Duna House: tovább lassult októberben az ingatlanpiac, gyenge utolsó negyedév jöhet

2022. 11. 02., 21:21

Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2022 októberében, országosan 8326 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 68 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House becslése alapján tovább lassult, így eddig az idei év leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac októberben. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 8326 adásvétel az előző hónaphoz képest 9 százalékos, az előző év októberéhez hasonlítva 28 százalékos csökkenést mutat. Az elmúlt 10 évben csak 2012-ben és 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció októberben.

Az év végéig még biztosan elérhető minden eddigi otthonteremtési támogatás, de várhatóan ez sem tudja pótolni a változó gazdasági helyzet miatti keresletcsökkenés okozta lassulást. A hitelkamatok emelkedése és az energiaválság okozta bizonytalanság miatt így egy gyengébb utolsó negyedévre számítanak a Duna House szakemberei, amely miatt az eladóknak és vevőknek az eddiginél is több szakértői segítségre lesz szüksége.

A cégcsoport európai pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján október hónapban a jelzáloghitel-piacon is folytatódott a csökkenés. Az október hónapra becsült 68 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel éves szinten 37 százalékos csökkenést jelent, míg az idei szeptemberhez képest 17 százalékkal gyengébb havi adat. A hitelpiacon az ingatlanpiacnál erősebb visszaesést a kamatkörnyezet változása okozza, amely nagyon sok ingatlanvásárlót bizonytalanított el a pénzügyi segítség igénybevételtől, valamint sokan így csak kevesebb hitelt tudnak felvenni. Utóbbit megerősítik a Credipass harmadik negyedéves hitelpiaci mutatói, amely szerint országosan csökkent a felvett hitelösszegek nagysága.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS