Az V. kerületben átlagosan 3 millió forint felett van a lakások négyzetméterára

2023. 04. 18., 14:22

Kevesebb új lakás épül Budapesten és a tervezettek száma is érezhetően csökkent, de ennek ellenére sem állt le az ingatlanpiac. Az Otthon Centrum kimutatása szerint 2023 első negyedévében a fejlesztők már elkezdték hirdetni a korábban előkészített projektjeiket. A kereslet visszaesése miatt azonban a négyzetméterárak emelkedése lelassult, ám a fővárosi kerületek között még soha nem volt ekkora az árkülönbség.

Az Otthon Centrum felmérése szerint 2023 első negyedévében 329 új lakás beruházás indult el Budapesten, melyekben 26,4 ezer lakás épül. A projektek száma 4,9 százalékkal, a lakások száma pedig 5,4 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. A lakásállomány 29 százaléka, 7,6 ezer lakás tervezett, ami arányaiban 2,7 százalékkal, nominálisan pedig 1100 lakással jelent kevesebbet az előző negyedévhez képest.

Ebben a negyedévben 17 új projekt és nagyjából 650 lakás jelent meg az online felületeken, ami 2022 negyedik negyedévéhez képest megközelítőleg ötven százalékkal kevesebb projekt- és lakásszámot jelent.

„Bár jelentősen kevesebb új lakás jelent meg ebben a negyedévben a piacon, és a tervezett lakások száma is jelentősen csökkent, ennek ellenére a teljes lakásállományt vizsgálva mégis jóval mérsékeltebb a visszaesés. Ez pedig arról árulkodik, hogy a fejlesztők nem tétlenkednek, elkezdték a már korábban előkészített projektek hirdetését, míg az újak indításával kivárnak” – összegezte a fővárosi ingatlanpiac legfrissebb folyamatait Soóki-Tóth Gábor.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a legújabb felmérés szerint a projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,571 millió forint, ami előző negyedéves felméréshez képest mindössze 1,1 százalékkal magasabb ár. Ez azért figyelemre méltó, mert éves viszonylatban elsősorban a tavalyi extrém áremelkedés folytán 17 százalékos árnövekedést produkált a piac 2022 I. negyedévéhez képest.

A kerületek között jelenleg 942 ezer és 3 081 000 forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár. „Nagyon szétnyílt az olló, a főváros egyes részei között soha nem volt ilyen mértékű az árkülönbség” – állapította meg a szakember.

A legdrágább kerületek sorrendje kismértékben változott a kínálati négyzetméterárak listáján: az V. kerület vezet 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,93 milliós fajlagos árral követ. Dobogós még a XII. kerület, négyzetméterenkénti 2,91 milliós árral. A negyedik helyen az I. kerület áll, átlagosan 2,61 milliós négyzetméterárral. A többi kerület ettől az árszinttől jócskán elmarad. A sorban következő VI. kerületben 1,84 millió forint a jelenlegi fajlagos ár.

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint felett alakult az átlagos négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben 1 millió forint körüli négyzetméterárak jellemzőek. A legolcsóbb városrész – a felmérések során először – a XV. kerület lett 942 ezer forintos átlagértékkel, aminél nem sokkal drágább a XXIII. kerület 960 ezer forinttal. A többi kerületben a lakások kínálati négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot.

A legtöbb beruházás és lakás a XIII. kerületben épül, amely évek óta stabilan tartja magát az első helyen: az angyalföldi 62 projekt és 7,7 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, ám az előző felméréshez viszonyítva ez is kevesebb lakást és projektet jelent. 

A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt és ez most sem változott: a 40 projekt és az épülő 5600 lakás egyaránt a második a kerületek rangsorában. A legkevesebb lakás az V. kerületben épül, ahol mindössze egy projektben kínáltak ingatlanokat, míg az I. és XVI. kerületben két-két projekt van folyamatban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS