Az idei visszaesés után jövőre fellendülés várható az ingatlanfejlesztési piacon

2020. 11. 20., 10:45

A koronavírus-járvány ugyan megtörte az elmúlt 4-5 év ingatlanpiaci szárnyalását, és az idén várható, 1,2 milliárd eurós ingatlanbefektetési volumen 35-40 százalékkal alacsonyabb lesz a tavalyinál, azonban a tervezett, előkészítés alatt lévő fejlesztések alapján jövőre a fejlődés a korábbinál is magasabb ütemben folytatódhat – fejtette ki Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke az egyesület pénteki közleményében.

Takács Ernő a november 20-ikai, a VIII. Ingatlanfejlesztés napja alkalmából készített összeállításban úgy fogalmazott, a járvány megrázta ezt az ágazatot is, az eredmények a legtöbb területen jelentősen elmaradnak a várttól, vannak azonban kifejezetten jól teljesítő szegmensek – például a logisztika – a kilátások pedig bíztatóak, az ágazat szereplői V-alakú felpattanásra számítanak.

Az ingatlan tanácsadó CBRE adatai alapján a befektetések összege szeptember végéig elérte a 762 millió eurót, ami 41 százalékos esés a 2019-es adattal összevetve. Idén, optimista forgatókönyv mellett 1,2 milliárd eurót érhetnek el a befektetések a tavalyi 1,8 milliárd euró után, emellett mintegy 500 millió eurónyi fejlesztés átcsúszik a következő évre, megalapozva egy erős 2021-es adatot.

Takács Ernő ismertette, az újlakás-piacon az idén nagyon kevés új projekt indult el, a kibővített otthonteremtési programnak, az 5 százalékra csökkenő újlakás-áfának viszont jelentős élénkítő hatása lesz. Az IFK üdvözölte a kedvezményes áfa újbóli alkalmazását, de aggályosnak tartja annak ismételten rövid távú szabályozását - mondta az egyesület elnöke.

A fejlesztésekre hektikusan ható, időszakos szabályozás helyett közép- és hosszútávon kiszámítható környezetre lenne szükség a megfelelő befektetői döntések meghozatalához, hiszen egy nagyobb társasház felépítése a telekvásárlástól az átadásig akár négy évig is eltarthat.

Az áfacsökkentés miatti kínálatbővülés mérsékelheti az árakat, középtávon azonban, ha lassuló ütemben is, de folytatódni fog az újlakások drágulása, amelyet az egyre növekvő kereslet is hajt.

Az irodapiacon kivárnak a fejlesztők. Az idén bérbeadott terület alig 250 000 négyzetméter a Budapest Research Forum64 adatai alapján, ami 43 százalékos csökkenés 2019 első háromnegyedévéhez képest. A legtöbb cég megpróbálja albérletbe adni a felesleges területeit, ez pedig jó lehetőség a bérlőknek: a tavalyi 5 százalékos üres irodaterülettel szemben most 8 százalékból tudnak válogatni.

Ugyanakkor régiós átlagban még mindig alacsonyabb a kihasználatlanság Budapesten; Varsó, Pozsony és Bukarest irodapiaca sokkal jobban megbillent.

Takács Ernő szerint óriási fordulat volt a logisztikai ingatlanpiacon. A robusztus fejlődése a digitális gazdaság és az e-kereskedelem erősödésének köszönhető, amit a pandémia felgyorsított. A bérleti kereslet az első háromnegyedévben 24 százalékkal emelkedett, és nőtt az előbérleti szerződések aránya. Itt a legalacsonyabb a kihasználatlanság (alig 2 százalék), stabilak a bérleti díjak és erős a kereslet.

Az ipari ingatlanfejlesztések sem torpantak meg, annak köszönhetően, hogy az ipar ledolgozta tavaszi visszaesését. A fejlesztők optimisták, Budapest környékén a tavalyi 64 ezer négyzetméter új átadással szemben idén 124 ezer négyzetméter új csarnok épül, jövőre pedig évtizedes csúcsot dönthet a volumen csaknem 180 ezer négyzetméter új területtel a CBRE számításai szerint.

A legnagyobb problémát a hoteleknél tapasztalták, itt van példa arra, hogy átmenetileg leálltak a fejlesztések. Takács Ernő úgy látja, ez inkább átütemezés, amire a turizmus jövőre várható normalizálódása jelenthet megoldást. Ez különösen igaz Budapesten, ahol a külföldi turizmust nem helyettesítheti a belföldi kereslet, míg a fővároson kívül az év pozitív áttörést is hozott a belföldi turizmus élénkülésével.

Az Ingatlanfejlesztés napja alkalmából kihirdették a VIII. Hallgatói Ötletpályázat eredményét is. Az IFK Talentum 2020-díjat a HORUS – Ideiglenes tartózkodásra alkalmas város című pályamunka nyerte. A győztes pályázó csapat – a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának hallgatói – 800 ezer forint pénzjutalmat kap és kiutazhat 2021-ben a müncheni Expo Real világkiállításra. A Co-with – Modern lakóépület a COVID után című dokumentációt készítő csapat második helyezettként 500 ezer forintot kapott. A Sínen – Józsefváros című, volt Józsefvárosi Pályaudvar területére városfejlesztési és beépítési koncepciótervet alkotó csapat harmadik helyen végzett, és 300 ezer forint pénzjutalmat kap. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS