Nyolc változás a Munka Törvénykönyvében 2023. január elsejétől

Nyolc változás a Munka Törvénykönyvében 2023. január elsejétől
2023. 01. 17., 17:10

2023. január 1-től több ponton módosult a Munka Törvénykönyve. A legfontosabb tudnivalókat a Man At Work szakértői foglalták össze.

Érdemes átfutni a fő változásokat, hiszen munkavállalóként jó tisztában lenni azzal, mi minden változik például a szabadságok, a felmondás vagy a próbaidő terén – hívta fel a figyelmet Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese. Az alábbiakban felsorolt változásokat ugyanakkor egyelőre inkább egyfajta mankónak érdemes tekinteni, mert a jogalkotók csak ezután fogják a gyakorlatban is kialakítani a rendelkezések alkalmazását.

1. Apasági szabadság: Eddig is járt, összesen 5 nap volt, ami 2023. január 1-től 10 napra emelkedett. Fontos információ, hogy az első 5 napra 100 százalékos távolléti díj jár, a második 5 napra viszont már csak 40 százalékos. Talán sokaknak jó hír, hogy visszamenőlegesen is igénybe lehet venni: a 2022. augusztus 2. és december 31. közt született babákra is ki lehet venni a plusz 5 nap apasági szabadságot.

2. Szülői szabadság: Ezentúl minden dolgozót 44 munkanap szülői szabadság illet meg, a gyereke 3 éves koráig, egyéves munkaviszony megléte esetén. A szabadságot írásban kell kérni 15 nappal előre a távolléti díj 10 százaléka jár ezen napokra, amely csökken azzal az összeggel, amely csökken azzal az összeggel, amit a szülő máshonnan kap (GYED, GYES).

3. Felmondás indoklása: A törvényváltozás lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bizonyos esetekben írásos indoklást kérjen utólag a munkáltatótól.

4. Felmondási tilalom: Kiegészül a felmondási tilalmak köre, vagyis a dolgozók munkaviszonyát nem szüntethetik meg apasági vagy szülői szabadság, illetve gondozási szabadság alatt.

5. A munkaidő és a távmunka: A munkaviszony első 6 hónapja után munkavállalóként kérhetjük a teljes- vagy részmunkaidős foglalkoztatásra való váltást, illetve a távmunkavégzést (home office-t, ha az elérhető), vagy azt, hogy határozatlan idejű álláshelyre helyezzenek át minket, ha ez a munkáltató tájékoztatása szerint lehetséges.

6. Időarányos próbaidő: Bár a maximálisan megszabható próbaidő nem változik (3 hónap, kollektív szerződés esetén 6 hónap), a Munka Törvénykönyve 2023-tól az egy évnél rövidebb munkaviszony esetén időarányosan kiköthető próbaidőről rendelkezik. Ha például féléves határozott idejű munkaviszonyt írunk alá, a próbaidő – az eddigi maximum 3 hónap helyett – legfeljebb másfél hónap lehet.

7. Tájékoztatás: A Munka Törvénykönyve a cégeknek 2023. január elsejétől gyorsabb és pontosabb tájékoztatási kötelezettséget ír elő az új munkavállalók felé. A munkaviszony kezdetétől számítva – az eddigi 15 nap helyett – 7 napon belül át kell adni a munkavégzésről szóló tájékoztatót a dolgozóknak. Ebben a tájékoztatóban több mindennek kell szerepelnie, mint eddig, a munkahelyről szóló tájékoztatáson át a vállalat képzési politikáján át a munkaviszony megszüntetésével, különösen a felmondási idővel összefüggő szabályokig. Ha nem kapunk ilyen tájékoztatást, azt érdemes jelezni a cég felé.

8. Szabadság: 2023-tól a Munka Törvénykönyvébe foglalták, hogy a munkáltatónak igazolnia kell, ha meg akarja szakítani a dolgozója vagy dolgozói szabadságát. Ebbe beletartoznak a munkahelyi telefonok és e-mailek is. Vagyis mostantól elvileg nyugodtan ki lehet kapcsolni a céges telefont, és az e-maileket is ráérünk akkor elolvasni, amikor visszajövünk a szabadságról.

Man At Work

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS