Az energiacsapda elkerülése volt a fő téma a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának harmadik ülésén

Az energiacsapda elkerülése volt a fő téma a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának harmadik ülésén
2023. 06. 13., 15:19

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter harmadik alkalommal hívta össze a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumát, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinációjával a Kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testülete.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórum mostani egyeztetésének fő témája a hazai vállalkozások versenyképességének megőrzése és a további fejlődésükhöz szükséges feltételek biztosítása volt.

A résztvevők kiemelten foglalkoztak a vállalkozásokat sújtó energiacsapda kérdéskörével is. Megállapították, hogy a Kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően mára a vállalkozói szektor helyzete stabilizálódott. Jó irányba mutató és hatékony lépésnek bizonyult az energiaintenzív vállalkozások számára nyújtott kormányzati támogatás a működési költségek és az energiahatékonysági beruházások finanszírozásához, valamint, hogy májustól a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban pedig közel 17 ezer nem lakossági ügyfél (kétharmaduk gazdasági társaság) számára kevesebb, mint felére csökkentek a Váltó fix tarifák.

Mint kiemelték, továbbra is van azonban egy jelentős vállalkozói kör, akiknek még mindig nehézséget okoz az energiaköltségeik finanszírozása. A Fórum tagjai ezért most azt kérték a Kormánytól, hogy segítsen megoldást találni azon kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek jelenleg is súlyos anyagi nehézséget okoz a szankciós energiafelár kifizetése. Szeretnék, ha a Kormány megfontolná első körben az áramszolgáltatásra vonatkozó fix áras szerződések felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását, és olyan helyzetet teremtene, hogy automatikusan csökkenjenek az ilyen szerződésekben szereplő árak.

Bár a fix áras szerződések előnyösek voltak a kiszámítható költségek miatt, a piaci változások és az árak csökkenése miatt még mindig nagyszámú, több tízezer kkv-t érinthet negatívan. A szervezetek emellett azt is javasolják, a keletkezett költségcsökkenést a vállalkozások építsék be az áraikba, hogy a csökkentést fogyasztók is megérezzék. Ezzel a lépéssel szándékuk szerint érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, végső soron pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Kormány folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek csökkentik a vállalkozások számára is az energiaválság okozta terheket, így vállalta, hogy a Kormány elé terjeszti a javaslatokat. (GFM)

(Fotó: Papp Szabolcs)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS