Szép kártya a boltban: itt a vége, fuss el véle!

2022. 07. 03., 12:35

Vége a találgatásoknak, hiszen csak az utolsó pillanatban, de az újabb rendeletmódosítás hiányával hivatalossá vált, hogy július másodikától kenyeret már nem lehet SZÉP-kártyával vásárolni az élelmiszerboltban, de például masszázsszalonban továbbra is beváltható. Csodálkozó vásárlóból nem lesz hiány a napokban az élelmiszerboltokban, az viszont kérdéses, vajon mennyivel több pénzt hoz ez a vendéglősök, szállodások konyhájára – írják a Blookkk.com szakértői.

Februártól július elsejéig élt az a lehetőség, hogy a SZÉP-kártyával (hivatalos nevén a Széchenyi pihenőkártyával) az élelmiszerboltokban lehetett étekféleségeket (hideg élelmiszert) vásárolni. Az akció zárása azzal vált hitelessé az utolsó pillanatban, hogy a vonatkozó rendelet nem módosult, újabb boltos beváltási lehetőséget jelentő határidő nem látott napvilágot meg.

Pontos összesített adat nem áll rendelkezésre arról, hogy végül mennyi forint csordogált így a boltosok kasszájába, de a kósza sajtóhírekből azért levonható annyi következtetés, hogy nem volt sikertelen ennek a vásárlási csatornának a megnyitása. A boltosoknak persze ki kellett fizetniük a szokásos elfogadóhelyi jutalékokat is, nem olyan keveset, aminek nyomán nagyobb súllyal könyvelhették el a bevételrovatban a reklámértéket a legkülönfélébb költségeik drágulása közepette. De ez is valami.

Most már csak az a kérdés, vajon mit szól ehhez a kedves vásárló. Sajtóhírek ugyan keringtek arról már napokkal korábban, hogy ez a vásárlási lehetőség megszűnik július elsejét követően, de hát a vásárlók már csak olyanok, hogy hiszik, ha látják. Így azzal lehet számolni, hogy csalódott vásárló lesz a boltokban, aki másodikát követően SZÉP-kártyával szeretne fizetni a kenyérért, tejért, húsért.

A kedves vásárló ugyanis nem a közlönyök bogarászásával tölti az idejét, így az marad hátra, hogy reménykedik a „hátha mégis” folytatásban, legrosszabb esetben pedig nem fogadják el a kártyáját a pénztárnál. Bár az is igaz, hogy például a legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó OTP már napokkal korábban jelezte honlapján ennek a vásárlási lehetőségnek a megszűnését, de azt végül nem tudni, hányan olvasták el ezt és egy sor más híradást.

És akkor most szalad a boltból a masszázsszalonba a kedves vásárló?

Akkor most többet, vagy sokkal költ majd a kedves vásárló SZÉP-kártyájával a turizmusban, vendéglátásban? Hát ez egyáltalán nem biztos. Egyes nagyon friss szállodás, vendéglős nyilatkozatok szerint például a csúcsot jelentő balatoni szezon sem úgy indult, ahogyan remélték, mivel sokan inkább külföldre mennek nyaralni.

Érthető, hogy februárban a vendéglátósok, szállodások, különféle pihenőszolgáltatást nyújtók nem örültek a kártyás boltos nyitásnak, tartva attól, hogy tőlük vesznek el piacot a boltosok. Ilyen a piac, nincs ebben semmi kivetni való. De hát azt is mindenkinek be kell látnia, hogy az első mindig a vásárló és a korábbi évek tapasztalatai szerint a különféle támogatott utalványos vásárlási lehetőségek versengésében a boltos élelmiszeres vásárlások voltak a legnépszerűbbek.

Ide tartozik az is, hogy a jelenlegi brutális drágulási hullám még nem futott fel a csúcsra, az csak ősszel várható. És például a nagy bajokat okozó aszály még hozhat újabb kellemetlen meglepetéseket az élelmiszerpiacon. A drágulás 20 százalék környékén jár, mind az élelmiszeres boltokban, mind a vendéglőkben az átlagot tekintve, és például az igazi nyári, strandolós csemegék, a fagyi, a lángos ára az egekben.

Így ma már egyáltalán nem biztos, hogy a kedves vásárló nyújtja majd a markát több Széchenyi Pihenőkártyáért a munkáltatójánál, hiszen számára a legfontosabb költekezési terület az élelmiszerbolt. Eddig csábította, hogy ott is be lehetett váltani a SZÉP-kártyát, de ha ott ugranak feljebb az árak, akkor kevesebb jut másra a családi kasszából, még a mostanság vaskosabb pénztárcákból is, például utazgatásra, vendéglőzésre is. Akkor viszont minek az a kártya. Így vélekedhet az is, aki külföldön nyaral, nem itthon. Munkaerőhiány közepette pedig válogathat a dolgozó legalább egy kicsit, milyen javadalmazásból kapjon többet, ha futja rá a munkáltatójának.

Egyébként korábban is maradtak elköltetlen pénzek a SZÉP-kártyás számlákon, így gyanítható, hogy megint lesz ilyen. Az élelmiszeres beváltási lehetőség ugyanis azért megmozgatta az elfekvő Szép kártyás pénzeket is.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megugorhatott volna a hazai turizmus népszerűsége a külföldi nyaralási lehetőségekkel szemben, részben a gyenge forint miatt. Így némi hozadéka lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlási lehetőség lezárásának a turizmusban, ezzel számoltunk mi is az első megközelítésben. De hát éppen a szállodások, vendéglősök cáfolták, hogy nem egészen úgy alakul a csúcsszezon, ahogy szerették volna.

A turizmusban, vendéglátásban egyébként a boltos világgal szemben nem az év vége, hanem éppen a július, augusztus, tehát a nyári időszak a csúcs és nagyobb részt a Balaton, valamint a többi kiemelt üdülőhely és azok környéke a legzsúfoltabb vendégekkel. Tehát számukra döntő lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlás lezárása júliustól. De az kérdéses nagyon is, mennyi lesz ennek a tiszta hozadéka számukra.

A SZÉP-kártya vagy bármilyen más támogatás mindig valamilyen gazdaságpolitikai célt szolgál. A SZÉP-kártyát az Erzsébet-utalvány rendszerét követően némi szünetet közbe ékelve egy szűkebb terület támogatására alakították ki, ez igaz. A kérdés csak az lehet mindezek után, hogy a kedves vásárlónak mire van leginkább szüksége.

Főleg azután, hogy egyes kormányzati sejtetések alapján nehéz időszak jön. De hát tartalmát tekintve éppen ez volt az az indok, amivel a boltos Szép kártyás vásárlási lehetőséget megnyitották februárban. És a mindennapi kenyerünk megvásárlásánál nehéz fontosabbat találni ma is, minél nehezebbek a gazdasági körülmények, annál kevésbé. Egy adag boltos Szép kártyás vásárlást nyugodtan meg lehetett volna tartani, nem ezen múlna a vendéglősök, szállodások üzletmenete, ami kétségtelenül nehéz maradt erre a nyárra is.

Persze, jöhetnek még meglepetések.

Blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS