Szép kártya a boltban: itt a vége, fuss el véle!

2022. 07. 03., 12:35

Vége a találgatásoknak, hiszen csak az utolsó pillanatban, de az újabb rendeletmódosítás hiányával hivatalossá vált, hogy július másodikától kenyeret már nem lehet SZÉP-kártyával vásárolni az élelmiszerboltban, de például masszázsszalonban továbbra is beváltható. Csodálkozó vásárlóból nem lesz hiány a napokban az élelmiszerboltokban, az viszont kérdéses, vajon mennyivel több pénzt hoz ez a vendéglősök, szállodások konyhájára – írják a Blookkk.com szakértői.

Februártól július elsejéig élt az a lehetőség, hogy a SZÉP-kártyával (hivatalos nevén a Széchenyi pihenőkártyával) az élelmiszerboltokban lehetett étekféleségeket (hideg élelmiszert) vásárolni. Az akció zárása azzal vált hitelessé az utolsó pillanatban, hogy a vonatkozó rendelet nem módosult, újabb boltos beváltási lehetőséget jelentő határidő nem látott napvilágot meg.

Pontos összesített adat nem áll rendelkezésre arról, hogy végül mennyi forint csordogált így a boltosok kasszájába, de a kósza sajtóhírekből azért levonható annyi következtetés, hogy nem volt sikertelen ennek a vásárlási csatornának a megnyitása. A boltosoknak persze ki kellett fizetniük a szokásos elfogadóhelyi jutalékokat is, nem olyan keveset, aminek nyomán nagyobb súllyal könyvelhették el a bevételrovatban a reklámértéket a legkülönfélébb költségeik drágulása közepette. De ez is valami.

Most már csak az a kérdés, vajon mit szól ehhez a kedves vásárló. Sajtóhírek ugyan keringtek arról már napokkal korábban, hogy ez a vásárlási lehetőség megszűnik július elsejét követően, de hát a vásárlók már csak olyanok, hogy hiszik, ha látják. Így azzal lehet számolni, hogy csalódott vásárló lesz a boltokban, aki másodikát követően SZÉP-kártyával szeretne fizetni a kenyérért, tejért, húsért.

A kedves vásárló ugyanis nem a közlönyök bogarászásával tölti az idejét, így az marad hátra, hogy reménykedik a „hátha mégis” folytatásban, legrosszabb esetben pedig nem fogadják el a kártyáját a pénztárnál. Bár az is igaz, hogy például a legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó OTP már napokkal korábban jelezte honlapján ennek a vásárlási lehetőségnek a megszűnését, de azt végül nem tudni, hányan olvasták el ezt és egy sor más híradást.

És akkor most szalad a boltból a masszázsszalonba a kedves vásárló?

Akkor most többet, vagy sokkal költ majd a kedves vásárló SZÉP-kártyájával a turizmusban, vendéglátásban? Hát ez egyáltalán nem biztos. Egyes nagyon friss szállodás, vendéglős nyilatkozatok szerint például a csúcsot jelentő balatoni szezon sem úgy indult, ahogyan remélték, mivel sokan inkább külföldre mennek nyaralni.

Érthető, hogy februárban a vendéglátósok, szállodások, különféle pihenőszolgáltatást nyújtók nem örültek a kártyás boltos nyitásnak, tartva attól, hogy tőlük vesznek el piacot a boltosok. Ilyen a piac, nincs ebben semmi kivetni való. De hát azt is mindenkinek be kell látnia, hogy az első mindig a vásárló és a korábbi évek tapasztalatai szerint a különféle támogatott utalványos vásárlási lehetőségek versengésében a boltos élelmiszeres vásárlások voltak a legnépszerűbbek.

Ide tartozik az is, hogy a jelenlegi brutális drágulási hullám még nem futott fel a csúcsra, az csak ősszel várható. És például a nagy bajokat okozó aszály még hozhat újabb kellemetlen meglepetéseket az élelmiszerpiacon. A drágulás 20 százalék környékén jár, mind az élelmiszeres boltokban, mind a vendéglőkben az átlagot tekintve, és például az igazi nyári, strandolós csemegék, a fagyi, a lángos ára az egekben.

Így ma már egyáltalán nem biztos, hogy a kedves vásárló nyújtja majd a markát több Széchenyi Pihenőkártyáért a munkáltatójánál, hiszen számára a legfontosabb költekezési terület az élelmiszerbolt. Eddig csábította, hogy ott is be lehetett váltani a SZÉP-kártyát, de ha ott ugranak feljebb az árak, akkor kevesebb jut másra a családi kasszából, még a mostanság vaskosabb pénztárcákból is, például utazgatásra, vendéglőzésre is. Akkor viszont minek az a kártya. Így vélekedhet az is, aki külföldön nyaral, nem itthon. Munkaerőhiány közepette pedig válogathat a dolgozó legalább egy kicsit, milyen javadalmazásból kapjon többet, ha futja rá a munkáltatójának.

Egyébként korábban is maradtak elköltetlen pénzek a SZÉP-kártyás számlákon, így gyanítható, hogy megint lesz ilyen. Az élelmiszeres beváltási lehetőség ugyanis azért megmozgatta az elfekvő Szép kártyás pénzeket is.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megugorhatott volna a hazai turizmus népszerűsége a külföldi nyaralási lehetőségekkel szemben, részben a gyenge forint miatt. Így némi hozadéka lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlási lehetőség lezárásának a turizmusban, ezzel számoltunk mi is az első megközelítésben. De hát éppen a szállodások, vendéglősök cáfolták, hogy nem egészen úgy alakul a csúcsszezon, ahogy szerették volna.

A turizmusban, vendéglátásban egyébként a boltos világgal szemben nem az év vége, hanem éppen a július, augusztus, tehát a nyári időszak a csúcs és nagyobb részt a Balaton, valamint a többi kiemelt üdülőhely és azok környéke a legzsúfoltabb vendégekkel. Tehát számukra döntő lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlás lezárása júliustól. De az kérdéses nagyon is, mennyi lesz ennek a tiszta hozadéka számukra.

A SZÉP-kártya vagy bármilyen más támogatás mindig valamilyen gazdaságpolitikai célt szolgál. A SZÉP-kártyát az Erzsébet-utalvány rendszerét követően némi szünetet közbe ékelve egy szűkebb terület támogatására alakították ki, ez igaz. A kérdés csak az lehet mindezek után, hogy a kedves vásárlónak mire van leginkább szüksége.

Főleg azután, hogy egyes kormányzati sejtetések alapján nehéz időszak jön. De hát tartalmát tekintve éppen ez volt az az indok, amivel a boltos Szép kártyás vásárlási lehetőséget megnyitották februárban. És a mindennapi kenyerünk megvásárlásánál nehéz fontosabbat találni ma is, minél nehezebbek a gazdasági körülmények, annál kevésbé. Egy adag boltos Szép kártyás vásárlást nyugodtan meg lehetett volna tartani, nem ezen múlna a vendéglősök, szállodások üzletmenete, ami kétségtelenül nehéz maradt erre a nyárra is.

Persze, jöhetnek még meglepetések.

Blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-20 18:10:00
Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, amely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növény-egészségügyi követelmények betartásával történt – hívja fel a figyelmet a Nébih.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS