ESG vagy társadalmilag hasznos: mi a különbség?

2021. 10. 15., 15:15

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Hungarian Impact Day konferenciát a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete. Az eseményen a társadalmi és környezeti hasznosságú vállalkozások működését ismerhetik meg a résztvevők, és képet kaphatnak hogyan lehet befektetési célpontként kezelni ezeket a cégeket. A rendezvényen bemutatkoznak social startupok is, valamint olyanok mesélnek befektetéseikről, akik magánvagyonuk jelentős részét pozitív társadalmi hatást gyakorolva fektették be.

Az ESG és a társadalmi és környezeti hasznosságú befektetések (impact investing) hasonlóságaival illetve különbözőségeivel foglalkozik az idén hatodik alkalommal megrendezett Hungarian Impact Day konferencia. Kiderül az is, miként mérhető az a társadalmi és környezeti hatás, amelyet ESG vagy impact módszertan szerint finanszírozáshoz jutó vállalkozások érnek el – mondta sajtótájékoztatóján Eszter Elemér, a rendezvényt szervező Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE) elnöke.

A THBE azt a szemléletmódot, valamint befektetési szándékot és módszertan mutatja be és népszerűsíti Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, melyben a célvállalat nyereségessége mellett, a profitabilitással azonos mértékben fontos, hogy az adott vállalkozás mérhető, pozitív társadalmi vagy környezeti hatást érjen el.

Az egyesület célja, hogy egy üzleti vállalkozás létrehozása és működtetése során a vállalkozóknak, illetve a finanszírozóknak, a pénzügyi eredményességgel azonos mértékben fontos szempont legyen a társadalomra, egyénre és a környezetre gyakorolt hatások figyelembe vétele.

Az eseményen a társadalmi és környezeti hasznosságú vállalkozások működését ismerhetik meg a résztvevők, és képet kaphatnak hogyan lehet befektetési célpontként kezelni ezeket a cégeket. Mindezt nemzetközi és hazai példák, a jógyakorlatok bemutatása segíti. A plenáris ülést követő szekcióüléseken esettanulmányokban mutatkoznak be olyan vállalkozások, amelyek pozitív hatással vannak a környezetükre, a társadalomra.

Megismerhetünk jómódú magánszemélyeket, akik vagyonuk meghatározó részét pozitív társadalmi hatást gyakorolva fektették be. Valamint részt vesz a konferencián három startup csapat is, akik elmesélik, ők miként alapítottak és működtetnek társadalmilag hasznos vállalkozást – tette hozzá Eszter Elemér.

Az Európai Befektetési Alap ((European Investment Fund – EIF) kifejezetten ezt a piaci szegmenst célzó tőke-, garancia- és finanszírozási eszközöket is kínál, ezzel is támogatva az innováció, a társadalmi hatás, a vállalkozói szellem erősítését, a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás támogatását célzó uniós elképzeléseket. Az  EIF 2003 óta 98 millió eurót fektetett be magyar magántőkealapokba és kockázati tőkealapokba, ezzel összesen 280 millió euró értékű befektetéshez járulva hozzá.

A társadalmi és környezeti hasznosságú befektetések területén az EIF, Európa legnagyobb intézményi befektetője a legaktívabb nemzetközi fejlesztési pénzügyi intézmény (DFI) Magyarországon. Az új uniós programok révén, mint például az InvestEU és az SDUF, továbbra is keresi a befektetési lehetőségeket a magyar piacon, különös tekintettel a társadalmi és környezeti hasznosságú beruházásokra – hívta fel a figyelmet Cyril Gouiffes, az Európai Befektetési Alap társadalmi hatások osztályának vezetője.

Az Erste Csoport az európai pénzügyi intézmények közül elsőként csatlakozott az Európai Bizottság Zöldfogyasztási Vállalás (Green Consumption Pledge) kezdeményezéséhez, vállalva, hogy hét kelet-közép-európai piacán minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe, amit átlátható és könnyen hozzáférhető információkkal támogat. Az Erste Bank Hungary rendszeres befektetési programja, az Erste Future zöld csomagján keresztül kínál lehetőséget fenntartható befektetésre. Folyamatosan növekszik ezen kívül a zöldhitelek aránya, tavaly a portfolió 2,5 százaléka minősült ilyennek, miközben a bank határozottan kizárja azokat a termékeket és befektetési irányokat, amelyek árthatnak a környezetnek és a társadalomnak.

Az Erste stratégiájának és az alaptevékenységének szerves részeként figyelembe veszi a társadalmi és környezeti szempontokat annak érdekében, hogy teljes működését és szervezetét minél felelőssebbé, etikusabbá és fenntarthatóbbá tegye – fogalmazott Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 10:49
A Covid lavinaszerű revolúciót hozott a privátbanki szakmában, amit azonban nem megnyugvás, hanem egy mélyreható változásokkal járó evolúciós időszak követ majd. Eközben a befektetési termékek piacát a digitalizáció demokratizálja, újraértelmezve a vagyoni ügyfélszegmentációt – véli Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője.
2021. 11. 26., 09:58
Nagy hangsúlyt fektetünk az egyedi és minőségi megoldásaink hangsúlyozására, hiszen minden egyes kastélyépület finom eleganciát és egyedi enteriőrt képvisel – mondta Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezető igazgatója.
2021-11-28 17:14:11
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
2021-11-28 14:08:15
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

  Rovathírek: GUSTO

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak – tájékoztatott Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után.