Budapesti lakáspiac: a II. és XI. kerület lett az érdeklődők kedvence

2023. 08. 07., 14:10

A Duna House által a budapesti lakásvásárlók körében készített felmérés szerint júniusban az érdeklődők kedvence lett a II. kerület és a XI. kerület, letaszítva ezzel a dobogóról a korábbi csúcstartó XIII. kerületet és a befektetők által kedvelt VII. kerületet is.

A nyertes budai kerületekben 988 ezer és 1,2 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni az idei év első felében, azonban a II. kerületi otthonteremtés megközelítőleg a duplájába kerül, mint Újbudán. Mindkét kerületben a befektetési célú vásárlás és a nagyobb ingatlanba költözés adta fő motivációt a vevők számára a Duna House adatai szerint.

Átvette a vezető szerepet a pesti belvárostól a kerületek közötti népszerűségi versenyben a budai oldal. A II. kerület júniusban idén már második alkalommal lett az érdeklődők által megjelölt legkeresettebb terület, Újbuda pedig szintén másodjára állhat a dobogó második fokán a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján. A két budai kerület ezzel maga mögé utasította a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is. „A fővárosi ingatlanpiac sajátossága, hogy Buda ingatlanjait, valamint a szűken vett pesti belváros lakásait kínálják a legmagasabb négyzetméterárakon a tulajdonosok, érthető tehát, ha általánosságban csak egy szűkebb réteg választja preferenciaként a budai oldalt. Utoljára 2020 év végén, a pandémia időszakában fordult elő, hogy az érdeklődők által előnyben részesített kerületek között az első háromból kettő a zöldebb és szellősebb budai területeken helyezkedjen el” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna által két részre osztott város területei eltérőek, mást kínálnak Pest nyüzsgő utcái és mást jelent a budai oldalon élni. A XI. kerület változatos és megfizethetőbb ingatlanpiaci kínálata szélesebb vevői réteget vonz a kerületbe, ahol az átlagos négyzetméterár 988 ezer forint, az ingatlanvásárlásra fordított összeg pedig meghaladja a 62 millió forintot, amelyért átlagosan 63 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnak a vevők. Élhető méretű, kb. 53 m2 alapterületű panellakást 860 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, megközelítőleg 46 millió forintból kapható, de a klasszikus, nagypolgári életérzés szerelmesei is találhatnak maguknak lakást egymillió forint körüli átlagos négyzetméteráron. Új ingatlanokat is bőséggel kínál Újbuda, megközelítőleg 3000 lakás szerepelt a 2023 második negyedévben meghirdetett projektek kínálatában. A kerület újépítésű ingatlanjai 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt negyedévben, a fővárosban így a hetedik legdrágább kerületnek számít Újbuda az új lakások négyzetméterárainak szempontjából.

„Míg Újbudán a tavalyihoz hasonlítva a négyzetméterárak stagnálása jellemzi az ingatlanpiacot, addig a II. kerületben a Duna House értékesítési adatai alapján a 2022-es átlagnál 24 százalékkal magasabb, 1,2 millió forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni idén” – tájékoztatott benedikt Károly. Az ügyfelek átlagosan 112 millió forintot költöttek ingatlanra a kerületben, amelyért közel 90 négyzetméteres otthonokat kaptak.

A kerület kínálata az újbudaihoz képest kevesebb mozgásteret enged az érdeklődők számára. Panellakást nem, csúsztatott zsalus szerkezetű ingatlant pedig elenyésző számban találni a kerület eladó ingatlanjai között. Aki használt téglaépítésű lakást, újépítésű ingatlant vagy panorámás luxus házat keres, már bővebb kínálatból válogathat, azonban érdemes kiemelni, hogy a teljes, aktuális fővárosi ingatlankínálat mindössze 6 százaléka található a II. kerületben. Budapesti új lakásért az idei év második negyedévében egyik kerületben sem kértek többet, mint a II. kerületben, ahol már 2,5 millió forintnál is magasabb árat kell fizetni egy új lakás négyzetméteréért. „A II. kerületi elhelyezkedésű új ingatlant előnyben részesítők számára a magas négyzetméterárak mellett nehezíti az ingaltanvásárlást az is, hogy az egyik legkevesebb, mindössze 100 alatti darabszámban hirdettek meg a fejlesztők lakásokat a kerületben" – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS