SZÉP-kártya: új szabályok, munkáltatói teendők

2023. 01. 08., 16:25

2023. január 9-e fontos dátum a hazai SZÉP-kártyák történetében, ugyanis az új jogszabályok szerint ettől a naptól megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei és csak egy számla áll a SZÉP-kártya mögött. Mint minden változás, ez is adminisztratív terheket ró a vállalatok HR, pénzügyi és bérszámfejtési területére a következő napokban – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Három SZÉP kártya zsebből egy: de melyik számla marad?

Január 9-től megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái, a jelenlegi három zsebből csak az egyik marad meg. Kártyakibocsátótól függetlenül mindenkinél egységesen a szálláshely zseb fog megmaradni. Tehát a szállás alszámla a SZÉP Kártya egyedüli számlájaként működik tovább – kezdi friss bejegyzését Grónás Annamária, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

A szálláshely zseb számlaszáma minden munkavállalónál változatlan marad, tehát nem szükséges új számla nyitása.

A SZÉP kártyára utalható összeg nagysága

Az eddigi SZÉP-kártya alszámlák értékhatáraira vonatkozó előírások, így az adókötelezettség is ezentúl csak a rekreációs keretösszeghez igazodik. Ez alapján évente 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként (28 százalékos adóteher mellett) a számlákra utalni. Az kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04%-os adóteherrel) adózik. Tehát a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket. 

Természetesen a 450 ezer forintos keret csak az egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényes. Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, akkor a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege adható. 

Így alakul a SZÉP-kártya adóterhe

A béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2023 január 1-jétől változatlanok. Béren kívüli juttatásként 28 százalék (szociális hozzájárulás és szja) fizetendő. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami után a munkáltatóknak 33,04 százalékos adókötelezettséget kell megfizetni.

Mi történik a megszűnő SZÉP-zsebeken lévő pénzzel?

A vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket 2023. január 8-án a kártyakibocsátók átvezetik a szálláshely zsebre. Ezeket az összeget január 9-től már egységesen a szálláshely számlán érik el a munkavállalók. Az az összeg, ami eredetileg a szálláshely zsebbe érkezett, változatlanul ott is marad.

A SZÉP kártya felhasználhatósági területe 2023-tól

Nem történik változás a SZÉP kártyán lévő összegek eddigi felhasználási területeiben, a vendéglátás és a szabadidő zseb teljes felhasználási körét átveszi a szálláshely zseb. Ezt azt jelenti tehát, hogy a SZÉP-kártya felhasználási köre ugyanaz marad, csak ezentúl a szálláshely zsebről lehet minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért fizetni.

Mire kell figyelni a munkáltatóknak a SZÉP-kártya utalások során?

A SZÉP-kártya kibocsátók átmenetileg a vendéglátás és a szabadidő számlákra érkező juttatásokat is fogadják, és azt automatikusan átvezetik a szálláshely számlára. Ettől függetlenül a munkáltatók pénzügyi vagy munkaügyi munkatársainak  2023. január 9-től ajánlott a szálláshely zseb számlaszámára utalni a munkavállalók SZÉP-kártya juttatásait.

Ellenőrizze munkavállalói SZÉP kártya szálláshely számlaszámát!

A SZÉP kártyás szerződéskötéskor a kártyakibocsátók minden munkavállalónak automatikusan három – zsebenként egy – számlát nyitottak, vagyis minden kártyabirtokos alkalmazott rendelkezik szálláshely számlaszámmal is. Amennyiben a munkáltató korábban már bekérte a SZÉP-kártya-szerződést, vagy a három számlaszámot a munkavállalójától, akkor rendelkezik a szálláshely számlaszámával is. A munkavállalók ugyancsak a SZÉP kártya szerződésükön, vagy a kártyakibocsátó bankjuk portálján találják meg a szálláshely számlaszámaikat.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.