Egyre többen értékesítik ingatlanörökségüket

2022. 09. 15., 11:27

Szeretteink elvesztése különösen érzékeny időszak, a lelki sebezhetőség mellett az ügyintézéssel, adminisztratív terhekkel is foglalkozni kell, ha pedig ingatlant is tartalmaz az örökség, döntést kell hozni a sorsáról. A Duna House felmérése szerint most – a jelentősebb piaci átrendeződés elején – a felmerülő nehézségek, jogi bonyodalmak, családon belüli ellentétek ellenére is egyre többen döntenek az örökölt ingatlan értékesítése mellett.

Kezdetét vette az ingatlanpiac átrendeződése a Duna House Barométer legfrissebb, augusztusi tranzakciós adatai szerint. Az ingatlanközvetítő hálózat megbízói között végzett felmérésben ezúttal az eladói motiváció került górcső alá. Az ingatlanukat értékesítők utoljára a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, 2020-ban és 2021 év elején jelölték meg ilyen magas arányban a tulajdonukban lévő lakás, ház eladásának legfőbb okaként az örökségtől való megválást. A Duna House értékesítési adatai szerint 2022 augusztusában, vidéken az összes tranzakció 30 százalékát tette ki az örökölt ingatlan értékesítése, Budapesten ez az érték 24 százalék volt. Míg a fővárosban átlagosan 56 millió forintot kaptak az örökösök idén augusztusban, addig az ország egyéb területén „mindössze” 22,2 millió forintért keltek el az örökölt ingatlanok. Az, aki idén adta el a rá hagyott ingatlant jól időzített, hiszen az eladott ingatlanok után kapott összeg az elmúlt 5 év átlagait nézve sosem volt még ekkora értékű sem vidéken, sem Budapesten.

2017-től vizsgálva az adatokat, éves átlagban a fővárosban nem volt még ilyen magas arányú az örökség áruba bocsátása, mint 2022 augusztusában. Vidéken a járvány által leginkább sújtott 2020-as évben volt éves átlagban 30 százalékos az örökölt lakástól megváló eladók aránya.

2022 januárjától fokozatosan gyarapodik az örökölt ingatlanok száma a tranzakciók között vidéken és Budapesten is. „Igaz, hogy a fővárosban a könnyebb kiadhatóság miatt még mindig jövedelmezőbb megtartani egy saját tulajdonú ingatlant, mint vidéken, az energiaárak emelkedése okozta bonyodalmaktól tartva egyre többen döntenek mégis az eladás mellett budapesti örökség esetén is” – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„A pandémia hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, az emberek kivágytak a szabadba, így második otthonként kezdték használni az örökölt, vidéki ingatlanokat. Az rezsiárak emelkedése, a kedvezőtlen gazdasági környezet és az ingatlanpiac várható változásai azonban újra arra ösztönzik a tulajdonosokat, hogy ismét inkább készpénzre váltsák a kihasználatlan házakat” – tette hozzá a szakértő. Az örökölt ingatlan eladása azonban nem egyszerű folyamat, számtalan jogi, adó- és ingatlanügyi kérdést kell tisztázni a sikeres adásvételhez. Az első és legfontosabb pont a tulajdonjog, amelyet az örökös a hagyatéki eljárást követően adó- és értékbizonyítvány birtokában jegyeztethet be a földhivatalnál. Mindennel együtt akár 1–1,5 évig is eltarthat, mire realizálható a hozam az örökségből. Nem mindegy azonban, mikor válik meg az örökös újdonsült tulajdonától: 5 éven belüli nyereséges továbbértékesítés esetén ugyanis lakástulajdon esetében nem csak a 9%-os illeték, hanem jövedelemadó fizetésére is kötelezett az eladó.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS