Dentsu: idén globálisan 3,3 százalékkal bővülhet a reklámpiac

2023. 06. 07., 13:18

A globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 727,9 milliárd dollárt, ami 3,3 százalékos bővülést jelent az előző évi 704,9 milliárd dollárral szemben – olvasható a dentsu globális kreatív, marketing- és médiaügynökségi hálózat által közzétett, a világ közel 60 országára kiterjedő évközi előrejelzésében.

A dentsu Global Ad Spend Forecast címmel évente két alkalommal teszi közzé reklámköltési elemzését, a most kiadott 3,3 százalékos növekedési előrejelzés néhány tized százalékponttal az év elején prognosztizált mérték alatt marad.
A növekedést olyan makroökonómiai tényezők fogják vissza, mint a piaci recessziós félelmek vagy a magas kamatszint. A világ reklámpiacának idei bővülése kizárólag a médiaárak inflációjának következménye, a pénzromlás hatását kiszűrve a szektor várhatóan mérsékelt, 0,6 százalékos visszaesést produkál idén.

A reklámköltések csatornák szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy a digitális reklámok területe bővülhet a legnagyobb mértékben: az előrejelzett 7,8 százalékos növekedés nyomán ebben a szegmensben várhatóan 424,3 milliárd dollár lesz a hirdetések összértéke, ami 58,3 százalékos részesedést jelent a teljes reklámpiacból.

Úgy tűnik, a digitális szegmens az érettség fázisába lépett, lezárulni látszik az elmúlt két évtized kétszámjegyű növekedése (jövőre 6,2 százalékos, míg 2025-ben 5,9 százalékos bővülés szerepel az előrejelzésekben). Ettől függetlenül a térhódítása továbbra is folytatódik, részaránya várhatóan 2025-ben már kevéssel meg is haladja a 60 százalékot.

A reklámtortából második legnagyobb szelettel rendelkező, a költések 23,4 százalékát kitevő televíziós hirdetések értéke 3,1 százalékkal fog csökkenni, miközben a köztéri hirdetésekre 3,8 százalékkal, a rádióreklámokra 0,8 százalékkal, míg mozireklámokra 2,1 százalékkal fognak többet fordítani a hirdetők.

Elkerülhetetlenül folytatódik a nyomtatott felületek reklámpiacának csökkenése: a napilapok és magazinok hirdetési piaca újabb 4,8 százalékkal zsugorodik ebben az évben, ezzel immár csupán 6,7 százalékát téve ki a teljes reklámpiac vásárlásainak. A dentsu előrejelzése szerint a köztéri költések mértéke 2026-ra már megelőzi a nyomtatott sajtóét, ezzel a harmadik legnépszerűbb hirdetési formává lépve elő.

Turóczi András, a dentsu Hungary vezérigazgatója elmondta: „A magyar piacon a dentsu a nemzetközi kilátásokhoz hasonlóan alacsony, egyszámjegyű növekedésre számít, ami ráadásul inkább csak a digitális (ezen belül is elsősorban az Online Video, Programmatic, valamint a Paid Search/Paid Social területeken), a televíziós, valamint a kültéri hirdetéseknél fog jelentkezni. A nominális növekedés becsült mértéke azonban itthon sem éri majd el az inflációt, azaz reálértékben kifejezve Magyarországon is zsugorodik idén a reklámpiac.”

Távolabbi kilátások

A következő években várhatóan ismét erősebb növekedés jellemzi majd a globális reklámpiacot: a dentsu elemzése 2024-re 4,7 százalékos míg 2025-re 3,8 százalékos növekedési ütemet jelez előre a reklámpiacon. A jövő évi erőteljesebb növekedést olyan nagy társadalmi és sportesemények generálják majd, mint a párizsi olimpia, a labdarúgó-Európa-bajnokság, illetve az elnökválasztás az Egyesült Államokban.

A dentsu letölthető teljes médiapiaci előrejelzése – amely nem csupán az 58 vizsgált ország számait összegzi és elemzi, hanem az egyes régiókat, csatornákat, valamint a fenntarthatóságot érintő fő tényezőket is vizsgálja – az alábbi linken érhető el: 

dentsu.com/ad-spend-may-2023

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS