Debreceni ingatlanpiac, ahogy a szakember látja

2023. 09. 21., 20:21

A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

A vásárlók a nagyobb kínálat mellett alaposabban, körültekintőbben megnézik a lehetőségeket, de mindenképpen van vásárlóerő a városban, vagyis köttetnek adásvételek. A befektetők is egyre aktívabbak, egyre többen vesznek lakást kiadási szándékkal a jó hozamok mellett, hiszen az ingatlan ismét egyre versenyképesebb lesz az állampapírok mellett, ahol a csökkenő infláció miatt mérséklődhet a realizálható nyereség – vázolta a helyzetképet az ingatlan.com-nak adott interjúban Dupka Melinda.

Árak

Természetesen Debrecenben sem mindegy, hogy hol keresünk lakást, hiszen vannak kedveltebb és kevésbé népszerű negyedek, ahol más kínálati értékekkel találkozhatunk – magyarázta a szakember, aki szerint olyan kínálati árral kell kalkulálni, amelyben még van alkulehetőség, de mégsem rugaszkodik el a piaci realitásoktól. Ha túl magasról indulunk, akkor később már hiába közelítünk a valós értékekhez, a vevők sokszor már elfordulnak az adott ingatlantól.

A belváros peremén a Darabos vagy a Bethlen utca környékén, a Derék és az István utcákban, vagy a Tócókert és a Vénkert környékén nagyjából 570–750 ezer/m2 közötti átlagárakkal találkozhatunk. A keresettebb városrészeken – Postakert, Széchenyikert, Vezér lakótelep, Egyetem sugárúton – már 950 ezer – 1 millió forint/m2 közötti árakkal is szembesülhetünk. Jócskán egymillió fölötti négyzetméterárakkal kalkulálhatunk a Fészek lakópark, a Belváros, a Nagyerdő vagy éppen a Csigekert környékén is – sorolta Dupka Melinda. De meg kell említenünk Debrecen vonzáskörzetét is, hiszen Mikepércs, Bocskaikert, Hajdúszoboszló és Ebes szintén népszerű települések – tette hozzá a szakember.

Az új gyárak hatása

Az akkumulátor- és a BMW-gyár nemzetközi szintű termelőközpontok, amelyekről már mindenki hallott. A fejlesztések nyilvánvalóan teremtenek munkahelyet, ennek következtében minőségi infrastrukturális beruházásokról is beszélhetünk, amelyek az életminőséget javítják. A befektetők itt is megjelentek a növekvő gazdasági aktivitásnak köszönhetően, amit a mindennapi munkámban is érzékelek, hiszen a környező városrészeken némileg nőtt a kereslet – számolt be Dupka Melinda.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS