Sokszorosára emelkedett a mesterbiztosítás kárlimitje

2021. 02. 26., 14:30

Jelentősen megemelkedett a Magyar Építőipari Szakember Közösség által közvetített mesterbiztosítás, azaz kivitelezői felelősségbiztosítás kárlimitje a szolgáltatás tárgyában okozott károkra.

Az idei évtől a legkisebb építési vállalkozásoknak elérhető biztosítások kárlimitje a korábbi kétmillió forintról tízmillióra, az éves limit kétmillióról harminc millió forintra emelkedik, változatlan biztosítási díj mellett. A biztosítás hároméves utófedezetet tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy felújítás során, hibás teljesítés miatt megreped a járólap, akkor a biztosító megtéríti a felszedéssel, valamint az újraburkolással járó minden anyagköltséget.

A kárlimit megemelésére az építőipari anyagárak és építési költségek drasztikus emelkedése miatt volt szükség. Jelenleg közel 800 biztosított kivitelező veszi igénybe a biztosítást. Évente átlagosan negyven kárigény érkezik, melyek összege a néhány tízezer forinttól egészen tízmillió forintig terjed.

„Azt javasoljuk az építtetőknek, hogy a felújítást olyan szakemberrel végeztessék el, aki rendelkezik kivitelezői felelősségbiztosítással. Az otthonteremtési támogatások miatt idén fellendül a felújítási piac, ugyanakkor a felújítási, átépítési munkák kockázatosabbak, mint az új építések. Az elnyerhető támogatás mértékéhez képest elenyésző a biztosítás éves költsége, ma már széles a kínálat, ezért érdemes a szerződésben kikötni a felelősségbiztosítás meglétét. Sok bajtól megkímélhetik magukat az építtetők” – tanácsolja Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, a Magyar Építőipari Szakember Közösség alapítója.

A szakemberek között csak mesterbiztosításnak nevezett konstrukciót a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége dolgozta ki 2017-ben, miután kormányrendelet tette kötelezővé a felelősségbiztosítást az építőipari kivitelezőknek, azonban nem volt elérhető kedvező árú szolgáltatás.

A Mapei csoportos kivitelezői felelősségbiztosítás kiterjed a felújítási, átépítési munkák során okozott kárigények megtérítésére is, így az ebben biztosított kivitelezők minden ilyen munkája is teljes védelem alatt áll. A szakemberbiztosítás ugyanúgy vonatkozik lakóépületek felújítására, átépítésére és engedélyköteles építési munkákra is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS