Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez

Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez
2023. 04. 01., 09:25

Mivel a fúziós energia kereskedelmi forgalomba kerüléséhez elengedhetetlen egy biztonságot szavatoló megfigyelőrendszer, kritikus kérdés a brit projekt sorsa. A megoldást több évtizedes technológia továbbfejlesztése jelentheti.

Egy angliai egyetemi projekt keretében olyan új érzékelők kifejlesztése folyik, amelyek valós időben képesek a kereskedelmi célú nukleáris fúziós reaktorok megfigyelésére. A kutatást vezető Bangor Egyetem és a Sheffield Hallam Egyetem tudósai azt vizsgálják, hogy az 1960-as években kifejlesztett üvegszenzorok képesek-e működni a nukleáris fúziós reakció szélsőséges körülményei között. Ha nem, akkor is üvegszenzorokat terveznek a veszélyes üzemek ellenőrzéséhez – adta hírül a The Engineer.

2022 decemberében az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának (LLNL) kutatói a fúziós gyújtás elérése után nettó energiamennyiséget szolgáltattak, vagyis sikerült legalább annyi energiát előállítani, mint amennyit a folyamat igényelt.

A kísérleti reakciókról kereskedelmi energiatermelésre való áttéréshez megbízható megfigyelésre lesz szükség egy nagy energiájú, gyorsan mozgó neutronokat tartalmazó fúziós környezetben, aminek a hőmérséklete elérheti a 150–200 millió Celsius-fokot.

A fúziós reakció megfigyelésének egyik módja a neutronok számának számlálása szcintillátorokkal, amelyek a neutronok becsapódásakor szikrázó fényt bocsátanak ki. A fényvillanások számlálásával kiszámítható a neutronok száma és a keletkező energia mennyisége, ami segít meggyőződni arról, hogy minden megfelelően működik.

A Bangor Egyetem szerint a fúziós reakciókból származó energiakibocsátás kiszámítására jelenleg használt érzékelők túl körülményesek, és nem teszik lehetővé a fúziós folyamat valós idejű és hosszú távú nyomon követését. Ráadásul ahhoz, hogy a kereskedelmi célú fúziós reaktorok biztonságosan és hatékonyan működhessenek, az érzékelőknek évekig megbízhatóan kell működniük.

„Az üveg eredendően sugárzástűrő, így nagyon zord körülmények között is tartós. Előnye továbbá, hogy nagyon különböző formákban gyártható, a szálaktól a lemezekig, ami azt jelenti, hogy a reaktoron belüli különböző helyzetek mérésére alkalmas érzékelőket lehet belőle készíteni, viszonylag alacsony áron – nyilatkozta a projektet vezető dr. Michael Rushton, a Bangor Egyetem Nukleáris Jövő Intézetének munkatársa. – Reméljük, hogy az érzékelőket képesek leszünk úgy behangolni, hogy különböző típusú radioaktív részecskékkel működjenek, így más alkalmazásokban, például repülőtéri vagy orvosi szkennerekben is felhasználhatóak legyenek.”

A radioaktív részecskéket regisztrálni képes üvegszenzorokat először az 1960-as években fejlesztették ki, de ezek csak akkor működnek, ha a részecskék viszonylag lassan haladnak.

A Bangori Egyetem csapata kezdetben azt vizsgálja, hogy a fúziós reakcióból származó részecskék eléggé lelassíthatók-e ahhoz, hogy ezek az érzékelők a meglévő összetételük alapján működjenek. Ha ez nem lehetséges, akkor gépi tanulási megközelítésekkel olyan új üvegkonfigurációkat fognak azonosítani, amelyek a magfúzióban előforduló körülmények között lehetnek hatékonyak. Az új szenzorkonstrukciókat ezután a Sheffield Hallam Egyetemen fogják gyártani.

Gábor János

Főoldali kép: JET/UKAEA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS