A legjobb ingatlanokra már licitálnak a vevők, de azért még az alku a gyakoribb

A legjobb ingatlanokra már licitálnak a vevők, de azért még az alku a gyakoribb
2022. 04. 14., 14:40

A kereslethangsúlyos ingatlanpiacon a legjobb ingatlanokra már sokszor licitálnak a vásárlók, ugyanakkor a vevők többségének még mindig van lehetősége kedvező módon befolyásolni a vételárat. Az eladó által meghirdetett összegért már csak a lakások közel negyede talál új tulajdonosra. A vevők az adásvételek több mint 70 százalékában tudják alkupozíciójukat érvényesíteni a Duna House adatai alapján.

Az elmúlt években az ingatlanpiacon fokozatosan erősödött a kereslet, köszönhetően a családi és otthonteremtési programoknak, valamint az elmúlt időszakban a befektetési hullám újbóli erősödésének is. A keresleti piacon a vevők sokszor nehezebben tudnak kedvezőbb árat kialkudni, de azért a legtöbb eladó még hajlandó engedni a kínálati árból.

„2022 első negyedévében, a Duna House által bonyolított adásvételi tranzakciók 4,2 százalékában keltek el a hirdetési árnál magasabb összegért a használt ingatlanok. Ez az arány növekvő tendenciát mutat, a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint 2 százalékponttal emelkedett – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.  – Elsősorban a különleges adottságokkal és népszerű lokációval rendelkező ingatlanokra licitálnak a vevők, amelyeknél átlagosan 4-5 százalékkal is emelkedhet a végső ár. Jellemzően a befektetési céllal vásárlók nyitottak a licitre, főleg a jó, kiváló állapotú, illetve újépítésű lakások esetében. Az elmúlt időszak értékesítési adatai alapján a legnagyobb értékű licit 15,1 millió forinttal többet jelentett az eladónak, mint amennyiért eredetileg meghirdette otthonát. Arányait tekintve viszont a negyedév rekordját egy +31,2 százalékos licit megvalósulása jelentette.”

A legfrissebb Duna House Barométer szerint idén márciusban változó képet mutatott a vevői alkupozíció – ingatlantípus szerint és regionális szinten egyaránt. A fővárosi panellakások tekintetében 1-1 százalékponttal módosult az alku mértéke az egy évvel korábbi adatokhoz képest: Budán 3 százalékra nőtt, Pesten viszont 2 százalékra csökkent. A vidék is hasonló képet mutatott: az elmúlt negyedév tranzakciós adatai alapján keleten 2, nyugaton pedig 3 százalékot lehetett alkudni a panellakások árából.

A budai és pesti téglalakások esetében is stagnált a vevői alku mértéke, a belső kerületekben viszont a korábbi 7-ről, 5 százalékra csökkent a tavalyi első negyedéves adatokhoz képest. Vidéken, az ország keleti részén kicsit szerencsésebbek voltak azok az ügyfelek, akik ilyen típusú ingatlanra szerződtek, hiszen itt 6 százalékra emelkedett ez a mutatószám. A nyugati területeken pedig változatlanul 5 százalékos alkuval lehetett új otthont vásárolni.

„Tapasztalataink alapján alkudni is főleg a befektetési céllal vásárló ügyfelek szoktak, az eladók részéről pedig inkább azok engednek az árból, akik nagyobb lakásba költöznének és az idő sürgeti őket, vagy örökségük értékesítésétől várnak bevételt, amiből könnyebben engednek” – tette hozzá Benedikt Károly. A Duna House elemzési vezetője szerint az eladók esetében az ingatlan irányárának meghatározása és a vevői ajánlatok – legyen szó akár alkuról vagy licitről – kezelése sok esetben okoz gondot, amely következtében súlyos anyagi veszteség is érheti őket. Annak érdekében, hogy minimálisra szorítható legyen a különbség az elgondolt, remélt profit és a tranzakció tényleges vételára között, javasolja egy ingatlanszakértő eladási folyamatba történő bevonását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS