VOSZ: a hazai kkv-kat nyitott kapuk várják Kínában

VOSZ: a hazai kkv-kat nyitott kapuk várják Kínában
2023. 06. 12., 15:52

A Zhejiang tartományhoz tartozó Ningbóban rendezték meg az idei Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok (CEEC) Expót, amelynek ezúttal Magyarország volt a díszvendége. Az eseményen részt vett dr. Kovács Patrik, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) nemzetközi ügyekért felelős társelnöke is.

A „Gyakorlati együttműködés a közös jövőért” címmel megrendezett vásáron nem egészen háromezer kiállító, több mint 10 ezer vásárló és mintegy 100 ezer látogató vett részt. A szervezők szerint az esemény során több mint 10 milliárd jüan (1,43 milliárd dollár) értékű üzleti tranzakció valósulhatott meg a kelet-közép-európai termékekkel kapcsolatban.

A megnyitó ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között elmondta: „Magyarország példája azt bizonyítja, hogy sokat lehet nyerni a Kínával való tisztességes és konstruktív együttműködésből”.

Ningbo: fókuszban a közép-kelet-európai üzleti együttműködések

A majdnem magyarországnyi lélekszámú, kikötővel, vámhivatallal is rendelkező kelet-kínai Ningbo egyre erősebb figyelmet kap a kelet-közép-európai országoktól – írja a China Daily információi alapján a Zhejiang China.

Hozzáteszik: tavaly a Ningbo Közép- és Kelet-Európából származó importja elérte a 11,2 milliárd jüant, ami több mint kilencszeres növekedés 2016-hoz képest, miközben az idei év első negyedévében a város importja a kelet-európai régióból éves szinten 102 százalékkal, 4,39 milliárd jüanra nőtt.

Arról is írnak, hogy tavaly évvégéig 176 projekt valósult meg Ningbo és a kelet-közép-európai országok között, 1 milliárd dollárt meghaladó kétirányú beruházással.

A város azt is közölte, hogy május végén új közvetlen járatot indított Budapestre, valamint már több, mint 90 közép-kelet-európai egyetem működik együtt Ningbóval, több mint ezer tanár és diák dolgozik és tanul a városban.

VOSZ: az erősödő, innovatív magyar kkv-k üzleti kapcsolatépítési szándéka is fontos a sikeres exporthoz

A legnagyobb hazai vállalkozói érdekképviseleti szervezet több mint 10 éve folyamatosan építi a nemzetközi kapcsolatait (erről az üzletem.hu itt és itt írt), többek között Kína felé is. Az elmúlt időszakban már társelnöki szintű „gazdája” is van a területnek.

– A hazai kkv számára elérhetőek olyan támogatások, például a HIPA közreműködésével, amelyek az exporttevékenységet erősítik, ezek az alkalmak pedig, mint a ningbo-i vásár, fontos üzleti kapcsolatépítési lehetőségek adnak a magyar vállalkozásoknak – mondta a VOSZ társelnöke. Dr. Kovács Patrik hozzátette: „egyre jelentősebb az a nemzetközi kapcsolatrendszer, amelyből a hazai kkv-k profitálhatnak, ugyanakkor a proaktivitás, részvétel is elengedhetetlen a sikerhez”.

A VOSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős társelnöke az esemény hivatalos, üzleti fórumán is felszólalt.

– Hiába az internetes kapcsolattartás lehetősége, a Google, vagy éppen a korabeli „yellow pages”, a személyes és informális kapcsolatépítés mára megkerülhetetlenné vált az üzleti fejlesztési folyamatokban, és ezt minden hazai, exportképes kkv-nak is látnia kell – magyarázta Kovács Patrik. – A globális gazdaság 75 százaléka részben vagy egészben, de be van csatornázva a kínai gazdaságba, és bár a COVID átmenetileg megakadályozta ezeknek a folyamatoknak a dinamikáját, de ilyen jelentős folyamatokkal minden vállalkozónak számolnia kell. A VOSZ élenjáró szeretne lenni a külpiacok és a működő nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítésében, képviselve a hazai kkv-k, különösen a VOSZ-tagvállalkozások érdekeit”.

A társelnök hozzátette: ezek a nemzetközi üzleti együttműködések, partnerségek fontos lépcsőfokot jelenthetnek a magyar kis- és középvállalkozásoknak, valamint a jövőben erősödő VOSZ-jelenlétre kell számítani a nemzetközi területen, a térségben, ezért is vállal aktív szerepet a VOSZ olyan rangos nemzetközi fórumokban, mint az OECD Gazdasági Tanácsadó testülete, melyben a világ legfejlettebb 38 országának vállalkozói érdekképviseleteit tömöríti, vagy a G20 üzleti köre, a B20, mely a világ GDP-jének 80 százalékáért felel.

ZBT

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS