Az árak húzták idén a mezőgazdaságot

2019. 12. 11., 12:30

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest – közölte első becslése alapján a statisztikai hivatal.

A gabonafélék, az élő állatok és a burgonya kivételével a mezőgazdasági termékek termelése stagnált vagy csökkent.

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

A gabonafélék termésmennyisége összességében 3,3 százalékkal lett nagyobb, a kukorica és a búza termelése egyaránt nőtt. Az árak 0,8 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, így a gabonafélék termelési értéke 2,5 százalékkal nőtt.

Az ipari növények mennyisége 8,2 százalékkal kisebb volt az előző évinél, az árak 4,0 százalékos emelkedésével együtt is 4,5 százalékkal elmaradt a termelés értéke a 2018-astól. Az olajos magvúak közül a repce termelése esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a fehérjenövények termelése emelkedett, fűzte hozzá a KSH jelentése.

A takarmánynövények termés mennyisége 1,0 százalékkal csökkent és az árak alig 0,2 százalékos emelkedése sem kompenzálta a veszteséget. 

A kertészeti termékekből 5,7 százalékkal nőtt a termés mennyisége, az árak mégis 37,9 százalékkal emelkedtek, így a termelés értékben 45,8 százalékkal meghaladta tavalyit, de még így sem ért el 2,5 százalékos részesedést a növénytermesztésben előállított termelési értékből. 

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,7 százalékkal nőtt. Az élő állatok mennyisége 2,5 százalékkal emelkedett, elsősorban a szarvasmarha- és a sertéstartás bővülése miatt. A juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott, a baromfié csökkent. A termelési volumen szerény emelkedését 7,1 százalékos áremelkedés kísérte, ezzel az állattenyésztésben előállított termelési érték 9,8 százalékkal haladta meg ebben az évben a tavalyit.

Az állati termékek termelési volumene a tavalyi szinten stagnált és a 0,6 százalékos áremelkedéssel nőtt a termelés értéke.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7 százalékkal, a 3,3 százalékos áremelkedéssel értékben 4,1 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat volumenében következett be jelentős bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül a műtrágya felhasználása csökkent.

A mezőgazdaságban előállított bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal nőtt, 1223,9 milliárd forintot tett ki, ami 21,4 milliárd forinttal több a tavalyinál. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS