A mélyponton zárta 2022-t az ingatlanpiac

2023. 01. 12., 18:41

A várakozásoknak megfelelően az elmúlt év leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac a Duna House becslése szerint 2022 decemberében.

Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 6474 adásvétel novemberhez képest 19 százalékos, az előző év utolsó hónapjához hasonlítva pedig 43 százalékos csökkenést mutat. Az októberi és novemberi számok tükrében kijelenthető, hogy decemberben a mélyponton stabilizálódott az ingatlanpiac. 2022-ben a Duna House becslése alapján összesen így 125 171 adásvétellel zárt a lakóingatlan-piac, amely az előző évhez képest 22 százalékos volumencsökkenést jelent. Ennél kevesebb tranzakcióval utoljára 2014-ben teljesített a hazai piac, akkor mindösszesen 113 ezer tranzakció volt a KSH adatai alapján. A Duna House várakozásai szerint 2023-ban sem várható a piac erősödése éves szinten, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90–110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban.

A cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján a hitelpiacon 2022 decemberében 55 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a 2021-es adathoz képest 48 százalékos, az előző hónaphoz képest 8 százalékos volumencsökkenést jelent. Az év végén bejelentett megmaradó állami támogatások pozitív üzenete biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hitelpiac számára. Az év utolsó negyedévében, vélhetően a családokat segítő otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt megnövekedett a kedvezményeket még biztosan kihasználó hitelfelvevők aránya.

A vidéki ingatlan-tranzakciós adatokat vizsgálva emelkedett a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya. Az átlagos hitelnagyság Nyugat-Magyarország kivételével az ország minden területén csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. Budapesten így már alig haladta meg a 17, keleten a 11, nyugaton pedig a 14 millió forintot a felvett hitelösszegek átlagos értéke 2022 negyedik negyedévében. A bizonytalan gazdasági helyzet és az emelkedő infláció ellenére az ingatlan-befektetők bizalma azonban nem csökkent az ingatlanokkal szemben. Mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanpiacon emelkedett a pénzüket ingatlanba fektetők aránya. A negyedik negyedévben az összes fővárosi ingatlan-tranzakció több mint fele, 53 százaléka befektetési célú vásárlás volt, emellett vidéken is a befektetési célú vétel jelentkezett a legnagyobb arányban.

A Duna House lakásárindexei alapján az ingatlanárak emelkedése megállt, a mutatók értékei mérséklődést mutatnak, rendeződni látszik az árazás az ingatlanpiacon. A vidéki adatokkal ellentétben a budapesti panel és tégla árindex újbóli emelkedést mutat nominál értéken, míg reál értéken csökkenés látható.

A fővárosi újépítésű ingatlanok piacán azonban az idei év negyedik negyedévében is tapasztalható a további drágulás, már alig van olyan fővárosi kerület, ahol 1 millió forint alatti négyzetméteráron lehet újépítésű ingatlant vásárolni. A negyedév legdrágább kerülete a budai II. kerület, ahol az értékesített újépítések négyzetméterára meghaladta a 2,7 millió forintot.

Bár a Duna House keresletindexe rekord alacsony ponton zárta az évet, a kínálati piacon az igazán jó ajánlatok értékesítése szakértői segítséggel ingatlantípustól és régiótól függetlenül még mindig 2–4 hónap alatt teljesül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS