Vagyonvédelmi szolgáltatások célkeresztben: döntést hozott a bíróság

2023. 11. 18., 12:10

Friss döntésben erősítette meg a bíróság, hogy milyen speciális követelményeknek kell megfelelniük áfa-fizetési kötelezettségük teljesítése körében azoknak a cégeknek, akik vagyonvédelmi szolgáltatásokat vesznek igénybe. A legfontosabb megállapításokat a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda foglalta össze.

Az általános forgalmi adó levonásának feltétele, hogy az áfa tartalmú számlának formailag és tartalmilag is hitelesnek kell lennie. Vagyis a számlában szereplő gazdasági eseménynek a számla szerinti felek között és tartalommal kell teljesedésbe mennie, amelynek eredményeként az adóalany olyan adót helyez levonásba, melyet a számlakibocsátó rá áthárított és a költségvetésbe befizetett.

Az adólevonási jog azonban elvitatható a hazai és az uniós gyakorlat értelmében, ha visszaélésszerűen hivatkozik rá az adott adóalany. Ilyen eset, ha a számla befogadása kapcsán adókijátszás valósul meg, és objektív körülmények alapján bizonyított, hogy arról az adózónak tudnia kellett – akár úgy, hogy aktívan részt vett az adókijátszásban, akár úgy, hogy az elvárt gondosságot a számla befogadása kapcsán nem tanúsította.

Az, hogy melyek az elvárt gondossághoz szükséges lépések, mindig esetről esetre vizsgálandó az adóhatósági és bírósági gyakorlat szerint. A vagyonvédelmi tevékenységhez kapcsolódóan azonban speciális szabályozás érvényesül, és ebben a körben magasabb fokú gondosságot, szigorúbb ellenőrzési kötelezettséget vár el az adóhatóság. Így például
– az adózó a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (Szvmt.) rendelkezéseinek megfelelő szerződést köteles kötni a vagyonvédelmi szolgáltatás biztosítására, és az abban foglalt szerződéses kötelezettségeket folyamatosan számon kell kérnie a szolgáltatón;
– minden esetben tisztában kell lennie azzal is (pl. jelenléti ívek alapján), hogy ha a vagyonőr cég alvállalkozót von be, akkor mely alvállalkozó részéről konkrétan melyik munkavállaló teljesíti a szolgáltatást.

Lényeges tilalom, hogy az adózó alvállalkozója további alvállalkozóval már nem köthet szerződést. Egy friss bírósági döntés szerint az adózónak észlelnie kell, ha az Szvmt. által tilalmazott további alvállalkozói lánc bevonására kerül sor, és a jogszerűtlenül igénybe vett alvállalkozói lánchoz bejelentett munkavállalók tekintetében az adó- és járulékfizetési kötelezettség teljesítésére nem kerül sor.

Ez pedig főként a szolgáltatás árazásából észlelhető a bíróság szerint: így, ha a számlázott óradíjak a bruttó minimálbér mértékéhez képest alulmaradnak. Kell ugyanis lennie egy olyan árszintnek, ami alatt a számlabefogadónak tisztában kell lennie azzal, hogy a szolgáltatás teljesítése az adott áron csak adókijátszás útján lehetséges. Az, hogy mi az a minimális árszint, ami mellett a teljesítés jogszerűsége megállapítható, a bíróság nem részletezte, csupán annyit rögzített, hogy a piaci viszonyokat kell figyelembe venni ennek meghatározásakor.

A fenti körülmények észlelésének elmulasztása megalapozza a kellő gondosság tanúsításának hiányát. A bíróság szerint ennek a fokozott ellenőrzési kötelezettségnek a teljesítése még akkor is terheli az adózót, ha a vagyonvédelmi szolgáltatást már évek óta – akár több évtizede – folyamatosan igénybe veszi, nem elég tehát, ha a szerződés megkötésekor megfelelően ellenőrzi az adózó a partnerét.

Forrás: Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS