Az erzsébetvárosi összeg dupláját költik ingatlanra az V. kerületi vásárlók

2023. 07. 26., 16:11

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. 2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. Szélsőségekben sem volt hiány, VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió forintért, luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni a Duna House adatai szerint.

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. 2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. Szélsőségekben sem volt hiány, VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió forintért, luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni a Duna House adatai szerint.

„Folytatódik az áremelkedés mind a rövid-, mind a hosszútávú lakáskiadást tervezők körében kedvelt célpontnak számító pesti belvárosban. Az V., VI. és a VII. kerületben értékesített lakások adatai szerint az előző év második félévéhez mérten idén átlagosan 7 százalékkal magasabb áron lehetett itt lakást vásárolni” – ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A belvárosi kerületek közül ingatlanvásárlásra 2023-ban a legtöbbet, átlagosan 100 millió forintot meghaladó összeget az V. kerületben költöttek az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei. Négyzetméterárak tekintetében is vezet a terület, ugyanis a 2023 első félévének eladásaiból származó adatok szerint az előző év azonos időszakában mért 1,1 millió forintot megközelítő négyzetméterenkénti árhoz képest még mindig 26 százalékkal magasabb, az előző félévhez képest azonban 2,5 százalékkal alacsonyabb árakon (1,36 millió forint/m2) lehet ingatlanhoz jutni a pesti belváros legdrágább kerületében.

A második legmagasabb négyzetméterárral a VI. kerületben találkozhatnak a vásárlók, itt az előző év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékkal 980 ezer forint/m2-re emelkedett az első féléves átlag, ami 2022 második félének árszintjéhez képest 8 százalékos eltérés. Azonban, ha csak a második negyedéves eladások alapján vizsgáljuk az adatokat, akkor ingatlanvásárlásra egymillió forintot meghaladó négyzetméterárakon, átlagosan 55,6 millió forintot szántak a vevők.

Annak ellenére, hogy a VII. kerületi négyzetméterárakban tapasztalható a legnagyobb eltérés, mégis több mint 5 millió forinttal olcsóbban megúszta ingatlanbefektetését az, aki a VI. kerület helyett a VII. kerület kínálatából választott 2023 második negyedévében. A kerületben az előző negyedéves 960 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árnál 9 százalékkal kedvezőbben, 874 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni a Duna House adatai szerint.

Féléves átlagban is rekordot döntött a kerület, hiszen az idei első félév eladásai alapján 917 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni a területen található lakásokért. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos, az előző félévhez képest 22 százalékos növekedést jelent.

„A járványidőszak lecsengésével, 2021 végétől újra visszanyerték népszerűségüket, majd a tavalyi év októberében minden eddiginél jobban megugrott a belvárosi kerületek iránti érdeklődés. A fővárosban a legtöbben (22,5 százalék) a VII. kerületet választották, az ingatlankeresők ötöde a VI. kerületet, míg 15,8 százalékuk az V. kerületet jelölte meg preferált területként. Idén júniusban azonban átvette a stafétát a budai oldal, Terézváros 16,8 százalékkal a dobogó legalsó fokán, Erzsébetváros az ötödik (15,2 százalék), az V. kerület pedig a tizenegyedik helyen (11,3 százalék) végzett a sorban” – tette hozzá a szakértő.

Az aktuális fővárosi ingatlankínálat 16 százaléka található a vizsgált belvárosi kerületekben, ahol a 841 ezer forintos egységáron kínált, 15 négyzetméter alapterületű, VII. kerületi felújított garzontól kezdve a több mint 5 millió euróért hirdetett önálló épületig válogathatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS