Annyit keres a mongol szobalány, mint a magyar

2019. 12. 04., 11:00

Rekordot ért el a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók fizetése tavaly: a KSH szerint az összeg csaknem 280 milliárd forintot tett ki.

Egyre több külföldi dolgozik Magyarországon. A trend a vendéglátó ágazatban nem igazán érzékelhető még – írja a turizmus.com.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2017-ben 1123 külföldi számára adtak ki munkavállalási engedélyt a vendéglátóiparban, a cégek 312 munkavállalót jelentettek be

Főleg ukrán, vietnami és mongol munkások fordulnak elő, néhány esetben az éttermekben olasz pincérek, illetve egy-két afrikai mosogató, esetleg kínai séfek, konyhai alkalmazottak. A bérezésük megegyezik a magyar munkavállalókéval.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint nem jellemző sem a hotelekre, sem az éttermekre a külföldi munkaerő alkalmazása. Budapesten akad pár tucat ukrán vagy mongol szobalány, néhány helyen pedig a recepciós külföldi.

Flesch Tamás szerint általában nehéz idehaza külföldieket foglalkoztatni. Már a munkavállalási engedély megszerzése sem túl egyszerű, mert indokolni kell a magyar hatóságok felé, hogy miért nem sikerült egy adott pozícióra magyar dolgozót felvenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS