Szakmai fejlesztésre, újításra, a gazdasági kapcsolatok és a kutatási területek bővítésére ösztönzi a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) közös projektje.
Az „KFI ökoszisztéma építése célzott kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltatások nyújtásával és a vállalkozói tényfeltárási folyamat működtetésével” fantázianevű GINOP Plusz projekt a Széchenyi Terv Plusz programban valósul meg 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és a magyar állam társfinanszírozásával. A projektet az NKFIH és a NIÜ konzorciuma valósítja meg, befejezésének tervezett időpontja 2029. június 30.
A projekt célja a teljesítmény és versenyképesség erősítése, valamint a gazdasági partnerszervezetek tudásmegosztásának támogatása, hozzáférhető tudásbázis létrehozása hazai és nemzetközi környezetben is. Mindezek jegyében olyan innovációs szolgáltatások és intézkedések kialakítása és bevezetése a cél, amelyek következtében egyre több magyar vállalkozás kapcsolódik be a kutatási, fejlesztési folyamatokba, újítja meg üzleti gyakorlatát, bővíti belföldi vagy nemzetközi kapcsolati hálóját, tudásbázisát.
A projekt közvetlen célcsoportjai a már innovatív módon működő vállalkozások, a projekt megvalósításának köszönhetően innovatívvá váló vállalkozások, és az induló- vagy korai fázisú mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A projekt mindehhez egyebek között projektfejlesztési és információs szolgáltatásokkal, szakmai támogatással, a kutatásra alkalmas szervezetek, intézmények felmérésével járul hozzá. Emellett országszerte innovációs roadshow-kra és szakmai fórumokra is hívják a gazdasági és kutatási szféra szereplőit.
A projekt támogatja az innovatív vállalkozások nemzetközi piacra lépését, a nemzetközi kutatásfejlesztési együttműködések előkészítését, ezek eredményének hasznosítását. Ennek következtében a mikro-, kis- és közepes vállalkozások várhatóan több kutatási és fejlesztési projektet indíthatnak el, és valósíthatnak meg, erősödik a cégek és a kutatói szféra közötti kapcsolat, újabb hazai és nemzetközi szintű együttműködések, partnerkapcsolatok alakulnak ki – olvasható a NIÜ közleményében.
További információk a NIÜ oldalán.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ukrán hatóságok tájékoztatása alapján az elmúlt két hónapban sem csökkent az ukrán energia-infrastruktúrát ért támadások száma. A támadások közvetlenül nem érintik az ukrajnai atomerőművek nukleáris biztonságát, azonban megzavarhatják működésüket.