jelölte meg preferált területként. 2022 októberében ugyan visszacsúszott a 7. helyre a keresettségi listán, mégis jelentős, 15,8 százalékos volt az V. kerületi ingatlanok iránt érdeklődők aránya a Duna House felmérése szerint” – folytatta a szakértő.

Az ingatlanpiac átalakulásának és a lakáshitelkamatok drágulásának következményeképp többek döntöttek az ingatlanvásárlás elhalasztása mellett. A bérlemények iránti kereslet növekedésével erősödött a kiadó ingatlanok szegmense, az infláció, az átlagbér és a minimálbér növekedése pedig a bérleti díjak további emelkedését hozta maga után.

„A belvárosi lokáció mind a rövid, mind pedig a hosszú távú kiadásra berendezkedő tulajdonosok számára ideális választás. A Duna House aktuális, fővárosi kínálatának 16százalék-át teszik ki a belvárosi területen hirdetett ingatlanok, amelyek között a többmillió eurós épületektől a 13 millió forintra tartott 15 négyzetméteres minigarzonig válogathatnak az érdeklődők” –tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS