Egyre többen vágnak bele az otthonteremtésbe

2023. 08. 16., 16:07

Az elsőlakás-vásárlást tervezők között magas arányban vannak jelen azok, akik az otthonteremtési támogatások igénybevételével tennének szert saját ingatlanra, közülük sokan már csak az idei évben élhetnek a jelenlegi lehetőséggel. A tervezgetés helyett egyre többen vágtak bele a megvalósításba, 2023 első félévének eladásai alapján a fővárosban 21, vidéken 23 százalékban voltak jelen az első lakást vásárlók a Duna House szerint, a júliusi adatok alapján pedig 28 százalékkal vezető vásárlási ok lett vidéken az első ingatlanhoz jutás. Míg a vidéki otthonteremtéshez átlagosan 30 millió forint alatti összeg is elegendő, addig Budapesten 15 millió forinttal többre van szükség.

Az állami otthonteremtési támogatások jövő évtől hatályos változásai felbolygatták az ingatlanpiacot. A városi csok eltörlése és a Babaváró támogatás módosítása számos fiatal pár vagy gyermeket nevelő, tervező család otthonteremtési vágyainak újragondolását vagy a tervek megvalósításának előrehozását eredményezheti.

„Az első lakás vásárlását tervező érdeklődők nagy részét jelentősen befolyásolják a bejelentett változások. Több tízmillió forintot jelenthet nekik a jó időzítés, ezért mindenképpen javasoljuk számukra az ingatlan- és pénzügyi szakértővel történő egyeztetést” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A 2022-es év ingatlanpiaci eseményei visszavetették az első lakásukat vásárlók aktivitását, a tavalyi évben a fővárosban átlagosan 16 százalékos arányban, míg vidéken 21 százalékban voltak jelen az ingatlanpiaci tranzakciókban a Duna House Barométer adatai szerint. Az idei első félév azonban fokozott lendületet adott számukra, a fővárosban 21, vidéken 23 százalékra nőtt a jelenlétük. A budapesti első lakást vásárlók átlagosan 44 millió forintot meghaladó összeget fordítottak ingatlanvásárlásra az idei első félévben, amelyért átlagosan 57 négyzetméteres lakásokat kaptak. Érezhetően jobban jártak azok, akik a vidéki letelepedés mellett döntöttek, ugyanis megközelítőleg 80 négyzetméteres otthonaikra a fővárosinál 15 millió forinttal kedvezőbb áron szerződhettek.

A Duna House adatai alapján az idei év tranzakcióit vizsgálva, országosan 18 százalékban adta a vevői motivációt az első lakáshoz jutás. A vásárlók ötöde Pest vármegyét választotta, de jelentős, 9-12 százalékos arányban szereztek 77-82 négyzetméter alapterületű első lakást Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom vármegyében a fiatalok. Bács-Kiskun vármegyében átlagosan 26,5 millió forintot fordítottak első lakásra, míg Komárom-Esztergom vármegye településein 28,2 millió forintba került az otthonteremtés.

A Pest vármegyei elsőlakás-vásárlások zömében, 77 százalékban tágas, átlagosan 95 négyzetméter alapterületű, 35,6 millió forintos átlagos eladási árú családiházak szerepeltek, de számottevő 11 százalékos arányban voltak jelen azok a vásárlók is, akik új ingatlanra szerződtek. Az átlagosan 88 négyzetméteres újépítésűekért 64,8 millió forintot adtak a vevők a területen.

Az első lakásukat vásárlók többsége, 24 százaléka fővárosi ingatlanra szerződött. A legkevesebbet a panellakást preferáló vevők fizetettek első lakásukért, ugyanis átlagosan 55,5 négyzetméter nagyságú budapesti házgyári lakást 39 millió forintos átlagos áron szerezhettek. Az alacsonyabb vételár ellenére az első lakást vásárlók mindössze harmada választott panelt, a többség, pontosan a vásárlók fele téglaépítésű ingatlanra tette a voksát, ők 50 négyzetméteres saját otthonért 44,1 millió forintot fizettek. Kerttel rendelkező fővárosi házra az ügyfelek 13 százaléka kötött adásvételi szerződés a Duna House ingatlanszakértőinek közreműködésével. A vizsgált vevői kör négyzetméterenként a legkevesebbet házvásárlás során fizetett, közel 77 négyzetméterért, mindössze 41,7 millió forintot, vagyis 545 ezer forintos négyzetméterárat adtak.

„Az első lakásukat keresők között az idei első félévben alacsony számban voltak jelen azok, akik a magas négyzetméterárak ellenére belevágtak egy újépítésű ingatlan vásárlásába. A fővárosi elsőlakás-vásárlók mindössze 4 százaléka tartozott ide, ők a panellakásokért fizetett átlagos árnál 30 millió forinttal többet, 58,7 millió forintot adtak 71 négyzetméteres otthonokért”– emelte ki a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a "női energiák" mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet "veganizálni" megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS