Sokszorosára emelkedett a mesterbiztosítás kárlimitje

2021. 02. 26., 14:30

Jelentősen megemelkedett a Magyar Építőipari Szakember Közösség által közvetített mesterbiztosítás, azaz kivitelezői felelősségbiztosítás kárlimitje a szolgáltatás tárgyában okozott károkra.

Az idei évtől a legkisebb építési vállalkozásoknak elérhető biztosítások kárlimitje a korábbi kétmillió forintról tízmillióra, az éves limit kétmillióról harminc millió forintra emelkedik, változatlan biztosítási díj mellett. A biztosítás hároméves utófedezetet tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy felújítás során, hibás teljesítés miatt megreped a járólap, akkor a biztosító megtéríti a felszedéssel, valamint az újraburkolással járó minden anyagköltséget.

A kárlimit megemelésére az építőipari anyagárak és építési költségek drasztikus emelkedése miatt volt szükség. Jelenleg közel 800 biztosított kivitelező veszi igénybe a biztosítást. Évente átlagosan negyven kárigény érkezik, melyek összege a néhány tízezer forinttól egészen tízmillió forintig terjed.

„Azt javasoljuk az építtetőknek, hogy a felújítást olyan szakemberrel végeztessék el, aki rendelkezik kivitelezői felelősségbiztosítással. Az otthonteremtési támogatások miatt idén fellendül a felújítási piac, ugyanakkor a felújítási, átépítési munkák kockázatosabbak, mint az új építések. Az elnyerhető támogatás mértékéhez képest elenyésző a biztosítás éves költsége, ma már széles a kínálat, ezért érdemes a szerződésben kikötni a felelősségbiztosítás meglétét. Sok bajtól megkímélhetik magukat az építtetők” – tanácsolja Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, a Magyar Építőipari Szakember Közösség alapítója.

A szakemberek között csak mesterbiztosításnak nevezett konstrukciót a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége dolgozta ki 2017-ben, miután kormányrendelet tette kötelezővé a felelősségbiztosítást az építőipari kivitelezőknek, azonban nem volt elérhető kedvező árú szolgáltatás.

A Mapei csoportos kivitelezői felelősségbiztosítás kiterjed a felújítási, átépítési munkák során okozott kárigények megtérítésére is, így az ebben biztosított kivitelezők minden ilyen munkája is teljes védelem alatt áll. A szakemberbiztosítás ugyanúgy vonatkozik lakóépületek felújítására, átépítésére és engedélyköteles építési munkákra is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS