Akár egy négyzetméteren is múlhatnak a csokos milliók

2023. 10. 28., 13:33

A legutóbbi kormánybejelentés alapján a jövő évtől igényelhető CSOK Plusz meglévő gyermekre nem, csak vállalt gyermek esetén lesz elérhető, így számos ügyfél kiesik az igénylői körből és egészen biztos, hogy csak az idei év végéig részesülhet támogatásban. A határidő szűkössége miatt számukra különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet, ezért a Credipass és a Duna House szakértői ezúttal a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó rejtett buktatókat vették sorra.

A kormány legutóbbi bejelentése szerint a 2024. január 1-jétől érvényes új támogatási forma, a CSOK Plusz jelentős változásokat tartogat a korábbi „városi” csokhoz képest. Friss hitelpiaci statisztikák szerint ezzel a mostani igénylők akár kétharmada is eleshet a támogatástól, épp ezért a szakértők azt tanácsolják: érdemes még most lépni és beadni az igénylést december 31-ig. Ehhez minden támogatást megadnak a profi pénzügyi szakértők, akik igyekeznek kiszűrni az olyan gyakori buktatókat, amelyek megakaszthatják, vagy akár el is lehetetleníthetik az igénylés folyamatát.

„Az egyik fontos változás, hogy jövőre már csak vállalt gyermekre lesz igényelhető a csok, meglévő gyermekek esetén nem érvényesíthető majd a támogatás. Azonban a meglévő gyermekek beleszámítanak majd a hitelösszeg meghatározásába: például ha egy gyermek már van a családban és még egyet terveznek, akkor a felvehető támogatott hitelösszeg legfeljebb 30 millió forint lehet. A gyermekvállalásból következő jelentős változás, hogy januártól csak házastársak vehetik igénybe a CSOK Pluszt, egyedülállók és élettársak nem, a feleség életkora pedig az igényléskor maximum 41 év lehet. A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet majd venni, tehát kombinálható lesz a „falusi” csokkal, így elérhető lesz az 5000 fő alatti kistelepüléseken is. A fentiek tükrében a Credipass szakértőinek tanácsa, hogy akik nem terveznek további gyermeket, vagy az életkori szigorítás miatt nem férnek bele a jövő évi támogatási körbe, azok mindenképp gondolkodjanak el és lépjenek még az idei évben az otthonteremtés felé” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Ha így tesz az ügyfél, nem árt tudni, hogy a pénzintézetek a CSOK elbírálásánál mindig az ingatlan helyszíni szemléje alkalmával ellenőrzik a megfelelőséget, ezért érdemes odafigyelni már az igénylést megelőzően, hogy az ezzel kapcsolatos összes kritérium teljesüljön.

„Először is fontos, hogy az ingatlan a nyilvántartási rendszerben lakóház vagy lakás megnevezéssel szerepeljen, tehát lakhatásra alkalmas legyen. Ezért például építési telek vagy egy hétvégi ház, nyaraló nem számít csokképesnek. Alapvető kritérium még az ingatlan komfortfokozata is – melyik helyiségek legyenek fűthetőek –, valamint, hogy a lakásnak, háznak rendelkeznie kell minimum egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőszobával, mosdóval és egyedi fűtési móddal. A közműves villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés és ivóvízellátás is alapelvárás” – mondta Fülöp Krisztián.

„Sokan talán nem is gondolnak rá, hogy az úgynevezett LINA rendszerben (Lakástámogatási információs lekérdező alrendszer) szereplő „tiszta lap” is elengedhetetlen új csok igénylésekor, vagyis azok számára, akik a korábban felvett támogatást (szocpol, korábban igényelt csok) már visszafizették. Ugyanis, ha az ügyfél tévesen benne marad a rendszerben, későn kap észbe, akkor 2 héttől akár 2 hónapig is eltarthat, mire törlésre vagy javításra kerülnek az adatok, és így nem adhatja be az új igénylést” – tette hozzá a szakértő.

Gyakori esetként nehezíti a pozitív elbírálást az ingatlan hasznos alapterületének kérdése is. A hasznos alapterületnek új vagy használt lakás, illetve használt lakóház esetén, kettő gyermek vállalásakor legalább 50 m2-nek kell lennie, új lakóház esetén ez az alapterület legalább 80 m2. A pénzügyi szakértők gyakran találkoznak olyan ingatlanokkal, amelyek határesetnek számítanak a megfelelőség szempontjából. Ezért azt tanácsolják: abban az esetben, ha a megadott határértékek körül mozog a megvásárolni kívánt ingatlan alapterülete (hivatalosan pont 50 m2), akkor mindenképp érdemes az előzetes értékbecslés lehetőségével élni. Ezzel elkerülhető az a kellemetlenség, hogy akár 1 négyzetméteren múljon a támogatás igényelhetősége.

Különösen ajánlott az előzetes felmérés a tetőtéri lakások esetében, mivel ezeknél a 190 centiméter alatti területek nem számíthatóak bele a hasznos alapterületbe – ugyanez érvényes a teraszokra, erkélyekre is, amelyek szintén nem számítanak a csok esetében. A közös területeken bérelt tárolók, plusz helyiségek lakáshoz kapcsolása is okozhat fennakadást az ingatlan felmérésénél: érdemes tehát ezekre is odafigyelni és időben tájékozódni, hogy beleszámíthatóak-e a teljes alapterületbe, vagy sem.

Jellemzően családi házak esetén további problémát jelenthet az is, ha az ingatlan közterületről, vagy saját használatú útról közelíthető meg – ilyenkor kérdéses lehet a telek teljes alapterületének mérete, vagyis, hogy mi számítható bele és mi nem. Érdemes a helyi önkormányzattal is egyeztetni a helyi szabályozási tervekről, ugyanis előfordult már, hogy az előzetes értékbecslés során derült ki: a megvásárolt telek egy része a későbbiekben közterület lesz, mivel a helyi önkormányzat utcát szeretne szélesíteni. Emiatt könnyedén megakadhat a folyamat, megnőhet a várakozási idő, amíg kiderül, mekkora lesz pontosan a telekméret.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS