CSOK Plusz kisokos a zökkenőmentes otthonteremtéshez

2024. 01. 05., 18:10

Elstartolt a 2024-es év, ettől a héttől már az új állami támogatások segítik a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtését. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében a Duna House cégcsoport hitelközvetítője, a Credipass összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a friss támogatás, a CSOK Plusz részleteiről.

„Bár a korábbi években elérhető támogatásokkal ellentétben vissza nem térítendő összeget nem tartalmaz, mégis jelentős segítséget nyújt az otthonteremtésben 2024. január 1-től a gyermeket tervező házaspárok számára a CSOK Plusz. A megújuló állami támogatás lényegében egy kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, amelyet a kormány kamattámogatással és részleges tartozás-elengedéssel kombinálva tett még vonzóbbá és amely az igénylési feltételeknek megfelelő családok számára így egyedülálló lehetőséget nyújt az aktuális hitelpiacon” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Az igénylőkkel szemben támasztott alapkövetelmények bárki számára könnyedén értelmezhetőek: azon gyermeket vagy további gyermeket tervező házaspárok igényelhetik a kedvezményes hitelt, akiknél a feleség 41 év alatti, vagy akár idősebb is lehet, amennyiben 2025 év végéig 12 hetes várandósságát igazolja. A fix, maximum 3 százalékos kamatozású hitel a meglévő és vállalt gyermekek összlétszámától függően 15, 30 vagy maximum 50 millió forint lehet, amelyet minimum 10, maximum 25 éves futamidőre vehet fel az ügyfél.

Az első gyermek megszületésére 4, a másodikra 8, a harmadikra 10 év áll rendelkezésére az igénylőknek, de átmeneti szabályként 2024. március 31-ig még azok a gyermekek is vállalt gyermeknek tekintendők, akik 2024. január 1-je után születtek vagy akkor lettek örökbe fogadva. A törlesztés az első gyermek megszületése után 12 hónapig szüneteltethető, azonban az első évben tőketörlesztésre nem, csak kamattörlesztésre van mód. A tartozáselengedésnek köszönhetően, a kölcsönigénylés benyújtását követően újonnan születendő második, és harmadik gyermek megszületése után, pedig 10-10 millió forinttal kevesebbet kell majd visszafizetni.

A szabályzat korlátozza a bankok által felszámítható költségeket, e szerint legfeljebb a kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, de maximum 300 ezer forint folyósítási díj számítható fel és maximum 1százalék előtörlesztési díj alkalmazható. A büntetőkamatokat illetően, amennyiben az elvárt határidőn belül a pár nem, vagy csak részben teljesíti a gyermekvállalást, úgy a határidő lejárta után megszűnik a kamattámogatás, ezen felül az igénylőknek arra is készülniük kell, hogy a rendeletben meghatározott büntetés összegét 120 napon belül vissza kell fizetniük.

Az ingatlanhoz kapcsolódóan fontos információ, hogy a támogatás igénybevételéhez a szóban forgó ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot. A rendeletben meghatározott első lakás fogalma alapján első lakásszerző lehet az a házaspár, amelyeknél a felek a kölcsönkérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban tulajdonjoggal. Ezt az jelenti, hogy akkor is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt, ha külön-külön rendelkeztek már korábban ingatlannal. Erről elegendő csak nyilatkozatot tenni, egyéb dokumentum benyújtására nincs szükség.

Az továbbra is kikötés, hogy az ingatlan hitelintézet által megállapított forgalmi értéke legfeljebb 20 százalékkal térhet el a vételártól. Ha nem minősül első lakásnak az ingatlan, akkor fontos, hogy a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának elég csak a pár korábbi közös lakásuk rájuk eső tulajdoni hányadának értékét meghaladnia. Azaz, ha egy 30 millió forintos lakásban a házaspárnak együttesen csak 50 százalék tulajdonrésze van, akkor 15 millió forintnál drágább lakást vagy lakóházat kell venniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a CSOK Pluszra. Nagy könnyebbség, hogy a családoknak nem lesz kötelező eladniuk a meglévő ingatlanjukat az igényléshez.

Használt és új lakás, illetve ház esetén fontos feltételek vonatkoznak a hasznos alapterületre is. Az alapterület vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni. Lakás esetében a minimális elvárás egy gyermeknél 40 négyzetméter, két gyermek esetén 50 négyzetméter, három vagy több gyermek esetén pedig 60 négyzetméter. Egylakásos lakóingatlan, lakóház esetében ennek az alapterületnek egy gyermeknél a 70 négyzetméternek, két gyermek esetén 80 négyzetméternek, három vagy több gyermek esetén pedig 90 négyzetméternek kell lennie – függetlenül attól, hogy új vagy használt. Ez fontos változás, hiszen eddig a használt egylakásos lakóingatlan esetén is elegendő volt a 40-60 négyzetméteres feltételnek való megfelelés, ez pedig tovább szűkítheti az igénylői kört.

Jó hír, hogy a kormány nemrégiben módosított az illetékkel kapcsolatos szabályon is: így most már mind a CSOK Pluszos, mind a falusi csokos ingatlanokra teljes illetékmentesség vonatkozik, azaz nem kell megfizetni a vételár 4százalék-át. Fontos tudni még, hogy a CSOK Pluszhoz önmagában nem elérhető az ÁFA-visszaigénylési lehetőség, ez csak a falusi csokkal vásárolt, vagy épített ingatlanok esetében maradt meg.

„Az igénylőkhöz, az ingatlanhoz és a hitelhez kapcsolódó szabályoknál sok apró részletre kell odafigyelni, ezért a gyors, problémamentes igényléshez tapasztalt és hozzáértő pénzügyi és ingatlanszakértői segítséget érdemes igénybe venni” – tette hozzá a cég vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS