Nyitott, de szkeptikus a hazai agrártársadalom

2021. 11. 16., 17:00

Friss kutatásban vizsgálta a hazai agrárszakemberek biotermeléssel kapcsolatos hozzáállását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Az elemzést az tette időszerűvé, hogy Magyarország kormánya új pályázatot hirdetett meg az Unió terveivel összhangban, amely szerint 2030-ig 25 százalékra kell emelni az ökológiailag művelt területek arányát. Ez nagy kihívást, de egyben lehetőséget is jelent a hazai agrárium számára is, mivel jelenleg 6,5-7 százalékos ez az arány. A kutatás eredménye vegyes, de összességében biztató hozzáállást tükröz a biokultúra szempontjából.

A 200 fős kutatás egyebek között a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta.

A gazdák elenyésző hányadának (12 százalék) van elvi kifogása a biogazdálkodás, mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ők is elkötelezzék magukat ebben az irányban ‒ foglalta össze a kutatás legfontosabb tapasztalatát dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az elv és a gyakorlat közötti különbséget jól szemlélteti, hogy bár csak 12 százalék zárkózott el kategorikusan attól, hogy a biogazdálkodást másnak ajánlja, amikor a saját átállásukról kérdeztük őket, már 35 százalék mondott nemet.

Ugyanakkor érdemes a másik oldalról szemlélni a kérdést. A teljes felmérésben összesen 95 százalék volt az elvben és 58 százalék a gyakorlatilag is nyitott válaszadók aránya. Ez kiemelkedően kedvező adat, hiszen jelenleg a deklarált cél 25 százalék 10 éven belül. Még ennél is kevesebben vitatták a célkitűzést az ökológiailag művelt területek bővítésére, a határozott nemmel válaszolók aránya mindössze 5 százalék volt.

Mindez alátámasztja számunkra, hogy a hazai agrártársadalom lélekben, szemléletben megérett az biogazdálkodás széleskörű, gyors terjedésére ‒ mutatott rá a vezető. A felmérés további részeiből ugyanakkor kiderül, hogy sokak fejében hamis sztereotípiák élnek a biogazdálkodásról, illetve a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza, amin a jövőben minden eszközzel igyekszünk majd segíteni.

„Mivel az ökológiai gazdálkodást az Unió és Magyarország kormánya is támogatja, és a két intézmény a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendel ‒ az aktuális pályázat éppen november 25-én zárul ‒, a 25 százalékos célt nem tartom elérhetetlennek. Ez és az agrárium párhuzamosan zajló informatikai, automatizálási forradalma alapvetően fogja megváltoztatni Európa és hazánk mezőgazdaságát a következő években. A gépesítés elterjedése óta ez lesz a legnagyobb fordulat, és végre fenntartható irányban tesszük meg” ‒ zárta szavait dr. Roszík Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS