Idén 200 ezer tonna görögdinnyére számítanak a magyar gazdák

2019. 05. 09., 14:00

Az Agrárkamara most alakult munkacsoportja támogatja a dinnyefogyasztást ösztönző idei kampányt.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként május 7-én a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport, amely vezetőjének Horváth Bélát választották meg a tagok.

A munkacsoport meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, céljait. Mivel a termelők kedvezően fogadták a kamara tavaly ősszel lebonyolított, a dinnyetermesztés modernizációjáról szóló tájékoztató sorozatát és igény mutatkozott a folytatásra, ezért a testület részt vesz az idei fórumok előkészítésében.

Ugyancsak a modernizáció érdekében felmérik a fedett termelő területek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket.

Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként erősödött a dinnye (görög- és sárgadinnye egyaránt) belföldi piaci helyzete, ezért a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum 2019-ben is folytassa dinnyepromóciós kampányát.

A tavalyi spanyolországi szakmai tanulmányút után a kamara május folyamán Észak-Olaszországba szervez hasonló látogatást; a munkacsoport egyetértett a további, tapasztalatszerzési célú utak lebonyolításával is.

A tanácskozáson a résztvevők áttekintették a fő dinnyetermő-területek (Békés, Heves-Jászság, Baranya, Tolna-Fejér, Szabolcs-Szatmár régió) tavalyi terméseredményeiről és az idei várakozásokról szóló előzetes jelentést.

2018-ban görögdinnyét 4844 hektáron termeltek, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt. Idén hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, ami elérheti a 200 ezer tonnát. Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, a betakarított mennyiség összesen 10240 tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de a múlt évinél gazdagabb termés várható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS