Már Szerbiából és Törökországból is igényelhetünk vissza áfát

2019. 09. 16., 12:30

Ismét közeledik a külföldi áfa-visszatérítési kérelmek benyújtásának határideje, idén ráadásul két országgal bővült az a kör, ahonnan a magyarországi vállalkozások visszakérhetik az áfát – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A magyar áfaalanyok (vállalkozások, egyéni vállalkozók és magánszemélyek is) 2019. szeptember 30-ig igényelhetik vissza a magyar adóhatóságon keresztül azokat az áfa összegeket, amelyet más országokban letelepedett adóalanyok rájuk hárítottak. Fontos, hogy itt nem a fordított adózással (reverse charge) kiszámlázott tételekről van szó, hanem olyan számlák áfatartalma igényelhető vissza, amelyeken a külföldi számlakiállítók feltüntették az áfát az általuk teljesített termékértékesítésekről vagy szolgáltatásnyújtásokról – kezdi friss bejegyzését Palicz Petra, az RSM Hungary áfamenedzsere.

Jellemzően ilyenek szoktak lenni a hotel-, éttermi- és taxiszámlák, vagy ha a magyar vállalkozás úgy vásárol terméket az adott külföldi országban, hogy a terméket nem szállítják el másik országba, és így helyi áfa rakódik rá az értékesítésre.

A sikeres áfa-visszatérítés feltételei

A sikeres áfa-visszatérítésnek számos feltétele van, az ezeknek megfelelő adóalanyok 2019. szeptember 30-ig igényelhetik vissza az uniós országokban megfizetett áfát:

  • visszatérítést kérőnek olyan magyar adóalanynak kell lennie, amely Magyarországon is rendelkezik áfalevonási joggal (azaz például nem alanyi adómentes, vagy nem csak „tárgyi mentes” tevékenységet végez);
  • a kérelmezőnek nincs sem székhelye, sem áfa-telephelye abban az országban, ahonnan a visszatérítést kéri, és – bizonyos kivételektől eltekintve – nem teljesít termékértékesítést vagy nem nyújt olyan szolgáltatást sem ebben a külföldi országában, amely kapcsán neki áfafizetési kötelezettsége lenne;
  • a visszatérítés állama a saját szabályai szerint megengedi az adott termék vagy szolgáltatás után az áfa-visszatérítést;

Mely országokból igényelhető vissza a befizetett áfa? 

A magyar adóalanyok 33 országból, köztük az EU 27 tagállamából, valamint azokból az országokból igényelhetik vissza az áfát, amelyekkel Magyarországnak viszonossági megállapodása van. Ilyen viszonossági megállapodásunk Svájccal, Liechtensteinnel, Norvégiával van, illetve ehhez a körhöz csatlakozott 2019-től Szerbia és Törökország is.

Az idén megkötött szerb és török megállapodások alapján az áfa visszaigényléseket az alábbi időszakra és termék, illetve szolgáltatási körre lehet érvényesíteni:

  • A szerb áfát tartalmazó számlák közül azokra lehet visszatérítést alapítani, amelyeknek a teljesítési időpontja 2019. január 1-i, vagy az utáni.
  • Törökország kapcsán a visszaigénylés a termékértékesítéshez vagy személyszállításhoz kapcsolódóan vásárolt üzemanyag, úthasználati díj, gépjármű karbantartás költségeit terhelő áfára vagy a kiállításokon, vásárokon kiállítóként való megjelenéssel kapcsolatos termékek, szolgáltatások áfájára terjed csak ki. A viszonosság hatályba lépésének dátuma 2019. május 22, így csak azon számlákat lehet a visszatérítési kérelemben benyújtani, amelyeknek a teljesítés időpontja legkorábban erre a napra esik.

Az EU tagállamokból történő áfa-visszatérítést a magyar adóhatóságnak benyújtott kérelemben kell kezdeményezni, amelyet a NAV továbbítani fog az adott ország adóhatóságának. Viszonossággal rendelkező, nem EU-s országok esetében a kérelmet közvetlenül kell benyújtani a külföldi ország adóhatóságának.

Az áfa-visszatérítési kérelem benyújtásának határideje

A benyújtási kérelem határideje EU-s országok esetében a számla teljesítési időpontját követő év szeptember 30-a (a hónap végéig tehát a 2018-as számlákat be lehet még nyújtani, de a 2017-eseket már nem).

Harmadik országos, viszonossággal rendelkező országok saját maguk szabják meg a kérelem benyújtásának határidejét (amely általában a számla teljesítését követő év június 30-a).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS