Kismértékben romlottak az építőipari kilátások

2021. 05. 06., 10:45

Kismértékben romlottak az építőipari szakemberek kilátásai az első negyedévben. Csökkent a megrendelésállomány, főként a koronavírus miatt. A visszaesés átmeneti, a szakemberek 65 százaléka rendelkezik CSOK-ot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel, amelyek aránya a megrendelésállomány 18 százalékát teszi ki – derült ki a Mapei Kft. 350 építőipari szakember megkérdezésével készült, áprilisi online felméréséből.

A válaszadók 46 százaléka az építési tevékenység stagnálásáról, 33 százalék rosszabbodásról, 22 százalék javulásról számolt be, az év első három hónapjában a korábbiakhoz képest.

Hasonlóan kismértékű visszaesés érezhető a rendelésállomány jelenlegi szintjében. Stagnálásról a válaszadók 41 százaléka számolt be, 34 százalék csökkenésről, míg 25 százalék javulásról.

Az eredményeket alátámasztja, hogy februárban főként az épületépítések visszaesése miatt az előző hónaphoz képest 12 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye a KSH április 30-án közzétett adatai szerint.

„A visszaesés a koronavírus-jávány harmadik hullámának a közvetlen következménye. Sok szakembert közvetlenül is érintett a járvány, komplett brigádok estek ki. A lezárások miatt, a megrendelői oldalon érezhető óvatosság ugyancsak számottevő fékező hatással bír. A helyzetet tovább súlyosbították az ellátási nehézségek, és az építőanyagárak emelkedése" – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérésben résztvevő szakemberek szerint a termelés bővítését leginkább korlátozó tényezők a munkaerőhiány (47 százalék), a koronavírus járvány (33 százalék), a kapacitáshiány (31 százalék) és a bizonytalan gazdasági környezet (30 százalék), valamint a kedvezőtlen időjárás (21 százalék).

Az elmúlt időszak a válaszadó szakemberek 28 százalékának okozott pénzügyi nehézségeket.

Markovich Béla bízik benne, hogy a visszaesés átmeneti, csak egy hullámvölgyről van szó. Véleménye szerint bizakodásra adhat okot, hogy a megkérdezettek 65 százalékának van CSOK-ot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendelése. A támogatott megrendelések átlagos aránya a megkérdezett szakemberek rendelésállományában 18 százalék, ami a szakember szerint tovább fog növekedni az év hátralévő részében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS