Duna House: tovább lassult októberben az ingatlanpiac, gyenge utolsó negyedév jöhet

2022. 11. 02., 21:21

Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2022 októberében, országosan 8326 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 68 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House becslése alapján tovább lassult, így eddig az idei év leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac októberben. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 8326 adásvétel az előző hónaphoz képest 9 százalékos, az előző év októberéhez hasonlítva 28 százalékos csökkenést mutat. Az elmúlt 10 évben csak 2012-ben és 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció októberben.

Az év végéig még biztosan elérhető minden eddigi otthonteremtési támogatás, de várhatóan ez sem tudja pótolni a változó gazdasági helyzet miatti keresletcsökkenés okozta lassulást. A hitelkamatok emelkedése és az energiaválság okozta bizonytalanság miatt így egy gyengébb utolsó negyedévre számítanak a Duna House szakemberei, amely miatt az eladóknak és vevőknek az eddiginél is több szakértői segítségre lesz szüksége.

A cégcsoport európai pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján október hónapban a jelzáloghitel-piacon is folytatódott a csökkenés. Az október hónapra becsült 68 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel éves szinten 37 százalékos csökkenést jelent, míg az idei szeptemberhez képest 17 százalékkal gyengébb havi adat. A hitelpiacon az ingatlanpiacnál erősebb visszaesést a kamatkörnyezet változása okozza, amely nagyon sok ingatlanvásárlót bizonytalanított el a pénzügyi segítség igénybevételtől, valamint sokan így csak kevesebb hitelt tudnak felvenni. Utóbbit megerősítik a Credipass harmadik negyedéves hitelpiaci mutatói, amely szerint országosan csökkent a felvett hitelösszegek nagysága.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS