Az előzetesnél is jobbak voltak az első negyedévi GDP-adatok

2021. 06. 01., 10:00

Felfelé javította az első negyedévi GDP mutatókat kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarországon a bruttó hazai termék volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi első negyedévinél, ami 0,2 százalékkal kisebb visszaesésé az első becslésben jelzettnél. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél az előzetesen jelzett 1,9 százalék helyett 2,0 százalékkal nőtt, az előző év azonos negyedévihez mérve 1,6 százalékkal csökkent, ami 0,4 százalékponttal kisebb csökkenés az előző közlésnél.

2021 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

A GDP volumene 2,1 százalékkal visszaesett. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt I. negyedévi adathoz viszonyítva 0,2 százalékponttal kisebb csökkenést jelez.

Termelési oldal:

Az ipar teljesítménye 3,4, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 2,4 százalékkal mérséklődött, a mezőgazdaságé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,5 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (–47,7 százalék), illetve a szállítás, raktározás (–11,1 százalék) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 0,3 százalékkal mérséklődött. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 5,4, a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatásé 9,4 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás hozzáadott értéke 2,5 százalékkal nagyobb, az oktatásé és az egészségügyé 3,8, illetve 2,3 százalékkal kisebb lett.

A bruttó hazai termék 2021. I. negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (0,8 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt.

Felhasználási oldal:

háztartások tényleges fogyasztása 3,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,8 százalékkal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 6,5 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (például a turisták) fogyasztási kiadása az idei év I. negyedévében is jelentősen visszaesett. Ezen belül a tartósság szerinti csoportok többségénél – féltartós (–6,9 százalék) és nem tartós (–2,6 százalék) termékek, illetve szolgáltatások (–11,1 százalék) – ugyancsak csökkent a hazai fogyasztási kiadások volumene, miközben a tartós termékeké (1,7 százalék) enyhén nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,3, a közösségi fogyasztásé 10,4 százalékkal nagyobb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,6 százalékkal alacsonyabb lett.

bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene enyhén mérséklődött, a gép- és berendezésberuházásoké nőtt. A beruházásokon belül a legnagyobb súllyal rendelkező nemzetgazdasági ágak közül az ingatlanügyletek és a közigazgatás, védelem esetében jelentősen emelkedett, a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározásban jelentősen csökkent a beruházási volumen.

bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 12,4 százalékkal esett vissza.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az I. negyedévben összességében 4,3 százalékkal alacsonyabb lett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – aktívum keletkezett, 669 milliárd forint értékben. Az export volumene (3,3 százalék) jobban nőtt, mint az importé (1,1 százalék). Az áruforgalomban a kivitel 10,0, a behozatal 3,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 24,0 , importja 12,1 százalékkal zuhant.

A bruttó hazai termék 2021. I. negyedévi, 2,1%-os visszaeséséhez a végső fogyasztás 1,2, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,0 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

2021 I. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

A gazdaság teljesítménye 2,0 százalékkal növekedett.

A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,3, az iparé 3,1, az építőiparé 6,0 százalékkal, a szolgáltatásoké 2,2 százalékkal nőtt.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,9, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5, a közösségi fogyasztás 2,6 százalékkal nagyobb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelemben az export 1,6, az import 0,8 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS