Ügyfélszolgálatok: a lakosság többsége már nyitott a mesterséges intelligenciára

2023. 10. 02., 10:08

A lakossági ügyfelek 58 százaléka támogatja, hogy igényei magasabb szintű kielégítése érdekében az ügyfélszolgálatok mesterséges intelligenciát (AI) is alkalmazzanak. Igaz, 93 százalékuk elvárja, hogy az ilyen ügyintézés során szükség esetén ügyintéző segítségét is kérhesse – derül ki a United Call Centers (UCC) által végzett friss felmérésből.

A UCC felmérése során beérkezett közel félezer válaszból kiderül, hogy a lakossági ügyfelek 78 százaléka ma még az élő támogatást megbízhatóbbaknak tartja, mint a mesterséges intelligenciát, ugyanakkor számos olyan ügyet azonosítottak be, amelyeknek intézését önkiszolgáló, automata rendszerben, munkatársbevonása nélkül már ma is szívesen intéznek. Ilyenek az olyan egyszerűbb ügyek, mint egy rendelés állapotának ellenőrzése (81 százalékos említés), időpontok egyeztetése (81 százalék), adategyeztetések és -ellenőrzések (60 százalék), illetve ügyek előkészítése az élő ügyintézéshez (41 százalék).

Emberi támogatás igénybevételéhez leggyakrabban panaszkezelési ügyekben (87 százalék), számlázással kapcsolatos gondok (81 százalék), valamint technikai problémák megoldásában ragaszkodnak az ügyfelek.

Szeretünk telefonon ügyeket intézni

Az ügyfélszolgálati ügyintézés messze legkedveltebb eszköze a telefon, a válaszadók 86 százaléka él vele rendszeresen a szolgáltatókkal való kapcsolattartás során. A második leggyakoribb felület az e-mail, amit az ügyfelek 56 százaléka használ rendszeresen ilyen esetekben. Az adott cégek weboldalain 37 százalékuk intézi ügyeit, és immár egyharmaduk az adott cégek mobilalkalmazásait is használja ügyintézésre. Meglepőnek tűnhet ugyanakkor, hogy a lehetőségek széles köre mellett is még mindig 36 százaléknyian preferálják az ügyfélszolgálati irodák felkeresését is.

Bár a jelenlegi preferenciák még kevésbé tükrözik, az ügyfélszolgálati iparág egyre erőteljesebben a digitális csatornák irányába mozdul. A különféle közösségimédia-platformok, chatek és mobilalkalmazások különösen a 30 év alatti korosztályban kezdenek egyre nagyobb súlyra szert tenni, ami rövidesen alapjaiban változtatja meg a kapcsolódó fogyasztói szokásokat.

„Ma már egy átlagos ügyfél 3-4 féle csatornán, akár párhuzamosan is intézi ügyeit, ezért a megfelelő ügyfélélmény biztosítása érdekében a szolgáltatóknak ma már valamennyi rendelkezésre álló csatornán párhuzamosan kell a legmodernebb, a mesterséges intelligenciát is alkalmazó szolgáltatásokat kifejleszteniük” – mondta Juhász Zsolt Máté, az United Call Centers ügyvezető igazgatója. – Az ennek hiányában keletkező negatív tapasztalatok ugyanis a felmérésünk szerint a válaszadók 43 százalékának alapvetően, további 34 százalékának számottevően befolyásolja az érintett szervezetről alkotott véleményét.”

Elkerülhetetlen az AI alkalmazása

Az ügyfélszolgálati kapcsolatfelvételek száma és a feladatok komplexitása is egyre nő, ezért alapvető feladat, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló képzett munkaerőt egyre inkább a speciális, összetett, illetve érzelmi képességeket igénylő feladatok megoldásában tudják alkalmazni a szolgáltatók. A McKinsey tanácsadócég egyik tavalyi elemzése szerint hosszú távon a mesterséges intelligencia által vezérelt ügyfélszolgálati rendszerekben a feladatok mintegy 65 százalékát fogják automatizáltan megoldani, miközben a kapcsolatfelvételek 50-70 százaléka zajlik majd élő operátor közreműködése nélkül. Az AI ügyfélszolgálati alkalmazásának előnyei többek között:
- Gyorsaság – Ezáltal jelentősen redukálható a várakozással töltött idő (A UCC felmérésében a válaszadók 73 százaléka tartja súlyos problémának a hosszú várakoztatást).
- Nagy mennyiségű adatfeldolgozás – Ez képessé teszi a cégeket arra, hogy személyre szabott, és proaktív problémamegoldással is növelni tudják az ügyfélélményt.
- Rugalmas hozzáférhetőség – Az AI megkönnyíti a ügyfélszolgálatok non-stop elérhetőségét (A folyamatos elérést az ügyfelek 54 százaléka tartja komoly problémának).
- Skálázhatóság és költségmegtakarítás – Az AI alapú rendszerek üzemeltetése kisebb költségszinten biztosítható, emellett könnyebben alkalmazkodnak a növekvő ügyféligényekhez anélkül, hogy további jelentős fejlesztéseket kelljen végrehajtani.
- Konzisztencia – Az egyenletes színvonal, a válaszok következetes nyújtása erősíti az ügyfelek bizalmát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS