Az erzsébetvárosi összeg dupláját költik ingatlanra az V. kerületi vásárlók

2023. 07. 26., 16:11

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. 2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. Szélsőségekben sem volt hiány, VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió forintért, luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni a Duna House adatai szerint.

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. 2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. Szélsőségekben sem volt hiány, VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió forintért, luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni a Duna House adatai szerint.

„Folytatódik az áremelkedés mind a rövid-, mind a hosszútávú lakáskiadást tervezők körében kedvelt célpontnak számító pesti belvárosban. Az V., VI. és a VII. kerületben értékesített lakások adatai szerint az előző év második félévéhez mérten idén átlagosan 7 százalékkal magasabb áron lehetett itt lakást vásárolni” – ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A belvárosi kerületek közül ingatlanvásárlásra 2023-ban a legtöbbet, átlagosan 100 millió forintot meghaladó összeget az V. kerületben költöttek az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei. Négyzetméterárak tekintetében is vezet a terület, ugyanis a 2023 első félévének eladásaiból származó adatok szerint az előző év azonos időszakában mért 1,1 millió forintot megközelítő négyzetméterenkénti árhoz képest még mindig 26 százalékkal magasabb, az előző félévhez képest azonban 2,5 százalékkal alacsonyabb árakon (1,36 millió forint/m2) lehet ingatlanhoz jutni a pesti belváros legdrágább kerületében.

A második legmagasabb négyzetméterárral a VI. kerületben találkozhatnak a vásárlók, itt az előző év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékkal 980 ezer forint/m2-re emelkedett az első féléves átlag, ami 2022 második félének árszintjéhez képest 8 százalékos eltérés. Azonban, ha csak a második negyedéves eladások alapján vizsgáljuk az adatokat, akkor ingatlanvásárlásra egymillió forintot meghaladó négyzetméterárakon, átlagosan 55,6 millió forintot szántak a vevők.

Annak ellenére, hogy a VII. kerületi négyzetméterárakban tapasztalható a legnagyobb eltérés, mégis több mint 5 millió forinttal olcsóbban megúszta ingatlanbefektetését az, aki a VI. kerület helyett a VII. kerület kínálatából választott 2023 második negyedévében. A kerületben az előző negyedéves 960 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árnál 9 százalékkal kedvezőbben, 874 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni a Duna House adatai szerint.

Féléves átlagban is rekordot döntött a kerület, hiszen az idei első félév eladásai alapján 917 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni a területen található lakásokért. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos, az előző félévhez képest 22 százalékos növekedést jelent.

„A járványidőszak lecsengésével, 2021 végétől újra visszanyerték népszerűségüket, majd a tavalyi év októberében minden eddiginél jobban megugrott a belvárosi kerületek iránti érdeklődés. A fővárosban a legtöbben (22,5 százalék) a VII. kerületet választották, az ingatlankeresők ötöde a VI. kerületet, míg 15,8 százalékuk az V. kerületet jelölte meg preferált területként. Idén júniusban azonban átvette a stafétát a budai oldal, Terézváros 16,8 százalékkal a dobogó legalsó fokán, Erzsébetváros az ötödik (15,2 százalék), az V. kerület pedig a tizenegyedik helyen (11,3 százalék) végzett a sorban” – tette hozzá a szakértő.

Az aktuális fővárosi ingatlankínálat 16 százaléka található a vizsgált belvárosi kerületekben, ahol a 841 ezer forintos egységáron kínált, 15 négyzetméter alapterületű, VII. kerületi felújított garzontól kezdve a több mint 5 millió euróért hirdetett önálló épületig válogathatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS