2023 első negyedévében ismét emelkedtek a lakásárak

2023. 07. 26., 18:11

Országos átlagban 1,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2023 első negyedévében, míg az éves lakásár-dinamika egy negyedév alatt 6,9 százalékponttal 4,7 százalékra lassult – derül ki az MNB Lakásárindexéből.

Az MNB lakásárindex friss értékei szerint Budapesten enyhébb, a vidéki városokban erőteljesebb áremelkedés ment végbe 2023 első negyedévében. A fővárosban 2023 első negyedévében 1,6 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az előző negyedévben még 0,8 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban ezzel együtt 10,1 százalékra lassult.

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 2,5 százalékos csökkenést követően az első negyedévben már 4,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak, éves összevetésben azonban 14,7 százalékról 9,0 százalékra lassult az éves lakásár-dinamika.

A községekben folytatódott a lakásárak 2022 harmadik negyedéve óta tapasztalt csökkenése mintegy 3,4 százalékkal, így az éves nominális növekedési ütem már -5,6 százalékot tett ki. 2023 első negyedévében emelkedtek a lakásárak az egyes régiók városaiban. A legnagyobb mértékű, mintegy 7,9 százalékos lakásáremelkedés a dél-dunántúli régió városaiban következett be az első negyedévben.

Az Észak-Alföldön található városokban 5,1 százalékos, míg a dél-alföldi és nyugat-dunántúli régiók városaiban rendre 4,9, és 4,3 százalékos ingatlan-áremelkedés volt megfigyelhető nominális értelemben. A közép-magyarországi régió városainak lakásárait – a tranzakciós adatok alacsony feldolgozottsága mellett – mérséklődés jellemezte, ami ugyanakkor az adatok későbbi beérkezésével még érdemben változhat.

Éves szinten a legmagasabb, 14,7 százalékos lakásár-dinamika a dél-alföldi régió városaiban, a legalacsonyabb, 3,5 százalékos lakásár-emelkedés pedig a közép-dunántúli városokban volt mérhető. A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2023 első negyedévében 1,2 százalékos emelkedést mutat az előző negyedévi 2,5 százalékos csökkenést követően.

Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 11,7 százalékról 4,7 százalékra csökkent, reál értelemben pedig éves szinten 16,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS