Nem szűnik meg, csak átalakul az értékbecslői szakma

2021. 02. 09., 18:15

A Pénzügyminisztérium rendeletmódosításának értelmében a jövőben lehetségessé válik a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés, de a lakásérték 80 százaléka helyett annak 60 százalékáig lehet majd eladósodni vele. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa felhívta rá a figyelmet, hogy egyelőre csak Budapesten, az agglomerációban, megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban vehető majd igénybe az új szolgáltatás és csak a tipizálható ingatlanoknál, amilyenek például a 150 négyzetméter alatti lakások is. A szakember szerint az értékbecslők munkája átalakul, az egyszerűsítéssel az ingatlanvásárlók pénzt takarítanak meg.

A magyar kormány még tavaly novemberben jelentett be több olyan intézkedést is, amelyek egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá tehetik a lakáshitelek felvételét. Ennek értelmében már akkor tudni lehetett, hogy 2021-ben egyszerűsödni fog a közjegyzői ügyintézés, melynek részletei a napokban jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A pénzügyminisztériumi rendeletmódosítás több kikötést is alkalmaz a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés alkalmazásával kapcsolatban.

Biztonságos játék a 60 százalékos eladósodás

Vincze Krisztián
, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa elmondta, a rendelet egyik legfontosabb eleme, hogy az eddigi 80 százalék helyett csak a lakásérték 60 százalékáig lehet eladósodni vele, aminek érthető okai vannak.

„Még a tipizálható ingatlanok, így egy lakótelepen található több ezer, gyakorlatilag egyforma alapterületű, hasonló paraméterekkel rendelkező panellakás esetében is lehetnek lényegi eltérések. A 60 százalékos határral úgymond kellő ráhagyást hagynak a hitelekre annak érdekében, hogy később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés a törlesztés ideje alatt” – magyarázta a szakember.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a statisztikai alapú értékbecslésnek nincsen semmilyen költsége, tehát ez az összeg az ingatlanvásárlók zsebében marad. Ugyanakkor, ha valaki el akar térni ettől annak érdekében, hogy nagyobb értékű hitelt vehessen fel, ezt továbbra is igényelheti, de ahogy eddig, úgy ezután is ki kell fizetnie az értékbecslési díjat.

Falun nincs mihez hasonlítani az ingatlanokat

Vincze Krisztián arról is szót ejtett, hogy a rendelet szerint az adatbázis alapú értékbecslés csak akkor alkalmazható, ha a megvásárolni kívánt ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a főváros agglomerációjához tartozó településen van.

„A családi házak esetében például nehéz is lenne értékbecslést végezni látatlanban, hiszen a földhivatalokban csak a telkek alapterületét látják, a ráépített házét egyáltalán nem. Falvakban továbbá teljesen más a helyzet, hiszen ott kevésbé a tömeges tranzakciószámok jellemzők, így nehezebb pusztás statisztikai adatok alapján értékelni az ingatlanokat” – mondta.

A rendeletmódosítás pozitívumaként értékelte még az értékbecslési díj megszűnése mellett, hogy ezáltal jelentősen felgyorsulhat az értékbecslés. A szakembereknek nem kell kimenniük az ingatlanhoz, nem kell felvinniük az eredményeket a rendszerbe, az alapadatokat egyből fogják látni a bankok és könnyebben meghatározhatják az ingatlanok becsült értékét.

A GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa azt mondta, az értékbecslői szakma nem szűnik meg, de átalakulhat, mivel a nagyvárosokban ezen túl többségben statisztikai alapon becsülik meg majd az ingatlanok értékét. Azt kizártnak tartja, hogy ők emiatt munka nélkül maradnának, vagy leépítések kezdődnének a közeljövőben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2023-11-27 16:10:00
A személyszállító járművek javítása, karbantartása vagy üzemanyag‑tankolása céljából megtett utak során felhasznált gázolaj nem tartozik a „motorhajtóanyagként felhasznált kereskedelmi gázolaj” fogalma alá – jelentette ki a Tüke Busz vs. NAV ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS