1,1 millióért is lehetett „házat” venni 2022-ben

1,1 millióért is lehetett „házat” venni 2022-ben
2022. 08. 08., 17:19

Mozgalmas volt az idei első félév a hazai ingatlanpiacon. Lendületes kezdés után a szűkülő kínálat mellett a kereslet is kissé alábbhagyott, de így sem volt hiány szélsőségekből. A legdrágább ingatlan eddig 860 millióért cserélt tulajdonost, a fővárosban az adásvételek 22 százaléka már milliós négyzetméterár felett van. 2022 eddigi legérdekesebb, magyar ingatlanpiaci adatait a Duna House szakértői gyűjtötték össze.

„2022-ben számos tényező formálta az ingatlanpiacot, az év eleji rekordok után a választásoktól kezdődően csökkenni látszik a kereslet, amelyre a szomszédos háborús helyzet, valamint a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Az ingatlanok áremelkedése azonban még mindig töretlen, nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben – számolt be Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Lassuló piaci tendenciák mellett nem várunk szélsőséges zuhanást, az enyhébb nyár után kicsit aktívabb őszi szezon jöhet.”

Átlagok

Az átlagos négyzetméterárak emelkedése országos viszonylatban tapasztalható, a 2022-es év első felének értékesítési adatai alapján vidéken családiházat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter. Rekordokat döntenek a panellakások is, vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként az eladók. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelotthonokéhoz képest, azonban az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak. Vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Országosan emelkedett a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első félévben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi közel 3 százalékhoz képest, csak Budapestet vizsgálva ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot. Érdekesség, hogy az idei évben már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát, a népszerű Újlipótvárosban, a XIII. kerületben.

Míg az árak kilőttek, addig rakétagyorsasággal zárultak a tranzakciók az elmúlt két negyedévben. Gyors ütemben kelnek el az ingatlanok országszerte, a Duna House által értékesített lakások és házak közel 4 százaléka kevesebb, mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.

Legek

A legkisebb és egyben legalacsonyabb végső áron értékesített ingatlan egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisház volt, amely 1,1 millió forintért talált gazdára. Ezt egy 11 nm-es kecskeméti, teljesen felújított minigarzon követi a rangsorban, amely rövidtávú bérbeadás céljából, központi elhelyezkedésének köszönhetően kiváló befektetés. Új tulajdonosa több mint egy millió forintot fizetett érte négyzetméterenként.

A luxus ingatlanoké az élmezőny négyzetméterár tekintetében, a csúcstartó egy II. kerületi, újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családiház, amiért közel 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként. Szoros versenyben, mindössze 1000 forint különbséggel négyzetméterenként a második helyen egy XIII. kerületi újépítésű luxus lakás áll, elvehetetlen dunai panorámával, amelyért 2 283 949 forint/m2-t fizettek.

Végső vételár szempontjából a téglaépítésűek között a rekorder egy vidéki birtok, Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órányi távolságra. Az ingatlan 600 m2-es lakótérrel rendelkezik, 14 szoba található benne, abból 7 hálószoba saját fürdővel rendelkezik, több mint 860 millió forintot fizettek érte. A panelek mellett sem mehetünk el szó nélkül, a legmagasabb áron megvásárolt fővárosi és vidéki panel között 18,6 millió Ft az árkülönbség. A Rómaifürdőnél található lakás 61,5 milliót, a vidéki csúcstartó, veszprémi ingatlan pedig 42,9 milliót kóstált.

A legtekintélyesebb alapterülettel rendelkező, Duna House által 2022-ben értékesített ingatlan egy 1030 m2-es kolosszus, egy felújítandó kastély Veszprém megyében. Érdekesség, hogy míg méret tekintetében abszolút győztes, addig a legalacsonyabb négyzetméterárú otthon kategóriát is magáénak tudhatja, potom 135 ezer forintos négyzetméteráron kelt el.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.

Képünk illusztráció.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS