Nyolc változás a Munka Törvénykönyvében 2023. január elsejétől

Nyolc változás a Munka Törvénykönyvében 2023. január elsejétől
2023. 01. 17., 17:10

2023. január 1-től több ponton módosult a Munka Törvénykönyve. A legfontosabb tudnivalókat a Man At Work szakértői foglalták össze.

Érdemes átfutni a fő változásokat, hiszen munkavállalóként jó tisztában lenni azzal, mi minden változik például a szabadságok, a felmondás vagy a próbaidő terén – hívta fel a figyelmet Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese. Az alábbiakban felsorolt változásokat ugyanakkor egyelőre inkább egyfajta mankónak érdemes tekinteni, mert a jogalkotók csak ezután fogják a gyakorlatban is kialakítani a rendelkezések alkalmazását.

1. Apasági szabadság: Eddig is járt, összesen 5 nap volt, ami 2023. január 1-től 10 napra emelkedett. Fontos információ, hogy az első 5 napra 100 százalékos távolléti díj jár, a második 5 napra viszont már csak 40 százalékos. Talán sokaknak jó hír, hogy visszamenőlegesen is igénybe lehet venni: a 2022. augusztus 2. és december 31. közt született babákra is ki lehet venni a plusz 5 nap apasági szabadságot.

2. Szülői szabadság: Ezentúl minden dolgozót 44 munkanap szülői szabadság illet meg, a gyereke 3 éves koráig, egyéves munkaviszony megléte esetén. A szabadságot írásban kell kérni 15 nappal előre a távolléti díj 10 százaléka jár ezen napokra, amely csökken azzal az összeggel, amely csökken azzal az összeggel, amit a szülő máshonnan kap (GYED, GYES).

3. Felmondás indoklása: A törvényváltozás lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bizonyos esetekben írásos indoklást kérjen utólag a munkáltatótól.

4. Felmondási tilalom: Kiegészül a felmondási tilalmak köre, vagyis a dolgozók munkaviszonyát nem szüntethetik meg apasági vagy szülői szabadság, illetve gondozási szabadság alatt.

5. A munkaidő és a távmunka: A munkaviszony első 6 hónapja után munkavállalóként kérhetjük a teljes- vagy részmunkaidős foglalkoztatásra való váltást, illetve a távmunkavégzést (home office-t, ha az elérhető), vagy azt, hogy határozatlan idejű álláshelyre helyezzenek át minket, ha ez a munkáltató tájékoztatása szerint lehetséges.

6. Időarányos próbaidő: Bár a maximálisan megszabható próbaidő nem változik (3 hónap, kollektív szerződés esetén 6 hónap), a Munka Törvénykönyve 2023-tól az egy évnél rövidebb munkaviszony esetén időarányosan kiköthető próbaidőről rendelkezik. Ha például féléves határozott idejű munkaviszonyt írunk alá, a próbaidő – az eddigi maximum 3 hónap helyett – legfeljebb másfél hónap lehet.

7. Tájékoztatás: A Munka Törvénykönyve a cégeknek 2023. január elsejétől gyorsabb és pontosabb tájékoztatási kötelezettséget ír elő az új munkavállalók felé. A munkaviszony kezdetétől számítva – az eddigi 15 nap helyett – 7 napon belül át kell adni a munkavégzésről szóló tájékoztatót a dolgozóknak. Ebben a tájékoztatóban több mindennek kell szerepelnie, mint eddig, a munkahelyről szóló tájékoztatáson át a vállalat képzési politikáján át a munkaviszony megszüntetésével, különösen a felmondási idővel összefüggő szabályokig. Ha nem kapunk ilyen tájékoztatást, azt érdemes jelezni a cég felé.

8. Szabadság: 2023-tól a Munka Törvénykönyvébe foglalták, hogy a munkáltatónak igazolnia kell, ha meg akarja szakítani a dolgozója vagy dolgozói szabadságát. Ebbe beletartoznak a munkahelyi telefonok és e-mailek is. Vagyis mostantól elvileg nyugodtan ki lehet kapcsolni a céges telefont, és az e-maileket is ráérünk akkor elolvasni, amikor visszajövünk a szabadságról.

Man At Work

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS