Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez

Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez
2023. 04. 01., 09:25

Mivel a fúziós energia kereskedelmi forgalomba kerüléséhez elengedhetetlen egy biztonságot szavatoló megfigyelőrendszer, kritikus kérdés a brit projekt sorsa. A megoldást több évtizedes technológia továbbfejlesztése jelentheti.

Egy angliai egyetemi projekt keretében olyan új érzékelők kifejlesztése folyik, amelyek valós időben képesek a kereskedelmi célú nukleáris fúziós reaktorok megfigyelésére. A kutatást vezető Bangor Egyetem és a Sheffield Hallam Egyetem tudósai azt vizsgálják, hogy az 1960-as években kifejlesztett üvegszenzorok képesek-e működni a nukleáris fúziós reakció szélsőséges körülményei között. Ha nem, akkor is üvegszenzorokat terveznek a veszélyes üzemek ellenőrzéséhez – adta hírül a The Engineer.

2022 decemberében az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának (LLNL) kutatói a fúziós gyújtás elérése után nettó energiamennyiséget szolgáltattak, vagyis sikerült legalább annyi energiát előállítani, mint amennyit a folyamat igényelt.

A kísérleti reakciókról kereskedelmi energiatermelésre való áttéréshez megbízható megfigyelésre lesz szükség egy nagy energiájú, gyorsan mozgó neutronokat tartalmazó fúziós környezetben, aminek a hőmérséklete elérheti a 150–200 millió Celsius-fokot.

A fúziós reakció megfigyelésének egyik módja a neutronok számának számlálása szcintillátorokkal, amelyek a neutronok becsapódásakor szikrázó fényt bocsátanak ki. A fényvillanások számlálásával kiszámítható a neutronok száma és a keletkező energia mennyisége, ami segít meggyőződni arról, hogy minden megfelelően működik.

A Bangor Egyetem szerint a fúziós reakciókból származó energiakibocsátás kiszámítására jelenleg használt érzékelők túl körülményesek, és nem teszik lehetővé a fúziós folyamat valós idejű és hosszú távú nyomon követését. Ráadásul ahhoz, hogy a kereskedelmi célú fúziós reaktorok biztonságosan és hatékonyan működhessenek, az érzékelőknek évekig megbízhatóan kell működniük.

„Az üveg eredendően sugárzástűrő, így nagyon zord körülmények között is tartós. Előnye továbbá, hogy nagyon különböző formákban gyártható, a szálaktól a lemezekig, ami azt jelenti, hogy a reaktoron belüli különböző helyzetek mérésére alkalmas érzékelőket lehet belőle készíteni, viszonylag alacsony áron – nyilatkozta a projektet vezető dr. Michael Rushton, a Bangor Egyetem Nukleáris Jövő Intézetének munkatársa. – Reméljük, hogy az érzékelőket képesek leszünk úgy behangolni, hogy különböző típusú radioaktív részecskékkel működjenek, így más alkalmazásokban, például repülőtéri vagy orvosi szkennerekben is felhasználhatóak legyenek.”

A radioaktív részecskéket regisztrálni képes üvegszenzorokat először az 1960-as években fejlesztették ki, de ezek csak akkor működnek, ha a részecskék viszonylag lassan haladnak.

A Bangori Egyetem csapata kezdetben azt vizsgálja, hogy a fúziós reakcióból származó részecskék eléggé lelassíthatók-e ahhoz, hogy ezek az érzékelők a meglévő összetételük alapján működjenek. Ha ez nem lehetséges, akkor gépi tanulási megközelítésekkel olyan új üvegkonfigurációkat fognak azonosítani, amelyek a magfúzióban előforduló körülmények között lehetnek hatékonyak. Az új szenzorkonstrukciókat ezután a Sheffield Hallam Egyetemen fogják gyártani.

Gábor János

Főoldali kép: JET/UKAEA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS