Kismértékben romlottak az építőipari kilátások

2021. 05. 06., 10:45

Kismértékben romlottak az építőipari szakemberek kilátásai az első negyedévben. Csökkent a megrendelésállomány, főként a koronavírus miatt. A visszaesés átmeneti, a szakemberek 65 százaléka rendelkezik CSOK-ot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel, amelyek aránya a megrendelésállomány 18 százalékát teszi ki – derült ki a Mapei Kft. 350 építőipari szakember megkérdezésével készült, áprilisi online felméréséből.

A válaszadók 46 százaléka az építési tevékenység stagnálásáról, 33 százalék rosszabbodásról, 22 százalék javulásról számolt be, az év első három hónapjában a korábbiakhoz képest.

Hasonlóan kismértékű visszaesés érezhető a rendelésállomány jelenlegi szintjében. Stagnálásról a válaszadók 41 százaléka számolt be, 34 százalék csökkenésről, míg 25 százalék javulásról.

Az eredményeket alátámasztja, hogy februárban főként az épületépítések visszaesése miatt az előző hónaphoz képest 12 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye a KSH április 30-án közzétett adatai szerint.

„A visszaesés a koronavírus-jávány harmadik hullámának a közvetlen következménye. Sok szakembert közvetlenül is érintett a járvány, komplett brigádok estek ki. A lezárások miatt, a megrendelői oldalon érezhető óvatosság ugyancsak számottevő fékező hatással bír. A helyzetet tovább súlyosbították az ellátási nehézségek, és az építőanyagárak emelkedése" – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérésben résztvevő szakemberek szerint a termelés bővítését leginkább korlátozó tényezők a munkaerőhiány (47 százalék), a koronavírus járvány (33 százalék), a kapacitáshiány (31 százalék) és a bizonytalan gazdasági környezet (30 százalék), valamint a kedvezőtlen időjárás (21 százalék).

Az elmúlt időszak a válaszadó szakemberek 28 százalékának okozott pénzügyi nehézségeket.

Markovich Béla bízik benne, hogy a visszaesés átmeneti, csak egy hullámvölgyről van szó. Véleménye szerint bizakodásra adhat okot, hogy a megkérdezettek 65 százalékának van CSOK-ot és otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendelése. A támogatott megrendelések átlagos aránya a megkérdezett szakemberek rendelésállományában 18 százalék, ami a szakember szerint tovább fog növekedni az év hátralévő részében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS