Szép kártya a boltban: itt a vége, fuss el véle!

2022. 07. 03., 12:35

Vége a találgatásoknak, hiszen csak az utolsó pillanatban, de az újabb rendeletmódosítás hiányával hivatalossá vált, hogy július másodikától kenyeret már nem lehet SZÉP-kártyával vásárolni az élelmiszerboltban, de például masszázsszalonban továbbra is beváltható. Csodálkozó vásárlóból nem lesz hiány a napokban az élelmiszerboltokban, az viszont kérdéses, vajon mennyivel több pénzt hoz ez a vendéglősök, szállodások konyhájára – írják a Blookkk.com szakértői.

Februártól július elsejéig élt az a lehetőség, hogy a SZÉP-kártyával (hivatalos nevén a Széchenyi pihenőkártyával) az élelmiszerboltokban lehetett étekféleségeket (hideg élelmiszert) vásárolni. Az akció zárása azzal vált hitelessé az utolsó pillanatban, hogy a vonatkozó rendelet nem módosult, újabb boltos beváltási lehetőséget jelentő határidő nem látott napvilágot meg.

Pontos összesített adat nem áll rendelkezésre arról, hogy végül mennyi forint csordogált így a boltosok kasszájába, de a kósza sajtóhírekből azért levonható annyi következtetés, hogy nem volt sikertelen ennek a vásárlási csatornának a megnyitása. A boltosoknak persze ki kellett fizetniük a szokásos elfogadóhelyi jutalékokat is, nem olyan keveset, aminek nyomán nagyobb súllyal könyvelhették el a bevételrovatban a reklámértéket a legkülönfélébb költségeik drágulása közepette. De ez is valami.

Most már csak az a kérdés, vajon mit szól ehhez a kedves vásárló. Sajtóhírek ugyan keringtek arról már napokkal korábban, hogy ez a vásárlási lehetőség megszűnik július elsejét követően, de hát a vásárlók már csak olyanok, hogy hiszik, ha látják. Így azzal lehet számolni, hogy csalódott vásárló lesz a boltokban, aki másodikát követően SZÉP-kártyával szeretne fizetni a kenyérért, tejért, húsért.

A kedves vásárló ugyanis nem a közlönyök bogarászásával tölti az idejét, így az marad hátra, hogy reménykedik a „hátha mégis” folytatásban, legrosszabb esetben pedig nem fogadják el a kártyáját a pénztárnál. Bár az is igaz, hogy például a legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó OTP már napokkal korábban jelezte honlapján ennek a vásárlási lehetőségnek a megszűnését, de azt végül nem tudni, hányan olvasták el ezt és egy sor más híradást.

És akkor most szalad a boltból a masszázsszalonba a kedves vásárló?

Akkor most többet, vagy sokkal költ majd a kedves vásárló SZÉP-kártyájával a turizmusban, vendéglátásban? Hát ez egyáltalán nem biztos. Egyes nagyon friss szállodás, vendéglős nyilatkozatok szerint például a csúcsot jelentő balatoni szezon sem úgy indult, ahogyan remélték, mivel sokan inkább külföldre mennek nyaralni.

Érthető, hogy februárban a vendéglátósok, szállodások, különféle pihenőszolgáltatást nyújtók nem örültek a kártyás boltos nyitásnak, tartva attól, hogy tőlük vesznek el piacot a boltosok. Ilyen a piac, nincs ebben semmi kivetni való. De hát azt is mindenkinek be kell látnia, hogy az első mindig a vásárló és a korábbi évek tapasztalatai szerint a különféle támogatott utalványos vásárlási lehetőségek versengésében a boltos élelmiszeres vásárlások voltak a legnépszerűbbek.

Ide tartozik az is, hogy a jelenlegi brutális drágulási hullám még nem futott fel a csúcsra, az csak ősszel várható. És például a nagy bajokat okozó aszály még hozhat újabb kellemetlen meglepetéseket az élelmiszerpiacon. A drágulás 20 százalék környékén jár, mind az élelmiszeres boltokban, mind a vendéglőkben az átlagot tekintve, és például az igazi nyári, strandolós csemegék, a fagyi, a lángos ára az egekben.

Így ma már egyáltalán nem biztos, hogy a kedves vásárló nyújtja majd a markát több Széchenyi Pihenőkártyáért a munkáltatójánál, hiszen számára a legfontosabb költekezési terület az élelmiszerbolt. Eddig csábította, hogy ott is be lehetett váltani a SZÉP-kártyát, de ha ott ugranak feljebb az árak, akkor kevesebb jut másra a családi kasszából, még a mostanság vaskosabb pénztárcákból is, például utazgatásra, vendéglőzésre is. Akkor viszont minek az a kártya. Így vélekedhet az is, aki külföldön nyaral, nem itthon. Munkaerőhiány közepette pedig válogathat a dolgozó legalább egy kicsit, milyen javadalmazásból kapjon többet, ha futja rá a munkáltatójának.

Egyébként korábban is maradtak elköltetlen pénzek a SZÉP-kártyás számlákon, így gyanítható, hogy megint lesz ilyen. Az élelmiszeres beváltási lehetőség ugyanis azért megmozgatta az elfekvő Szép kártyás pénzeket is.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megugorhatott volna a hazai turizmus népszerűsége a külföldi nyaralási lehetőségekkel szemben, részben a gyenge forint miatt. Így némi hozadéka lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlási lehetőség lezárásának a turizmusban, ezzel számoltunk mi is az első megközelítésben. De hát éppen a szállodások, vendéglősök cáfolták, hogy nem egészen úgy alakul a csúcsszezon, ahogy szerették volna.

A turizmusban, vendéglátásban egyébként a boltos világgal szemben nem az év vége, hanem éppen a július, augusztus, tehát a nyári időszak a csúcs és nagyobb részt a Balaton, valamint a többi kiemelt üdülőhely és azok környéke a legzsúfoltabb vendégekkel. Tehát számukra döntő lehetne a boltos SZÉP-kártyás vásárlás lezárása júliustól. De az kérdéses nagyon is, mennyi lesz ennek a tiszta hozadéka számukra.

A SZÉP-kártya vagy bármilyen más támogatás mindig valamilyen gazdaságpolitikai célt szolgál. A SZÉP-kártyát az Erzsébet-utalvány rendszerét követően némi szünetet közbe ékelve egy szűkebb terület támogatására alakították ki, ez igaz. A kérdés csak az lehet mindezek után, hogy a kedves vásárlónak mire van leginkább szüksége.

Főleg azután, hogy egyes kormányzati sejtetések alapján nehéz időszak jön. De hát tartalmát tekintve éppen ez volt az az indok, amivel a boltos Szép kártyás vásárlási lehetőséget megnyitották februárban. És a mindennapi kenyerünk megvásárlásánál nehéz fontosabbat találni ma is, minél nehezebbek a gazdasági körülmények, annál kevésbé. Egy adag boltos Szép kártyás vásárlást nyugodtan meg lehetett volna tartani, nem ezen múlna a vendéglősök, szállodások üzletmenete, ami kétségtelenül nehéz maradt erre a nyárra is.

Persze, jöhetnek még meglepetések.

Blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 12:23
A KAVOSZ Zrt. közzétette, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-09 21:55:00
A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS