Árstop a burgonyára és a tojásra

Árstop a burgonyára és a tojásra
2022. 11. 09., 10:51

A burgonyára és a tojásra is kiterjeszti a kormány az árstopot, a kereskedők számára a szeptember 30-i ár a maximum – jelentette be Gulyás Gergely miniszter.

Októberben a KSH adatai szerint a tojás 87,9, a burgonya 45,6 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. Szeptemberhez képest a tojás ára 24,1, a burgonyáé 8, százalékkal emelkedett, így a szeptember végi árnak megfelelő „sapka” a két termék esetében 25, illetve 10 százalék körüli árcsökkenést hozhat.

Az árstopot a nagybani piacok kivételével minden elárusító helyre kiterjesztik. Az árstopban érintett kereskedők nem kapnak támogatást – kivéve a kistelepülések boltjai, amelyek támogatásáról a kancelláriaminiszter a jövő hétre ígért további információkat.

Az árstopok december 31-ig biztosan érvényben maradnak – erősítette meg Gulyás Gergely.

A kormány arról is döntött, hogy a rendszerhasználati 2023-ban nem emelkedik. A kieső bevételt úgy pótolják, hogy a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre adót vetnek ki. Ennek kulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, a kormány 40 milliárd forintos bevételre számít.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS