Erős novemberrel indult az év végi hajrá az ingatlanpiacon

2023. 12. 02., 15:20

A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési változások hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon – olvasható a Duna House közleményében. A cégcsoport által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónapnak számít idén. Az előző hónap eredményeit 12 százalékkal haladta meg, az előző év novemberéhez képest pedig 10 százalékkal jobban teljesített az ingatlanpiac idén novemberben. Decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál, így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri az év elején megadott 90–110 ezres határ alsó értékét.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján a hitelpiacon is az év egyik legerősebb hónapját zárta a piac. A pénzügyi közvetítő 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén novemberre, amely év/év összehasonlítás alapon 11 százalékkal erősebb piacot mutat az előző évhez képest, és az előző hónaphoz mérten is 10 százalékos erősödést jelent. A Credipass adatai alapján a folyósított hitelvolumen növekedésénél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a hiteligények beadásának volumene is, amely elsősorban a kifutó otthonteremtési támogatások miatti utolsó rohamnak köszönhető. Ennek mértékét jól mutatja, hogy a szeptember-októberi számokat több, mint 50 százalékkal haladja meg a novemberi érték, míg a január-februári számoknál háromszor több hitelvolument jelent. A jelenlegi CSOK-os vásárlók így az ingatlan- és hitelpiaci mutatókat is erősítették novemberben és erősíteni fogják még decemberben is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS