Távmunkában külföldre dolgozik? Most megéri ellenőrizni, hogy biztosan jól adózik-e!

2022. 02. 10., 16:39

Napjainkban gyakori, hogy nemzetközi munkavégzés keretein belül dolgoznak magyar munkavállalók külföldön. A koronavírus világjárvány okán azonban, sok munkavállaló tért vissza Magyarországra, távmunkában látva el feladatait. Esetükben a külföldről kapott munkabér adózását mindenképpen érdemes vizsgálni. Egyrészt futhatnak adókockázatot, ha külföldön fizetnek szja-t, illetve kedvezőbb is lehet a magyar szja számukra, mint a külföldön megfizetett adó. A legfontosabb tudnivalókat az RSM Hungary szakértője foglalta össze.

  • A legfontosabb tudnivalókat az RSM Hungary szakértője foglalta össze.

A Magyarországról távmunkában dolgozó munkavállalók jövedelme adókötelessé válhat Magyarországon, és így adókockázatnak vannak kitéve, amennyiben a magyarországi munkavégzés ellenére továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg az adót – írja friss bejegyzésében Fajcsák Gábor, az RSM Hungary Adóüzletág-vezetője.

 Amennyiben pedig a külföldön megfizetett adó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyarországi szja-kötelezettség visszamenőleges teljesítésével, nem csak a magyar adókockázatot szüntetik meg, hanem még anyagilag is jól járhatnak! Ilyen esetben ugyanis a külföldön visszaigényelhető személyi jövedelemadó összege meghaladja a magyar adófizetési kötelezettséget.

1. Magánszemélynek is lehet adókockázata Magyarországon

Hiába került az adó megfizetésre külföldön, a Magyarországon meg nem fizetett adó miatt a munkavállaló viseli a teljes kockázatot. A külföldön megfizetett adót nem veszi figyelembe a magyar adóhatóság.

Amikor a magyar magánszemély külföldi társasággal munkaszerződést köt, amely alapján munkáját a külföldi munkáltató székhelye szerinti országában végzi, és a bérezését is innen kapja, jogosan merül fel adófizetési kötelezettség külföldön. Ugyanakkor, a járványhelyzet következtében, számtalan cég zárta be irodáit vagy tette annak látogathatóságát jelentősen korlátozottá. Ennek eredményeképpen, megannyi magyar munkavállaló tért vissza Magyarországra, akik home office keretein belül látták el feladataikat hosszú időn keresztül, vagy akár még a mai napig innen dolgoznak.

Tapasztalataink alapján, a külföldi cégek és a magánszemélyek sok esetben nem gondolnak arra, hogy a magyarországi home office-ban történő munkavégzés miatt megváltozhat az adó- és járulékfizetés helye. Ezért továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg a bért terhelő adókat és járulékokat.

Azonban a főszabály az, hogy ha magyar adóügyi illetőségű magánszemély Magyarországról dolgozik munkavállalóként, akkor a külföldről kapott jövedelme mind a hazai, mind a nemzetközi jogszabályok alapján Magyarországon adóztatható.

A személyi jövedelemadó bevallása és megfizetése a magánszemély kötelezettsége. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a kockázatot ő viseli.

A külföldről származó, Magyarországon adóköteles munkaviszonyból származó jövedelem után a munkavállaló köteles lenne negyedévente magyar személyi jövedelemadó-előleget fizetni. Illetve a jövedelmet, az azt terhelő szja-t, és a megfizetett adóelőleget az éves szja-bevallásban bevallani. Amennyiben 2021-ben valaki rendelkezik külföldről származó jövedelemmel, a 2021. évi személyi jövedelemadó bevallásukban tudja bevallási kötelezettségét teljesíteni. Ennek benyújtási határideje 2022. május 20. Az adóelőleg késedelmes megfizetése miatt késedelmi pótlék fizetési kötelezettség is felmerülhet.

Abban az esetben, ha valaki 2021-et megelőzően tett szert ilyen jövedelemre, a korábbi évekre vonatkozó szja-bevallás önellenőrzésével, vagy ha a szóban forgó évre nem nyújtott be Magyarországon adóbevallást, akkor az SZJA bevallás pótlólagos benyújtásával és az adó visszamenőleges befizetésével tud adókötelezettségének eleget tenni.

2. Akár milliókat is lehet nyerni az szja rendezésével

Amennyiben a külföldi személyi jövedelemadó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyar adókötelezettségek rendezése előnyös is lehet a magánszemély számára. A Magyarországon adóköteles jövedelem után külföldön megfizetett adót ugyanis, az adott ország szabályai szerint vissza lehet igényelni.

Ráadásul, amennyiben a munkavállaló gyermeket nevel, jogosult lehet Magyarországon a maximum 809 ezer forintos adó-visszatérítésre.

Szemléltetésül, tegyük fel, hogy egy magyar magánszemély 2020-ban munkaszerződést kötött egy osztrák társasággal. A magánszemély 2020-ban mindvégig Ausztriában dolgozott, hétvégéit és szabadnapjait Magyarországon töltötte feleségével és gyermekeivel. 2021-ben a pandémia miatt a munkavállaló hazatért Magyarországra és home office-ban látta el feladatait. A jövedelemadót és a járulékokat 2021-ben továbbra is Ausztriában vonták le.  2021-ben 100.000 euró bruttó jövedelemre tett szert, amely után Ausztriában 37.530 euró személyi jövedelemadót fizetett.

A vonatkozó kettős adóztatást kizáró egyezmény és a hazai jogszabályi előírások alapján azonban a magánszemélynek 2021-ben nem Ausztriában, hanem Magyarországon kellett volna szja-t fizetnie. Adókedvezménnyel nem számolva, Magyarországon a személyi jövedelemadó 15 százalék. Bár a jövedelmet és az azt terhelő adót – megfelelő árfolyamon átszámolva – forintban kell bevallani és megfizetni, leegyszerűsítve 100 000 euró után 15 000 euró szja-t kell hazánkban fizetni. Így a példában említett esetben a magánszemély Magyarországon 15.000 szja-t köteles megfizetni, Ausztriában pedig 37 530 eurót visszaigényelhet. Így a magánszemély 22 530 eurót, nagyságrendileg 8 millió forintot nyer azzal, hogy adókötelezettségeit rendezi.

Figyelem! Abban az esetben is keletkezik Magyarországon adófizetési kötelezettség, ha nem a teljes évben dolgozik a magánszemély Magyarországról, csak ilyenkor meg kell osztani az adóalapot az országok között.

3. A magánszemély futhatja a magyarországi járulékkockázatot

Megfelelő igazolás hiányában a magánszemély járulék- és szociális hozzájárulási adókockázatot is fut Magyarországon.

A társadalombiztosítási járulékkötelezettség főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti országban merül fel. Azaz itthoni munkavégzés esetén Magyarországon. Amennyiben valaki pandémia miatt dolgozik Magyarországról home office-ban, be lehet szerezni olyan igazolást, amely alapján a járulékkötelezettség kint maradhat az átmeneti időszak alatt külföldön, és csak az SZJA-t kell Magyarországon megfizetni.

Igazolás hiányában, amennyiben a külföldi foglalkoztató nem jelentkezik be Magyarországon és nem teljesíti a TB járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos levonási, bevallási és fizetési kötelezettségét, akkor az ezzel kapcsolatos kockázatot is a munkavállaló viseli!

Összegzésképpen kijelenthető, hogy amennyiben a home office-ból külföldi munkáltató részére történő munkavégzés kapcsán az adó- és a járulékkötelezettségek nincsenek rendezve, a munkavállaló jelentős kockázatot fut. A jó hír az, hogy az esetleges hiba viszonylag egyszerűen korrigálható az szja-bevallások megfelelő kezelésével, és a szükséges igazolások beszerzésével! Ráadásul bizonyos esetekben még anyagilag is jobban jöhet ki a munkavállaló, ha a magyarországi adókötelezettségének eleget tesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS