2021 legjei a magyar ingatlanpiacon

2021. 12. 18., 11:35

Szélsőségekből 2021-ben sem volt hiány a hazai ingatlanpiacon. Milyen ingatlant adtak el a leggyorsabban, illetve a legmagasabb áron? Átlagosan mennyibe kerül egy lakás? Az év végéhez közeledve a Duna House hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb magyar ingatlanpiaci adatokat.

A Duna House tranzakciós adatai alapján idén egy 1. kerületi, 404 négyzetméteres ház volt a legdrágább lakóingatlan, ami 700 millió forintért cserélt új tulajdonost. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1–3 millió forintos értékben. Összességében az ingatlanok 2 százalékáért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 36 százalékukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 3 százalékánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 10% felett volt. 

Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 31 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2021-ben, ami közel 10 százalékos emelkedést mutat 2020-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 56 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozni már 2 millió forintos négyzetméterárral akár használt lakások esetében is. A teljes országos értékesítési adatok alapján a panelek 410, a téglalakások 570, a házak pedig 310 ezer forintos átlag négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén. Az újépítésű ingatlanokat átlagosan közel 650 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost. Eladói részről a tulajdonosok közel negyede a nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, majd 15 százalékban örökségük értékesítéséből várták a hozamot, 14 százalékuk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba való költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

A legnagyobb alapterülettel egy 960 négyzetméteres, gyenesdiási panzió szerepelt az adatbázisban, míg a legkisebb címet egy 9 négyzetméteres, angyalföldi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 2,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok közel 4 százalékára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosban minden évben találkozni több mint 100 éves lakóházak eladó lakásaival, de idén a Duna House által értékesített, legidősebb ingatlan egy 150 éves, a Teleki család által épített budai házban lévő lakás volt, amit egy 120 éves, egykori csendőrlaktanyából átalakított, igazi romantikus vidéki családi ház követett. Az árkülönbség itt is jelentős volt: a vidéki családi házért mindössze 8 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 50 milliót, amely jól mutatja, hogy az ingatlanoknál fontosabb a lokáció, mint az építés éve.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS