Debreceni ingatlanpiac, ahogy a szakember látja

2023. 09. 21., 20:21

A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

A vásárlók a nagyobb kínálat mellett alaposabban, körültekintőbben megnézik a lehetőségeket, de mindenképpen van vásárlóerő a városban, vagyis köttetnek adásvételek. A befektetők is egyre aktívabbak, egyre többen vesznek lakást kiadási szándékkal a jó hozamok mellett, hiszen az ingatlan ismét egyre versenyképesebb lesz az állampapírok mellett, ahol a csökkenő infláció miatt mérséklődhet a realizálható nyereség – vázolta a helyzetképet az ingatlan.com-nak adott interjúban Dupka Melinda.

Árak

Természetesen Debrecenben sem mindegy, hogy hol keresünk lakást, hiszen vannak kedveltebb és kevésbé népszerű negyedek, ahol más kínálati értékekkel találkozhatunk – magyarázta a szakember, aki szerint olyan kínálati árral kell kalkulálni, amelyben még van alkulehetőség, de mégsem rugaszkodik el a piaci realitásoktól. Ha túl magasról indulunk, akkor később már hiába közelítünk a valós értékekhez, a vevők sokszor már elfordulnak az adott ingatlantól.

A belváros peremén a Darabos vagy a Bethlen utca környékén, a Derék és az István utcákban, vagy a Tócókert és a Vénkert környékén nagyjából 570–750 ezer/m2 közötti átlagárakkal találkozhatunk. A keresettebb városrészeken – Postakert, Széchenyikert, Vezér lakótelep, Egyetem sugárúton – már 950 ezer – 1 millió forint/m2 közötti árakkal is szembesülhetünk. Jócskán egymillió fölötti négyzetméterárakkal kalkulálhatunk a Fészek lakópark, a Belváros, a Nagyerdő vagy éppen a Csigekert környékén is – sorolta Dupka Melinda. De meg kell említenünk Debrecen vonzáskörzetét is, hiszen Mikepércs, Bocskaikert, Hajdúszoboszló és Ebes szintén népszerű települések – tette hozzá a szakember.

Az új gyárak hatása

Az akkumulátor- és a BMW-gyár nemzetközi szintű termelőközpontok, amelyekről már mindenki hallott. A fejlesztések nyilvánvalóan teremtenek munkahelyet, ennek következtében minőségi infrastrukturális beruházásokról is beszélhetünk, amelyek az életminőséget javítják. A befektetők itt is megjelentek a növekvő gazdasági aktivitásnak köszönhetően, amit a mindennapi munkámban is érzékelek, hiszen a környező városrészeken némileg nőtt a kereslet – számolt be Dupka Melinda.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS