Már 50 ezer vállalkozás húzhatta le a rolót a kata módosítás hatására

2022. 10. 18., 17:47

Augusztusban és szeptemberben komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, egyéni vállalkozások pedig tízezrével zártak be. A két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozást szűnt meg vagy lépett a megszűnés útjára.

A cégjogi környezet változása sokszor erősen befolyásolja a hazai cégalapítási és megszűnési adatokat, de ritkán látni olyan erőteljes változást, mint amelyet a 2022. szeptember 1-én érvénybe lépett új kata szabályozás okozott. Gyakorlatban már május óta érkeznek hírek a kata szigorítás kapcsán, amelyek már korábban is kihatottak a cégalapítási trendre, de igazán drasztikus változást a szabályok érvénybe lépése hozott – olvasható az Opten elelmzésében.

Bár a gazdasági környezet sem javult ebben a két hónapban, de jelentősen nem is romlottak a kilátások júliushoz képest, így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a kata szabályozás szigorítása volt. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozó szűntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg. Július végén 604 ezer egyéni vállalkozás működött az országban, azaz az egyéni vállalkozói bázis 6,6 százaléka szűnhetett meg a kata szabályozás szigorítására.

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben is sok a katás vállalkozó. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami árulkodó. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12900 végelszámolás betéti társaságnál. A betéti társaságok körében szintén népszerű volt korábban a kata adózási forma. Normál időszakban havi 700 végelszámolást kezdeményeznek, azaz a jelek szerint a betéti társaságok körében eddig akár 10-11 ezer vállalkozás megszűnése köthető a kata szabályozás szigorításához.

Természetesen nem lehet biztosan mondani, hogy csak az új szabályok vezettek a vállalkozások megszűnéséhez, sok esetben több tényező együttes hatása okozza a megszüntetésre irányuló eljárásokat. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni. Egyrészt a korábbi tapasztalatoknak megfelelően vélhetően még sokan kivárnak a naptári év végéig, vagy sokan egyszerűen még nem jutottak el addig, hogy ténylegesen elindítsák a végelszámolást.

Vélhetően a következő hónapokban továbbra is magas megszűnési számokkal fogunk találkozni, különösen a naptári évforduló környékén. Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szűntethette meg működését a kata szigorítás miatt, és esélyes, hogy a jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer vállalkozás szűnik meg a szokásos számok felett

Az RSM Hungary adószakértője szerint ráadásul ezek a számok még nem tartalmazzák azokat a vállalkozásokat, akiknek nem jön be a számításuk vagy egyszerűen csak kivárnak. Az elkövetkező időszakban még vélhetően lesznek olyanok, akik ugyan maradtak a katában, de kiderül, hogy mégis lesz céges megrendelésük, így váltaniuk kell. Vagy egy munka elhozza a szüneteltetés végét, és realizálják, hogy mégsem éri meg számukra a megnövekedett közterhek és adminisztráció mellett fenntartani a vállalkozást.   

„Az adóhatóság támogatni próbálja az új átalányadósokat az adminisztráció lebonyolításában. Ennek kapcsán jelentkezett egy új fejlesztéssel, az egyszerűsített havi járulékbevallással, amely az egyébként is az adóhatósághoz befutó adatok és néhány feltett kérdésre kapott válasz alapján kitölti az adóbevallást az egyéni vállalkozóknak. Az új fejlesztés gyerekbetegségei még fennállnak, nem mindig megfelelőek az adatok az automatikusan kitöltött bevallásban, tehát mindenképpen ellenőrizni kell azt a beadás előtt” – tette hozzá az adószakértő.

A jogszabály változások ugyanakkor nem csak a törlések számát növelték. Szeptemberben 3622 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az előző években megszokottaknál jóval magasabb értéknek számít. Utoljára 2014 májusában volt hasonló mennyiségű társas vállalkozás alapítás egy hónap alatt, azaz a szeptemberi cégalapítási érték több mint 8 éves rekordnak számít. A megugró cégalapítási számok annak köszönhetők, hogy az egyéni vállalkozási formából, illetve betéti társasági formából sokan fordultak át korlátolt felelősségű társasági forma fele, és ezt új cégalapítás formájában tették meg.

Azonban még a megugró cégalapítási számok is messze elmaradnak a végelszámolások számától, így az eljárások lezárultával összességében majd csökken a társas vállalkozások száma a következő hónapokban. Ráadásul a megszüntetésre irányuló eljárások közül nem csak a végelszámolásokból volt a szokásosnál több, hanem a felszámolásokból is. Szeptemberben 1061 társas vállalkozás ellen indult felszámolás, ami szintén rekordmagasnak számít. Utoljára 2015 elején indult ennyi felszámolási eljárás egy hónap alatt, azaz az induló felszámolási eljárások száma az elmúlt 7 év legmagasabb értékének számít.

Ez semmiképp nem jó jel a cégbázis számára, mivel a felszámolási eljárások hátrahagyott kifizetetlen számlákat jelentenek, ami veszélyt jelent a többi működő cég számára is. A fizetési problémák könnyen lánctartozássá alakulhatnak, amelyek recessziós környezetben gyorsan eszkalálódhatnak.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) szeptemberi értéke átlagosan 13 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Zala és Somogy megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Békés megye produkálta.

Az RSM szakértője rámutat: a tömegével megszűnő vállalkozások hatással vannak a költségvetés számainak alakulására is. A megszűnő katás vállalkozások egyfelől bevételkiesést jelentenek, azonban a tevékenységüket magasabb adóteher mellett is folytatók esetében a költségvetés többletbevétellel számolhat elsősorban a bérjellegű jövedelmek adóján és járulékán keresztül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS