Az „Európa-bajnok” decemberi ütemnél is gyorsabban emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak Magyarországon 2020 első hónapjában.
Januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – tájékoztatott a statisztikai hivatal. A decemberi 4,0 százalékos adat a legmagasabb volt az EU-ban. (Az Eurostat által követett harmonizált mutató 4,1 százalék volt.) 4,7 százaléknál magasabban utoljára 2012-ben járt a ráta.
A KSH gyorsjelentése szerint januárban az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt év/év alapon, ezen belül a sertéshúsé 27,6, a párizsié és a kolbászé 17,4, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8, a cukoré 8,4, a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.