Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével
2024. 04. 09., 20:10

A kölcsönös szakmai támogatás jegyében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével. A stratégiai együttműködés célja, hogy támogassa a magyar vállalkozói szektor biztosítási tudatosságát, valamint javítsa a biztosítási szektorban dolgozó biztosítási tanácsadók vállalkozásfejlesztési ismereteit.

Egy, az OECD pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkozó nemzetközi kutatása szerint – amely 2023-ban harmadik alkalommal mérte fel 39 ország felnőtt lakosságának pénzügyi ismereteit – az átlagos pénzügyi jártasság pontszáma 100 pontból 60 pont lett, ami 10 ponttal marad el a felnőtteknek meghatározott minimum 70 ponttól. A minimum 70 pontot elérő felnőttek aránya Magyarországon 23 százalék, ezzel szemben Németországban 75 százalék, Írországban 57 százalék, az OECD országban pedig átlagosan 39 százalék.

A pénzügyi ismeretekkel kapcsolatosan megállapítható, hogy a vizsgált országok felnőtt lakosságának átlagosan mintegy 84 százaléka érti az infláció definícióját, de csak 63 százalékuk tudja a pénz időértékének fogalmát saját megtakarításaira vonatkoztatni, és csupán 42 százalékuk rendelkezik megfelelő ismeretekkel a kamatos kamatról, amit a megtakarítással rendelkező felnőttek közül is csupán közel minden második, 46 százalékuk ért.

A pénzügyi tudatosságot vizsgálva kiderült, hogy bár a válaszadók közül átlagosan 10-ből 7-en a vásárlás előtt alaposan megfontolják, hogy megengedhetik -e maguknak az adott terméket vagy szolgáltatást, valamivel több mint a felnőttek egynegyede (26 százalék) hasonlítja össze a különböző szolgáltatók pénzügyi termékeit, és csak 24 százalékuk fordul tanácsért független szakértőhöz pénzügyi termékek vagy szolgáltatások vásárlása előtt.

Többek között a nemzetközi kutatás is megerősítette, hogy a lakosság és a vállalkozások biztosítási, pénzügyi, valamint vállalkozási ismereteinek fejlesztésére jelentős tér mutatkozik hazánkban. Ahhoz, hogy ez a fajta tudatosság a mindennapi életben mindhárom területen készség szinten beépüljön, komplex programra van szükség, ahol az egyes szakmai ismereteket, gyakorlati tanácsokat, edukációs előadásokat olyan szervezetek biztosítják, amelyek maguk is mély szektorális rálátással és gyakorlati tudással rendelkeznek. A kulcs pedig a hosszú távú elköteleződés, a kampány jellegű aktivitások helyett.

A stratégiai együttműködés több mint egy kölcsönös információátadás

Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége (MBTSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elkötelezett a biztosítási és vállalkozásfejlesztési ismeretek széles körben történő elterjesztése iránt. Szakmai ismereteik felhasználásával a biztosítási és vállalkozásfejlesztési területen tananyagokat, kérdőíveket, ajánlásokat, útmutatókat dolgoznak ki, megosztják egymással kiadványaikat, publikációikat, kutatásaikat és friss elemzéseiket, valamint részvételi és előadási lehetőséget biztosítanak egymásnak az általuk szervezett szakmai-tudományos rendezvényeken. Az aktív kapcsolattartás jegyében rendszeres szakmai találkozókat szerveznek, ahol bemutatják a tagoknak saját tevékenységüket, és azt, miként tudják mindezek révén támogatni egymás munkáját.

A több mint 35 éves múltra visszatekintő VOSZ számára – amely mára az egyik legjelentősebb magyar munkaadói szervezetté nőtte ki magát, és a közvetlen tagságon, valamint a tagszervezetein keresztül több, mint 60 ezer vállalkozást tömörít – kiemelten fontos, hogy tagjai részére széles körű tájékoztatást nyújtson olyan üzleti szolgáltatásokról, amelyek előmozdítják a vállalkozásfejlesztést, a piacépítést, a szakmunkás- és a felnőttképzést.

„A biztonságos cégműködés alapja, hogy az adott vállalkozás működéséhez igazított, megfelelő biztosítási programmal rendelkezzen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a magyar vállalkozások biztosítási edukációját a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségével szakmai partnerségben kívánja a jövőben megvalósítani” – jelentette ki Eppel János, a VOSZ elnöke.

A Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége a biztosítási tanácsadók egyetlen érdekképviseleti szervezete elkötelezett, hogy tevékenységével támogassa a biztosítási szakma presztízsének magasabb szintre emelését Magyarországon, közelebb hozza a biztosítási termékeket az emberekhez és vállalkozáskhoz, melynek hatására az egy főre jutó szerződésszám a jelenlegi 1,57-ről 3-ra mozdulhat el, valamint a nem kötelező típusú termékek arányának bővítését a megkötött biztosítási szerződések viszonylatában 49 százalékról 70 százalékra.

„Szövetségünk fenti célokat erősítve katalizátora kíván lenni a biztosítási piac fejlődésének, aktív szerepet vállalva a tanácsadói szakma presztízsének magas szintre emelésében, melyhez a biztosítási tanácsadók vállalkozásfejlesztési ismeretinek magasabb szintre emelése elengedhetetlen. Büszkék vagyunk rá, hogy célkitűzésünket olyan rangos szakmai partnerrel együttműködésben valósíthatjuk meg, mint a több mint 60 ezer vállalkozást magában foglaló Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége” – emelte ki Keszthelyi Erik, az MBTSZ elnöke.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS