Ennyit ér ma a csok támogatás egy kétgyermekes család számára

2023. 07. 21., 13:19

Kevesebb mint a felét éri a mai ingatlanárak mellett az idén még elérhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény összege a Credipass és a Duna House szakértőinek számításai alapján. Az átlagos négyzetméterárak 2016 óta néhol a duplájára vagy annál is nagyobb mértékben emelkedtek, ami mellett a megugró infláció is számottevő mértékben csökkentette a 7 éve változatlan állami lakástámogatás összegét.

A kormány június végi bejelentésének értelmében 2024-től új szabályok lesznek érvényesek mind a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), mind a Babaváró támogatás esetében. A lakástámogatások változása máris érezhetően befolyásolta az ingatlanpiaci folyamatokat, az első bejelentés, illetve a részletek ismertetésének hatására élénkülő érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről az ingatlan- és pénzügyi szakértők egyaránt.

„A jól időzített döntések időszaka következik most az ingatlan- és hitelpiacon, hiszen akár több tízmillió forinttal jár jobban, aki még az idei évben vásárol. Az egyéni élethelyzetek mérlegelése mellett azonban a megfontolt lépésekhez elengedhetetlen az állami támogatások változásainak alapos értelmezése” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Az új rendszer fontos elemeként emelkednek a jelenlegi támogatási összegek a falusi csok esetében, ezzel szemben a csok azonban már nem lesz elérhető olyan széles körben, mint eddig, hiszen városi formáját kivezetik a következő évtől. A támogatási forma hiánya sok család számára okozhat nehézséget, hiszen számottevő kiesést jelent az otthonteremtésre szánt kasszából” – folytatta a vezető.

A Credipass és a Duna House szakértői ennek apropóján utánajártak, hogy mit érhet ma, 2023-ban egy kétgyermekes család számára a csok támogatás összege a lakáspiacon.

A jelenlegi szabályozás szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény még az idei év végéig új vagy használt lakás vásárlása esetén vehető igénybe, a támogatás összege pedig jelenleg 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, amely egy már meglévő, vagy vállalt gyermek után is felvehető. A hitel összege többféle lakáscélra is fordítható. Az érvényben lévő támogatási rendszer szerint használt lakás vagy lakóház vásárlása vagy a meglévő bővítése esetén, 2 gyermek után 1.430.000 forint támogatási összegre jogosult a család. Ebből kiindulva a Credipass szakértői kiszámolták, hogy az infláció 2016 óta mekkora pénzromlást eredményezett, azaz mennyivel csökkent a szóban forgó 1.430.000 forint vásárlóereje.

A vizsgált, kétgyermekes példa esetében használt lakás vásárlásakor minimum 800 ezer forinttal kellene megnövelni a mostani, egyébként 7 éve változatlan csok összegét ahhoz, hogy arányaiban a 2016-os viszonyoknak megfelelő mértékű támogatást nyújtson a családoknak, ami 2.230.000 forint körüli összeget jelent.

Beszédes adat továbbá, hogy a 2016-os 10+10 millió forintos, akkoriban csak új lakáscél és 3 gyermek vállalása esetén elérhető (vissza nem térítendő támogatás és támogatott hitel) konstrukció összegének minimum 15,7 millió forintra kellene növekednie ahhoz, hogy lépést tartson a mai viszonyokkal. Ez a módosítás a támogatott hitelnél egyébként meg is történt, hiszen egy 2019-ben történt változásnak köszönhetően, jelenleg a 3 gyermekes csok igénylők 15 millió forint hitelt igényelhetnek 3 százalékos, kamattámogatott konstrukcióban.

A Credipass és a Duna House szakértői megvizsgálták, hogy a csok támogatás bevezetésének, majd gyors kibővítésének évében, vagyis 2016-ban hogyan alakultak az ingatlanárak a piacon és mire lett volna elegendő az 1 430 000 forintos (2 gyermekes) csok.

A támogatási összeg a mai árakhoz viszonyítva jóval kevesebb mozgásteret adhat az ingatlanvásárlást tervező családoknak. Míg 2016-ban például egy fővárosi panellakás megvásárlása esetén 5 m2-re volt elegendő a támogatási összeg, addig ma mindössze megközelítőleg 1,8 négyzetmétert fedez a két gyermek esetén, használt ingatlan vásárlására igényelhető csok összege. A budapesti házgyári lakások aktuális, 2023 második negyedéves négyzetméteráraival számolva, a támogatás összegét kb. 2,5-3-szorosára kellene emelni ahhoz, hogy a kétgyermekes, használt lakásra igénybe vehető csok ma is 5 négyzetméternyi panellakást érjen.

A Duna House közreműködésével idén júniusban zárult eladások adatai alapján egy Budapest belvárosában található, használt téglalakás ára ma négyzetméterenként 1 millió forint körül mozog, tehát 5 m2-t, nagyjából 5 millió forintért vásárolhatna meg egy család, míg ez 2016-ban – az 528 ezer forintos, átlagos négyzetméterárak mellett – már 2 640 000 forintért az övék lehetett.

Ha a falusi csokkal megegyezően, csupán az infláció mértékével emelték volna a két gyermek esetén, használt lakás vásárlására igényelhető „városi” csok összegét, az sem nyújtott volna a 2016-ossal megegyező mértékű támogatást a családok otthonteremtéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS