1,1 millióért is lehetett „házat” venni 2022-ben

1,1 millióért is lehetett „házat” venni 2022-ben
2022. 08. 08., 17:19

Mozgalmas volt az idei első félév a hazai ingatlanpiacon. Lendületes kezdés után a szűkülő kínálat mellett a kereslet is kissé alábbhagyott, de így sem volt hiány szélsőségekből. A legdrágább ingatlan eddig 860 millióért cserélt tulajdonost, a fővárosban az adásvételek 22 százaléka már milliós négyzetméterár felett van. 2022 eddigi legérdekesebb, magyar ingatlanpiaci adatait a Duna House szakértői gyűjtötték össze.

„2022-ben számos tényező formálta az ingatlanpiacot, az év eleji rekordok után a választásoktól kezdődően csökkenni látszik a kereslet, amelyre a szomszédos háborús helyzet, valamint a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Az ingatlanok áremelkedése azonban még mindig töretlen, nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben – számolt be Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Lassuló piaci tendenciák mellett nem várunk szélsőséges zuhanást, az enyhébb nyár után kicsit aktívabb őszi szezon jöhet.”

Átlagok

Az átlagos négyzetméterárak emelkedése országos viszonylatban tapasztalható, a 2022-es év első felének értékesítési adatai alapján vidéken családiházat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter. Rekordokat döntenek a panellakások is, vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként az eladók. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelotthonokéhoz képest, azonban az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak. Vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Országosan emelkedett a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első félévben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi közel 3 százalékhoz képest, csak Budapestet vizsgálva ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot. Érdekesség, hogy az idei évben már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát, a népszerű Újlipótvárosban, a XIII. kerületben.

Míg az árak kilőttek, addig rakétagyorsasággal zárultak a tranzakciók az elmúlt két negyedévben. Gyors ütemben kelnek el az ingatlanok országszerte, a Duna House által értékesített lakások és házak közel 4 százaléka kevesebb, mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.

Legek

A legkisebb és egyben legalacsonyabb végső áron értékesített ingatlan egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisház volt, amely 1,1 millió forintért talált gazdára. Ezt egy 11 nm-es kecskeméti, teljesen felújított minigarzon követi a rangsorban, amely rövidtávú bérbeadás céljából, központi elhelyezkedésének köszönhetően kiváló befektetés. Új tulajdonosa több mint egy millió forintot fizetett érte négyzetméterenként.

A luxus ingatlanoké az élmezőny négyzetméterár tekintetében, a csúcstartó egy II. kerületi, újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családiház, amiért közel 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként. Szoros versenyben, mindössze 1000 forint különbséggel négyzetméterenként a második helyen egy XIII. kerületi újépítésű luxus lakás áll, elvehetetlen dunai panorámával, amelyért 2 283 949 forint/m2-t fizettek.

Végső vételár szempontjából a téglaépítésűek között a rekorder egy vidéki birtok, Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órányi távolságra. Az ingatlan 600 m2-es lakótérrel rendelkezik, 14 szoba található benne, abból 7 hálószoba saját fürdővel rendelkezik, több mint 860 millió forintot fizettek érte. A panelek mellett sem mehetünk el szó nélkül, a legmagasabb áron megvásárolt fővárosi és vidéki panel között 18,6 millió Ft az árkülönbség. A Rómaifürdőnél található lakás 61,5 milliót, a vidéki csúcstartó, veszprémi ingatlan pedig 42,9 milliót kóstált.

A legtekintélyesebb alapterülettel rendelkező, Duna House által 2022-ben értékesített ingatlan egy 1030 m2-es kolosszus, egy felújítandó kastély Veszprém megyében. Érdekesség, hogy míg méret tekintetében abszolút győztes, addig a legalacsonyabb négyzetméterárú otthon kategóriát is magáénak tudhatja, potom 135 ezer forintos négyzetméteráron kelt el.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.

Képünk illusztráció.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS