Inotay Petra: A hazai kkv-k know-how-ja ma már exportképes

Inotay Petra: A hazai kkv-k know-how-ja ma már exportképes
2023. 05. 12., 18:17

„A válság óta a hazai vállalkozások egyre jobban keresik a külföldi üzleti kapcsolatokat, lehetőségeket, ebben pedig segíteni szeretnénk” – mondta a vosz.hu-nak Inotay Petra, a VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának elnöke annak kapcsán, hogy nemrégiben Törökországban járt és burgenlandi küldöttséget is fogadott.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának elnöke, Inotay Petra szerint ma a vállalkozások motivációja megvan ahhoz, hogy a külföldi piacok felé forduljanak, ehhez pedig a lehetőségek és a támogatások is elérhetők. „Például a hazai élelmiszer- és feldolgozóipar fejlett, megfelelő tudással rendelkezik, miközben a türk államok jelentős része rendelkezik alapanyaggal, ez a magyar know-how pedig ma már exportképes” – hangsúlyozta. A VOSZ delegációjához csatlakozott több hazai vállalkozás is.

Vállalkozói „agyelszívás” helyett partnerség és együttműködés

Április végén a Burgenlandi Fiatal Vállalkozók Szövetségével tárgyaltak Budapesten, amely során azokat az együttműködési pontokat keresték, hogy miként lehet az osztrák-magyar határokon átívelő vállalkozói partnerségeket kialakítani ahelyett, hogy egymás elől vegyék el a piacokat, szakembereket.

Az eseményen a kétoldalú tárgyalások mellett B2B találkozókat is szerveztek, 12-12 magyar és osztrák kkv mutatkozott be, így többek között a cukrászipar, az asztalos és bádogosipar, a klímatechnika, a seprűgyártás és az autószerelés területéről. Az eseményen jelen volt Varga Júlia, a VOSZ nemzetközi és oktatási igazgatója, valamint az Osztrák Nagykövetség külkereskedelmi tanácsosa, Philipp Schramel is, aki arról biztosította a feleket, hogy Ausztria érdekelt a vállalkozói együttműködésekben, és ehhez minden támogatást megadnak.

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy folytatni kell a közös munkát, és már ki is jelöltük a következő programot, a tervek szerint ugyanis a ZalaZONE-on a határmenti kkv-k együttműködéséről és problémáiról folytatunk majd eszmecserét – jelentette be Inotay Petra, akinek határozott célja, hogy a határontúli magyar vállalkozásokkal is hasonló együttműködéseket kell kialakítani.

A türk államok is nyitottak a partnerségre

A VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciója május elején vett részt Isztambulban, a Türk Államok Fiatal Vállalkozóinak Csúcstalálkozóján.

A VOSZ delegációját fogadta Kubanychbek Omuraliev főtitkár, aki beszámolt a Türk Államok Szervezetének munkjáról, és elismerését fejezte ki Magyarország támogatásáért. (Magyarország 2020-ban csatlakozott a Türk Tanács befektetési alapjához, erről itt írt részletesen a Hungary Today. Az alap egyébként idén márciustól 500 millió dolláros kerettel indult.)

A legfontosabb, hogy minél több hazai kkv, közöttük fiatal vállalkozás ismerje fel, hogy a nemzetközi üzleti partnerség ma már számottevő mértékben elérhető, ehhez pedig támogatások is rendelkezésére állnak. Nemcsak a türk államok forrásaira kell gondolni, hanem akár közvetlen EU-s támogatásokra is érdemes pályázni, amelyek erősítik a nemzetközi együttműködéseket” – hívta fel a figyelmet Inotay Petra.

(A vezető fotón a VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának delegációját fogadta Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szövetségének főtitkára.)

ZBT

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS