Budapesti lakáspiac: a II. és XI. kerület lett az érdeklődők kedvence

2023. 08. 07., 14:10

A Duna House által a budapesti lakásvásárlók körében készített felmérés szerint júniusban az érdeklődők kedvence lett a II. kerület és a XI. kerület, letaszítva ezzel a dobogóról a korábbi csúcstartó XIII. kerületet és a befektetők által kedvelt VII. kerületet is.

A nyertes budai kerületekben 988 ezer és 1,2 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni az idei év első felében, azonban a II. kerületi otthonteremtés megközelítőleg a duplájába kerül, mint Újbudán. Mindkét kerületben a befektetési célú vásárlás és a nagyobb ingatlanba költözés adta fő motivációt a vevők számára a Duna House adatai szerint.

Átvette a vezető szerepet a pesti belvárostól a kerületek közötti népszerűségi versenyben a budai oldal. A II. kerület júniusban idén már második alkalommal lett az érdeklődők által megjelölt legkeresettebb terület, Újbuda pedig szintén másodjára állhat a dobogó második fokán a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján. A két budai kerület ezzel maga mögé utasította a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is. „A fővárosi ingatlanpiac sajátossága, hogy Buda ingatlanjait, valamint a szűken vett pesti belváros lakásait kínálják a legmagasabb négyzetméterárakon a tulajdonosok, érthető tehát, ha általánosságban csak egy szűkebb réteg választja preferenciaként a budai oldalt. Utoljára 2020 év végén, a pandémia időszakában fordult elő, hogy az érdeklődők által előnyben részesített kerületek között az első háromból kettő a zöldebb és szellősebb budai területeken helyezkedjen el” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna által két részre osztott város területei eltérőek, mást kínálnak Pest nyüzsgő utcái és mást jelent a budai oldalon élni. A XI. kerület változatos és megfizethetőbb ingatlanpiaci kínálata szélesebb vevői réteget vonz a kerületbe, ahol az átlagos négyzetméterár 988 ezer forint, az ingatlanvásárlásra fordított összeg pedig meghaladja a 62 millió forintot, amelyért átlagosan 63 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnak a vevők. Élhető méretű, kb. 53 m2 alapterületű panellakást 860 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, megközelítőleg 46 millió forintból kapható, de a klasszikus, nagypolgári életérzés szerelmesei is találhatnak maguknak lakást egymillió forint körüli átlagos négyzetméteráron. Új ingatlanokat is bőséggel kínál Újbuda, megközelítőleg 3000 lakás szerepelt a 2023 második negyedévben meghirdetett projektek kínálatában. A kerület újépítésű ingatlanjai 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt negyedévben, a fővárosban így a hetedik legdrágább kerületnek számít Újbuda az új lakások négyzetméterárainak szempontjából.

„Míg Újbudán a tavalyihoz hasonlítva a négyzetméterárak stagnálása jellemzi az ingatlanpiacot, addig a II. kerületben a Duna House értékesítési adatai alapján a 2022-es átlagnál 24 százalékkal magasabb, 1,2 millió forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni idén” – tájékoztatott benedikt Károly. Az ügyfelek átlagosan 112 millió forintot költöttek ingatlanra a kerületben, amelyért közel 90 négyzetméteres otthonokat kaptak.

A kerület kínálata az újbudaihoz képest kevesebb mozgásteret enged az érdeklődők számára. Panellakást nem, csúsztatott zsalus szerkezetű ingatlant pedig elenyésző számban találni a kerület eladó ingatlanjai között. Aki használt téglaépítésű lakást, újépítésű ingatlant vagy panorámás luxus házat keres, már bővebb kínálatból válogathat, azonban érdemes kiemelni, hogy a teljes, aktuális fővárosi ingatlankínálat mindössze 6 százaléka található a II. kerületben. Budapesti új lakásért az idei év második negyedévében egyik kerületben sem kértek többet, mint a II. kerületben, ahol már 2,5 millió forintnál is magasabb árat kell fizetni egy új lakás négyzetméteréért. „A II. kerületi elhelyezkedésű új ingatlant előnyben részesítők számára a magas négyzetméterárak mellett nehezíti az ingaltanvásárlást az is, hogy az egyik legkevesebb, mindössze 100 alatti darabszámban hirdettek meg a fejlesztők lakásokat a kerületben" – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS