Inotay Petra: A hazai kkv-k know-how-ja ma már exportképes

Inotay Petra: A hazai kkv-k know-how-ja ma már exportképes
2023. 05. 12., 18:17

„A válság óta a hazai vállalkozások egyre jobban keresik a külföldi üzleti kapcsolatokat, lehetőségeket, ebben pedig segíteni szeretnénk” – mondta a vosz.hu-nak Inotay Petra, a VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának elnöke annak kapcsán, hogy nemrégiben Törökországban járt és burgenlandi küldöttséget is fogadott.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának elnöke, Inotay Petra szerint ma a vállalkozások motivációja megvan ahhoz, hogy a külföldi piacok felé forduljanak, ehhez pedig a lehetőségek és a támogatások is elérhetők. „Például a hazai élelmiszer- és feldolgozóipar fejlett, megfelelő tudással rendelkezik, miközben a türk államok jelentős része rendelkezik alapanyaggal, ez a magyar know-how pedig ma már exportképes” – hangsúlyozta. A VOSZ delegációjához csatlakozott több hazai vállalkozás is.

Vállalkozói „agyelszívás” helyett partnerség és együttműködés

Április végén a Burgenlandi Fiatal Vállalkozók Szövetségével tárgyaltak Budapesten, amely során azokat az együttműködési pontokat keresték, hogy miként lehet az osztrák-magyar határokon átívelő vállalkozói partnerségeket kialakítani ahelyett, hogy egymás elől vegyék el a piacokat, szakembereket.

Az eseményen a kétoldalú tárgyalások mellett B2B találkozókat is szerveztek, 12-12 magyar és osztrák kkv mutatkozott be, így többek között a cukrászipar, az asztalos és bádogosipar, a klímatechnika, a seprűgyártás és az autószerelés területéről. Az eseményen jelen volt Varga Júlia, a VOSZ nemzetközi és oktatási igazgatója, valamint az Osztrák Nagykövetség külkereskedelmi tanácsosa, Philipp Schramel is, aki arról biztosította a feleket, hogy Ausztria érdekelt a vállalkozói együttműködésekben, és ehhez minden támogatást megadnak.

„Mindannyian egyetértettünk abban, hogy folytatni kell a közös munkát, és már ki is jelöltük a következő programot, a tervek szerint ugyanis a ZalaZONE-on a határmenti kkv-k együttműködéséről és problémáiról folytatunk majd eszmecserét – jelentette be Inotay Petra, akinek határozott célja, hogy a határontúli magyar vállalkozásokkal is hasonló együttműködéseket kell kialakítani.

A türk államok is nyitottak a partnerségre

A VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciója május elején vett részt Isztambulban, a Türk Államok Fiatal Vállalkozóinak Csúcstalálkozóján.

A VOSZ delegációját fogadta Kubanychbek Omuraliev főtitkár, aki beszámolt a Türk Államok Szervezetének munkjáról, és elismerését fejezte ki Magyarország támogatásáért. (Magyarország 2020-ban csatlakozott a Türk Tanács befektetési alapjához, erről itt írt részletesen a Hungary Today. Az alap egyébként idén márciustól 500 millió dolláros kerettel indult.)

A legfontosabb, hogy minél több hazai kkv, közöttük fiatal vállalkozás ismerje fel, hogy a nemzetközi üzleti partnerség ma már számottevő mértékben elérhető, ehhez pedig támogatások is rendelkezésére állnak. Nemcsak a türk államok forrásaira kell gondolni, hanem akár közvetlen EU-s támogatásokra is érdemes pályázni, amelyek erősítik a nemzetközi együttműködéseket” – hívta fel a figyelmet Inotay Petra.

(A vezető fotón a VOSZ Ifjúsági és Kezdő Vállalkozás szekciójának delegációját fogadta Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szövetségének főtitkára.)

ZBT

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS