2021. a kilábalás éve az ingatlanbefektetési piacon

2021. 11. 19., 13:02

A kilábalás éve lesz 2021. a magyar ingatlanfejlesztési piacon, jövőre pedig a koronavírus-járvány előtti szintet közelíthetik az ingatlanbefektetési volumenek – közölte a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) pénteken az MTI-vel a november 20-ai IX. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából készített összegzésében.

Takács Ernő, a IFK elnöke a közleményben a világ legnagyobb ingatlan tanácsadója, a CBRE adatai alapján kiemelte, hogy az októberig jegyzett 750 millió eurós ingatlanbefektetési forgalom ugyan 5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától, de komoly év végi hajrára számítanak, így  a 2021-es évre a tavalyit 20 százalékkal meghaladó, 1,2-1,3 milliárd eurós forgalmat prognosztizálnak.

Hozzátette, a kilátások jók, jövőre a számok megközelíthetik a válság előtti 2019-es év számait is.

Az IFK elnöke emlékeztetett arra, hogy az ingatlanpiac 4-5 éves szárnyalását törte meg 2020-ban a világjárvány, ekkor az ingatlanbefektetési volumen 40 százalékkal esett vissza. Akkor is látszott, hogy a megtorpanás átmeneti csupán, a kilátások erős visszapattanást jeleztek, amelyet az újabb fertőzési hullám ugyan lassított, de visszavetni nem tudott.

Rámutatott arra is, hogy Magyarországon komoly vagyon halmozódott fel az elmúlt években, ami kereste a befektetési lehetőségeket.

Az IFK elnöke szerint a piac kezd felpörögni, jövőre az 1,5-1,7 milliárd eurót is elérheti az ingatlanbefektetések értéke.

Az idei folyamatok sajátossága az irodapiaci tranzakciók magas aránya az összvolumenen belül, 2021-ben eddig a forgalom 85 százaléka ezen a piacon zajlott, szemben a vírus előtti évek 40 százalék körüli arányával. Ellentétesen alakult a retail piac, míg korábban a kereskedelmi ingatlanbefektetések aránya ugyancsak 40 százalék körül mozgott, mára 5 százalék alá olvadt, és a hotelpiaci tranzakciók értéke is – mondta Takács Ernő.

Részletezte, hogy az irodai kínálat idén nagyságrendileg 120 ezer négyzetméterrel bővül a tavalyi 230 ezer négyzetméteres növekedés után, várhatóan 2022 márciusáig pedig átlépi a budapesti állomány a 4 millió négyzetmétert. A kihasználatlanság a tavalyi év trendjét követően az idei év elején tovább emelkedett egészen 9,8 százalékig, a második fél évben azonban érezhetően erősödött a kereslet, az irodák újra kezdenek benépesülni. Közép-Európában csak Prágában alacsonyabb a kihasználatlanság, Varsó, Bukarest, Pozsony 12 százalék fölött áll.

Az ipari ingatlanoknál látványos bővülés várható. Magyarországon ma még alig van eladó ipari ingatlan, ezzel szemben hatalmas a kereslet. Jövőre új, érdemi nagyságú állomány átadása várható, ami a befektetési forgalmat feljebb húzhatja.

Az egyesület elnöke rámutatott arra is, hogy a V4 tagországokat összehasonlítva a magyar piacon a legerősebb a hazai tőke jelenléte, és a magyar befektetők egyre hangsúlyosabban vannak jelen a régió országaiban, elsősorban Lengyelországban, továbbá Romániában és a balkáni országokban, és már kiléptek a régióból is.

A lakáspiacon a jelentős áremelkedés miatt nőtt a volumen, de nincs nagyobb kereslet darabszámban, mint a válság előtt volt, ugyanakkor hajtja a lakáspiacot, és már érezhető a hatása az MNB zöld programjának.

Az egyesület elnöke úgy látja, hogy a magyaroknak az ingatlan menekülési befektetési termék, az árak egy pillanatig nem csökkentek.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) 2009-ben jött létre, a Magyarországon működő legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságokat tömöríti. Az egyesület 2013. november 20-án – ezen a napon volt 1849-ben a Lánchíd avatása – rendezte meg először az Ingatlanfejlesztés Napját. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS