Duna House: „stabilizálódott a visszaesés az ingatlanpiacon”

2022. 12. 01., 19:51

2022 novemberében, országosan 8000 lakóingatlan cserélt tulajdonost, és 60 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Duna House adatai becslése és szerint.

A Duna House becslése alapján novemberben stabilizálódott a visszaesés az ingatlanpiacon.  Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 8000 adásvétel, így is a leggyengébb idei hónapot jelöli, amely októberhez képest 4 százalékos, az előző év novemberéhez hasonlítva 27 százalékos csökkenést mutat. Éves szinten a DH becslése alapján több mint 118 ezer adásvétel zajlott eddig a hazai piacon, amely összességében 21 százalékos volumencsökkenést jelent. A hagyományosan leggyengébb decemberi hónap előrejelzésével kalkulálva így kijelenthető, hogy körülbelül 125-127 ezer ingatlanpiaci tranzakcióval az elmúlt 8 év leggyengébb évét fogja zárni a magyarországi ingatlanpiac, annak ellenére, hogy az első félévben még szinte a tavalyi szinten állt a piac.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon tovább folytatódott az ingatlanpiacinál nagyobb mértékű visszaesés. 2022 novemberében a Credipass becslése alapján 60 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 46 százalékos, az előző hónaphoz képest 12 százalékos volumencsökkenést jelent. A hitelek drágulásával egyre több ügyfél igényli a független szakértői segítséget ahhoz, hogy ne szoruljon ki teljesen a hitelpiaci lehetőségekből. Az MNB előrejelzése szerint év végére a lakáshitelek átlagos THM értéke 12 százalék fölé is emelkedhet.

A tranzakciószám-becslés ezen a linken tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 15:41:00
Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A kérdésre dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.