Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez

Készül a megfigyelő szenzor a fúziós reaktorok piacra lépéséhez
2023. 04. 01., 09:25

Mivel a fúziós energia kereskedelmi forgalomba kerüléséhez elengedhetetlen egy biztonságot szavatoló megfigyelőrendszer, kritikus kérdés a brit projekt sorsa. A megoldást több évtizedes technológia továbbfejlesztése jelentheti.

Egy angliai egyetemi projekt keretében olyan új érzékelők kifejlesztése folyik, amelyek valós időben képesek a kereskedelmi célú nukleáris fúziós reaktorok megfigyelésére. A kutatást vezető Bangor Egyetem és a Sheffield Hallam Egyetem tudósai azt vizsgálják, hogy az 1960-as években kifejlesztett üvegszenzorok képesek-e működni a nukleáris fúziós reakció szélsőséges körülményei között. Ha nem, akkor is üvegszenzorokat terveznek a veszélyes üzemek ellenőrzéséhez – adta hírül a The Engineer.

2022 decemberében az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának (LLNL) kutatói a fúziós gyújtás elérése után nettó energiamennyiséget szolgáltattak, vagyis sikerült legalább annyi energiát előállítani, mint amennyit a folyamat igényelt.

A kísérleti reakciókról kereskedelmi energiatermelésre való áttéréshez megbízható megfigyelésre lesz szükség egy nagy energiájú, gyorsan mozgó neutronokat tartalmazó fúziós környezetben, aminek a hőmérséklete elérheti a 150–200 millió Celsius-fokot.

A fúziós reakció megfigyelésének egyik módja a neutronok számának számlálása szcintillátorokkal, amelyek a neutronok becsapódásakor szikrázó fényt bocsátanak ki. A fényvillanások számlálásával kiszámítható a neutronok száma és a keletkező energia mennyisége, ami segít meggyőződni arról, hogy minden megfelelően működik.

A Bangor Egyetem szerint a fúziós reakciókból származó energiakibocsátás kiszámítására jelenleg használt érzékelők túl körülményesek, és nem teszik lehetővé a fúziós folyamat valós idejű és hosszú távú nyomon követését. Ráadásul ahhoz, hogy a kereskedelmi célú fúziós reaktorok biztonságosan és hatékonyan működhessenek, az érzékelőknek évekig megbízhatóan kell működniük.

„Az üveg eredendően sugárzástűrő, így nagyon zord körülmények között is tartós. Előnye továbbá, hogy nagyon különböző formákban gyártható, a szálaktól a lemezekig, ami azt jelenti, hogy a reaktoron belüli különböző helyzetek mérésére alkalmas érzékelőket lehet belőle készíteni, viszonylag alacsony áron – nyilatkozta a projektet vezető dr. Michael Rushton, a Bangor Egyetem Nukleáris Jövő Intézetének munkatársa. – Reméljük, hogy az érzékelőket képesek leszünk úgy behangolni, hogy különböző típusú radioaktív részecskékkel működjenek, így más alkalmazásokban, például repülőtéri vagy orvosi szkennerekben is felhasználhatóak legyenek.”

A radioaktív részecskéket regisztrálni képes üvegszenzorokat először az 1960-as években fejlesztették ki, de ezek csak akkor működnek, ha a részecskék viszonylag lassan haladnak.

A Bangori Egyetem csapata kezdetben azt vizsgálja, hogy a fúziós reakcióból származó részecskék eléggé lelassíthatók-e ahhoz, hogy ezek az érzékelők a meglévő összetételük alapján működjenek. Ha ez nem lehetséges, akkor gépi tanulási megközelítésekkel olyan új üvegkonfigurációkat fognak azonosítani, amelyek a magfúzióban előforduló körülmények között lehetnek hatékonyak. Az új szenzorkonstrukciókat ezután a Sheffield Hallam Egyetemen fogják gyártani.

Gábor János

Főoldali kép: JET/UKAEA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS