Módosult az építőipari termékek kivitelére vonatkozó rendelet

2021. 08. 02., 11:00

Bő két hét után módosult az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelére vonatkozó kormányrendelet. Kikerült hat fémtermék és bekerült egy fémtermékkör és egy jelentős faárukör a bejelentésre kötelezett listába – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A kormányrendelet módosítása szerint 2021. július 24-től kikerült a bejelentés hatálya alól az alábbi hat termék:

  • 7209 Síkhengerelt, legalább 600 mm szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból hidegen hengerelve, plattírozás, lemezelés vagy bevonat nélkül
  • 7210 Síkhengerelt, 600 mm vagy azt meghaladó szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, plattírozva, lemezelve vagy bevonva
  • 7211 Síkhengerelt, kevesebb mint 600 mm szélességű termék vasból vagy nem ötvözött acélból, plattírozás, lemezelés vagy bevonás nélkül
  • 7215 Hidegen alakított vagy húzott rúd vasból, nem ötvözött /nem forgácsolható/ acélból
  • 7219 Síkhengerelt, legalább 600 mm szélességű termék rozsdamentes acélból
  • 7222 Más rúd rozsdamentes acélból; szögvas, idomvas és szelvény rozsdamentes acélból
  • 7228 Más rúd más ötvözött acélból; szögvas, idomvas és szelvény más ötvözött acélból; üreges fúrórúdvas és rúdacél ötvözött vagy ötvözetlen acélból

2021. július 24. napjától ugyanakkor bejelentési kötelezettség terheli a 7204 és 4407 vámtarifaszámmal rendelkező termékköröket:

  • 7204 Vas- és acéltörmelék és hulladék; ingot újraolvasztott hulladék vasból vagy acélból
  • 4407 Hosszában fűrészelt vagy szélezett, vágott vagy hántolt, 6 mm-nél vastagabb fa, gyalulva, csiszolva vagy végillesztéssel összeállítva is.

A módosítás értelmében nem szükséges bejelenteni a kiszállítási időpontot, elegendő bejelenteni a kiszállítási időszakot, amely legfeljebb 2021. szeptember 30-ig terjedhet.

A módosítás lehetővé teszi az egyszerűsített bejelentést. Ez akkor tehető meg, ha az értékesített vagy a kivinni szándékozott alapanyag ugyan szerepel a bejelentendő termékek listáján, azonban nem minősül építőipari terméknek. Egyszerűsített bejelentés esetében – megfelelő, erre irányuló nyilatkozat mellett – csak a bejelentő adatait és a termék vámtarifaszámát kell bejelenteni (más dokumentumot nem kell csatolni).

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS