2023. május 8. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 05. 08., 07:48

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai május második hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a május 8-án kezdődő héten.

Kiskereskedelem: gyászosak az első negyedév adatai

A januári 4,5 és a februári 10,1 százalék után 2023. márciusban – naptárhatástól megtisztítva – 13,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Nem a magyar a leggyengébb márciusi kiskereskedelmi adat az EU-ban

A februári mínusz 2,6 százalék után márciusban 4,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Márciusban 4, az első negyedévben több mint 3 százalékkal esett vissza az ipari termelés

2023 márciusában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,0 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Ipari termelői árak: közel hétszerese a márciusi magyar drágulás az EU-átlagnak

Februárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál így már csupán 7,0 százalékkal voltak magasabbak az ipari termelői árak 2023 márciusában az Európai Unóban – tájékoztatott az Eurostat.

Irodát nyitott a VOSZ a ZalaZONE Parkban

Kis- és középvállalkozások támogatására nyílt iroda a ZalaZONE Park irodaépületében a Széchenyi István Egyetem és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) együttműködésének eredményeként.

K&H: egyre többen vesznek fel kisösszegű hitelt

Növekszik a személyi hitelek száma, de átlagos összegük csökken. Korábbi folyószámla-, hitelkártya- és áruhiteleiket személyi hitelre cserélik az ügyfelek.

Kamat kisokos

A kamatról már bizonyára hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az, hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi szakemberek? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Tízmilliárd forintos beruházással bővíti szadai gyárát a Sang-A Frontec

A dél-koreai Sang-A Frontec tovább bővíti az elektromos akkumulátorokhoz szükséges műanyag alkatrészeket gyártó üzemét Szadán. A tízmilliárd forint értékű projektet a magyar állam 1,4 milliárd forinttal támogatta, hozzájárulva 55 új munkahely létrehozásához.

Pest vármegyében fogyott a legtöbb a MÁV-Volán csoport új bérleteiből

Szombat hajnalra elkelt a kétszázezredik a MÁV-Volán csoport új típusú bérleteiből.

Megtévesztették a fogyasztókat a Norbi Update termékek hatásairól, 40 millió a bírság

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről.

Megérkezett az első fűtőanyag-szállítmány az Akkuyu Atomerőműbe

2023. április 27-én megérkezett az első fűtőanyag-szállítmány a törökországi Akkuyu Atomerőműbe, ami fontos mérföldkő: ekkortól számít az erőmű hivatalosan is nukleáris létesítménynek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS