20 focipálya méretű a JYSK ecseri elosztóközpontja

20 focipálya méretű a JYSK ecseri elosztóközpontja
2022. 11. 05., 10:15

Októberben munkába álltak a több mint 40 méteres magasraktárak is a JYSK üzletlánc új ecseri elosztóközpontjában.

A teljesen automatizált tornyokban egyelőre 13 ezer raklapnyi áru kapott helyet, de több mint 200 ezer palettát bírnak el. A központba hetente 150 kamion gördül be, ez a szám pár hónap múlva a duplájára nő. A 200 millió eurós beruházásból létrejött logisztikai bázis az ország legnagyobb ilyen létesítménye. Ősztől a magyar üzletek mellett már Horvátország, Szlovákia és Szlovénia üzleteit is innen látják el, jövőre pedig az online rendeléseket is Ecserről szolgálják ki.

 

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a JYSK ecseri, régiós elosztóközpontja: a 2020-ban elindult beruházásnál októberben üzembe helyezték a két 43 méter magas, teljesen automatizált magasraktárat is. Ezekbe egyelőre 13 ezer raklapnyi áru került be, de összesen 209 ezer paletta áru tárolására képes. A 143 ezer négyzetméteres – közel 20 focipálya nagyságú – magyarországi elosztóközpontba jelenleg hetente 150 kamionnyi és konténernyi áru érkezik, de a szállítmányok száma folyamatosan emelkedik: a következő hónapokban már 300 kamion futhat be hetente. A JYSK új ecseri központja ezzel az ország legnagyobb egyterű elosztóközpontja – derült ki a logisztikai bázis november 4-ei ünnepélyes megnyitóján.

A létesítmény áruátvevő és árukiadó rampákat, valamint irodaépületet is magába foglal egy 560 ezer négyzetméteres telken. Az elosztóközpont maga 800 méter széles, 189 kamion fogadására alkalmas kapuja van, és csak az anyagmozgató rendszer 2,5 kilométer hosszú. A telken pedig elegendő hely van, hogy akár még két magasraktár is felépüljön, ezzel pedig meg lehetne duplázni a tárolási kapacitást.

A 200 millió eurós beruházás a HIPA támogatásával jött létre, az eseményen pedig jelen volt Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes is. Magyar Levente megköszönte a JYSK-nek a bizalmat, és hozzátette, a logisztika nagy szerepet játszik Magyarország gazdaságában, az idei első félévben a logisztikai ágazat adja a szolgáltatások exportjának a harmadát. A külföldi partnerek bíznak az országban: a JYSK sokadik azoknak a vállalatoknak a sorában, amelyek Magyarországot választották regionális központjuknak. Ráadásul a JYSK hatalmas fejlesztése energetikai szempontból is példaértékű módon valósult meg, számos zöld megoldás működik a központban is, amelyek a jelenlegi helyzetben különösen fontos.

Négy ország több mint 200 áruháza

„A magasraktárak beindulásával fontos mérföldkőhöz értünk el, ugyanis régiós szinten is meghatározó része lett a JYSK európai logisztikájának az Ecseren épült elosztóközpont. Az új bázis négy ország több mint 200 áruházát látja el áruval. Júliusban Horvátország, ősszel pedig Szlovénia és Szlovákia is bekapcsolódott, azaz ezentúl Magyarországról érkeznek a termékek ezeknek az országoknak a JYSK áruházaiba is. A high-tech elosztóközpont a vállalat folyamatos növekedése miatt jött létre, nagy öröm számunkra, hogy ez a jelentős beruházás Magyarországon valósulhatott meg” – mondta Jaroslaw Sobczyk, a JYSK ecseri logisztikai központjának vezetője.

Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős country managere hozzátette, hogy az ecseri központból jelenleg összesen 220 egységet látnak el: 92 magyar üzletet, 53 horvát, 50 szlovák és 25 szlovén üzletet. Jelenleg 700 különböző terméktípus van raktáron, azonban ezeknek a száma naponta nő, a cél egyébként a 6 ezer különböző termék elérése. Éves szinten egyébként annyi raklapot mozgatnak, amiből összefüggő utat lehetne építeni Budapest és a Brabrandban található dán központ között.

Ecserről mennek az online rendelések is

A beruházás jelentős munkahelyteremtéssel is jár: eddig 200 dolgozó csatlakozott az ecseri csapathoz, de 2023 tavaszára már 300 főnél tartanak majd, a végső létszám pedig elérheti az 500 főt is. A logisztikai bázison dolgozó munkatársak legnagyobb része egyébként az üzleteknek készíti össze a termékeket, de egyre többen foglalkoznak az online rendelések összekészítésével is. A netes megrendeléseket (házhoz szállítás és az üzletben történő átvétel) az ecseri központ indulása előtt az adott üzletben rakták össze, a központ beindulása óta a magyar megrendelések már Ecserről mennek. 2023 első negyedévétől pedig mind a négy országból befutó összes online rendelést Magyarországon készítik össze és indítják útjára.

Mínusz 3600 tonna szén-dioxid évente

A központ a JYSK fenntarthatósági céljainak eléréséhez is hozzájárul. Kiskereskedelmi cégként ugyanis a kibocsátás nagy része a termékeket előállító gyárakból, valamint a szállításból származik. Az ecseri létesítmény beindításával a JYSK évi 4,5 millió kilométer közúti teherfuvarozást tud megspórolni, ez évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot jelent. Emellett magában a központban is több zöld megoldást alkalmaznak: a tetőn hatezer négyzetméteren telepítettek napelemeket, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatják, a fűtési igényt hőszivattyúval csökkentik. Az elosztóközpontban csak elektromos targoncák vannak, a parkolóban pedig elektromosautó-töltők várják a JYSK dolgozóit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS