Marketingakciók, promóciók, nyereményjátékok adózása

2023. 11. 16., 17:10

A marketingakciókkal a (leggyakrabban FMCG) cégek komoly adókockázatoknak is kitehetik magukat, hiszen amit a marketingrészleg kitalál, azt a pénzügyeseknek kell úgy elszámolnia, hogy megfeleljen az adójogi előírásoknak.

Marketingakciók, promóciók, nyereményjátékok és az adózás

Számos, fogyasztási cikkek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalat, különösen az FMCG szektorban, indít marketingakciókat, promóciókat a vásárlások ösztönzésére. A cégek a kuponok átadásával, pontgyűjtő akciókkal, ingyenes szolgáltatásokkal, vagy kedvezményekkel, mellyel a fogyasztóikat igyekeznek motiválni, elkötelezettségüket erősíteni, sokszor komoly adókockázatoknak is kiteszik magukat, ha az akció nem felel meg adójogi szempontból a feltételeknek, például nem alkalmazhatók rájuk az adóalapcsökkentés szabályai – hívják fel a figyelmet az RSM Hungary adótanácsadói

Marketingakciók és tipikus adózási problémák

Vegyünk néhány hétköznapi példát, amikor egy egyszerű marketingakció mögött is adókockázat húzódhat!

1. Törzsvásárlói akciók

Tipikus eset, amikor egy termék gyártója vagy forgalmazója pl. egy pékség, egy olyan törzsvásárlói pontgyűjtő akciót működtet, ahol a pontok nem csak a pékségben, hanem a vele egy épületben működő zöldségesnél is beválthatóak. Vajon ezek a cégek egymás közt elszámolják a beváltott törzsvásárlói pontokat? Vagy ennek hiányában komoly adókockázatokat generálnak, anélkül, hogy tudnának róla?

2. Egyet fizet kettőt kap akciók

De nem kell ilyen messzire menni ahhoz, hogy adózási problémába fussunk: az egyet fizet kettőt kap akció nagy kérdése például, hogy kezelhető-e mennyiségi engedményként, hiszen annak szigorú szabályai szerint egy előzetes beszerzéshez kell kapcsolódnia. Ráadásul a mennyiségi engedmény a törvény szövege szerint mindig az árra vonatkozik, és nincs egyértelmű álláspont arra, hogy az egyet fizet kettőt kap akciókban a két termék van féláron vagy a második termék ingyen. Bár pénzügyi szempontból ennek a kérdésnek nem igazán van jelentősége, adózási szempontból ezen múlhat az adókötelezettség.

3. Nyereményjáték

Sokszor találkozhatunk olyan akciókkal is, amikor egy vásárlást követően a blokkon található azonosító feltöltésével nyerni lehet különböző ajándéktárgyakat. Bár ránézésre nem tűnik másnak, mégis különbözik adójogilag egy ilyen promóció attól az akciótól, amikor az áruház előterében lehet részt venni egy nyereményjátékban, melyen szintén ajándéktárgyakat lehet nyerni.

A marketingakciók apró változtatásával sokszor adózási szempontból sokkal jobb megoldásokat lehet elérni – hangsúlyozzák az RSM Hungary szakemberei.

4. Kóstoltatás

Az áruminta kapcsán régóta visszatérő kérdés, hogy mi minősülhet árumintának. Valóban csak a kereskedelmi forgalomba hozottnál kisebb kiszerelésben legyártott terméket lehet árumintaként szétosztani? Illetve hogyan értelmezhető a törvényi definíció azon megfogalmazása, hogy az áruminta csak a termék bemutatásra lehet alkalmas? Hiszen egy új termék kóstoltatásakor a potenciális vevőknek átadott kis pohárnyi termék fogyasztásra is alkalmas, nem csak az áru bemutatására. További jogbizonytalanságot kelt, hogy áruminta csak a végső fogyasztónak adható, tehát az olyan gyártócégek, melyek nem forgalmazzák termékeiket a végső fogyasztóknak, elvileg nem adhatnak át árumintaként terméket a kereskedőknek vagy a reklámügynökségeknek?

5. Gyártói kedvezmények

Az RSM Hungary kiemeli: külön kategóriát képeznek, és ezért nagy körültekintéssel kell eljárni azokban az esetekben, amikor nem közvetlenül a kereskedő ad engedményt vagy ajándékot a vásárlóinak, hanem azt például a gyártó nyújtja. Ilyenkor mindig javasoljuk, hogy tanácsadó bevonásával elemezzék végig a tervezett ügyletet, mert utólag sokkal nagyobb költségei lehetnek a promóciónak, amennyiben nem megfelelően kezelik az ügylet adókötelezettségeit.

Marketingakciók, promóciók, nyereményakciók tipikus áfa-, ipa-, szja- és egyéb adózási kockázatai

És hogy pontosan milyen adókockázatok merülnek fel?
Ajándéktermékekkel vagy nyereményekkel kapcsolatosan gyakran felmerül kérdésként, hogy kell-e áfát fizetni az átadónak az ingyenes termékátadás után, de ugyanígy megvizsgálandó, hogy elszámolhatja-e az átadó a grátiszterméket az iparűzési adóalapot csökkentő tételként.
Meg kell vizsgálni azt is, hogy a juttatás miatt nem keletkezik-e bevétele magánszemélynek, melyet közvetve vagy közvetlenül a gyártó- ill. forgalmazó cég juttat, és válik ilyen módon kifizetővé egy promóció miatt. Ebben az esetben nem csak a személyi jövedelemadó, illetve a szociális hozzájárulási adó kötelezettség merülhet fel, de komoly adminisztrációs kötelezettségekkel is járhat a tervezett akció (pl. M30-as igazolások kiállítása).

Amennyiben egy cég nem megfelelően jár el a promóció során, előfordulhat, hogy az Adóhatóság az ingyenesen átadott termék / ajándéktárgy után áfa fizetési kötelezettséget állapít meg, és a hiányzó áfa összegének feléig még adóbírságot is kiszabhat. Még súlyosabb lehet a helyzet, ha a végső fogyasztóknál az adott termék / ajándéktárgy adóköteles bevételnek minősül, mivel ilyenkor az áfán felül még kifizetői személyi jövedelemadó- és szociális hozzájárulási adóhiány is felmerülhet.

Hogyan kerülhetőek el az adókockázatok a marketingakciók, promóciók során?

Pontos, részletes, adótanácsadóval egyeztett promóciós kiírás

„Érdemes adótanácsadó véleményét is kikérni, aki alaposan meg tudja vizsgálni a promóció minden feltételét, a részvételi kiírást. Ezek alapján az adótanácsadó meg tudja állapítani, hogy milyen változtatással lehet optimalizálni az akció költségeit” – hangsúlyozzák az RSM adószakértői.

Promóció helyett engedmény

Amennyiben egy promóciót sikerül mennyiségi vagy üzletpolitikai engedménnyé alakítani, azzal máris jelentősen csökkentettük az esetleges adóterheket.

Szerződéses kapcsolatok újratárgyalása

Komoly problémája a szektornak a különböző forgalmazó cégek, áruházláncok által a korábbi „polcpénz” helyett felszámított marketingdíjak besorolása. A vállalkozást komoly versenyhátrány éri, ha nem tud megjelenni a termékeivel egy nagyobb áruházlánc polcain, melyet az áruházláncok ki is használnak. Bár a polcpénz felszámítása ma már törvénybe ütközik, de vannak olyan díjak, hozzájárulások, melyekért az áruházlánc semmilyen konkrét szolgáltatást nem nyújt, nem vállal kötelezettséget, ilyen módon nem vállalkozási célú költségnek minősül a gyártó / forgalmazó cégnél. Nem elég tehát, hogy többletköltséget jelent számára az adott áruház polcain történő megjelenés, előfordulhat az is, hogy ezeket a költségeket a társasági adóalapjában nem számolhatja el és a velük kapcsolatosan felszámított előzetesen felszámított áfát sem helyezheti levonásba.

Az ilyen szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatával, a feltételek újratárgyalásával el lehet érni, hogy legalább adókockázatot ne jelentsen a cég számára az áruházlánc számláinak befogadása. És így, a nap végén eljuthat fogyasztóihoz, megnövelheti a forgalmát anélkül is, hogy felesleges adókockázatokat vállalna fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS