Értékálló befektetés a belvárosi ingatlan

Értékálló befektetés a belvárosi ingatlan
2023. 03. 22., 11:09

Nem olcsó mulatság, de hosszú távon megéri belvárosi ingatlanba fektetni. Az V. kerületben 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta. A tágabb értelemben vett belvárosi kerületek (V., VI., VII.) négyzetméterára is elérte a milliós lélektani határt, a befektetési célú vásárlások aránya a 2021-es adatokhoz képest 15 százalékponttal, 60 százalékra nőtt ezen a területen tavaly.

Elérte az 1 millió forintos lélektani határt a tágabb értelemben vett belvárosi területek átlagos négyzetméterára 2022 év végére a fővárosban. A befektetők által kedvelt V., VI. és VII. kerületek áremelkedése a 2023-as tranzakciós adatok szerint továbbra is kitart, a 2022 második félévében értékesített ingatlanok adataihoz képest 6százalék-os mértékben, 1,08 millió forintra növekedtek az átlagos négyzetméterárak ezen a területen idén.

Öt évvel ezelőtti elemzésében 2020-ra időzítette az egymillió forintos árszint elérkezését négyzetméterenként az V. kerületben a Duna House, azonban a használt téglalakások átlagos négyzetméterára már 2019 II. félévére meghaladta az 1 millió forintot. Az idei év első hónapjainak tranzakciói alapján a VI. és a VII. kerületi átlagárak is közelítenek a milliós határ felé, Terézvárosban 944, Erzsébetvárosban pedig már 960 ezer forintra nőtt az ingatlanok ára négyzetméterenként.

Hosszabb időintervallumot vizsgálva a belvárosi kerületek áremelkedése 2014 II. félévétől kezdve szinte szünet nélkül tart, mindössze a pandémia időszakában mutatnak érezhető stagnálást az ingatlanközvetítő értékesítési adatai.

„Jól jártak, akik évekkel ezelőtt belvárosi ingatlanba fektették megtakarításukat, hiszen 2022 év végére a 10 évvel ezelőtti, 2012-es második féléves adatokhoz viszonyítva több mint egymillió forinttal lettek drágábbak az V. kerületi ingatlanok négyzetméterenként. A terézvárosi és erzsébetvárosi trend is hasonló, előbbinél 236százalék-os, utóbbinál 220százalék-os négyzetméterár-emelkedést mutatnak a számok” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Bár a 2022-es év gazdasági és politikai eseményei jelentősen visszavetették a vásárlói kedvet, a befektetők lendülete kitartott. A hazai ingatlanpiacon a 2022-es tranzakciós adatok alapján változó intenzitású, mégis jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása, akik június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki, de a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felül tudták múlni októberben, amikor 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A belvárosi kerületekben még kiemelkedőbb, 60 százalékos arányban szerződtek a vevők befektetési szándékkal.

„2022 októbere a belvárosi kerületek keresettsége szempontjából is csúcspontot jelentett. Népszerűségét tekintve 2022 júliusában szerepelt a legjobban a kerületek között az V. kerület, ekkor a 6. helyen végzett a sorban és az érdeklődők 14,6 százaléka jelölte meg preferált területként. 2022 októberében ugyan visszacsúszott a 7. helyre a keresettségi listán, mégis jelentős, 15,8 százalékos volt az V. kerületi ingatlanok iránt érdeklődők aránya a Duna House felmérése szerint” – folytatta a szakértő.

Az ingatlanpiac átalakulásának és a lakáshitelkamatok drágulásának következményeképp többek döntöttek az ingatlanvásárlás elhalasztása mellett. A bérlemények iránti kereslet növekedésével erősödött a kiadó ingatlanok szegmense, az infláció, az átlagbér és a minimálbér növekedése pedig a bérleti díjak további emelkedését hozta maga után.

„A belvárosi lokáció mind a rövid, mind pedig a hosszú távú kiadásra berendezkedő tulajdonosok számára ideális választás. A Duna House aktuális, fővárosi kínálatának 16százalék-át teszik ki a belvárosi területen hirdetett ingatlanok, amelyek között a többmillió eurós épületektől a 13 millió forintra tartott 15 négyzetméteres minigarzonig válogathatnak az érdeklődők” –tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS