Már Szerbiából és Törökországból is igényelhetünk vissza áfát

2019. 09. 16., 12:30

Ismét közeledik a külföldi áfa-visszatérítési kérelmek benyújtásának határideje, idén ráadásul két országgal bővült az a kör, ahonnan a magyarországi vállalkozások visszakérhetik az áfát – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A magyar áfaalanyok (vállalkozások, egyéni vállalkozók és magánszemélyek is) 2019. szeptember 30-ig igényelhetik vissza a magyar adóhatóságon keresztül azokat az áfa összegeket, amelyet más országokban letelepedett adóalanyok rájuk hárítottak. Fontos, hogy itt nem a fordított adózással (reverse charge) kiszámlázott tételekről van szó, hanem olyan számlák áfatartalma igényelhető vissza, amelyeken a külföldi számlakiállítók feltüntették az áfát az általuk teljesített termékértékesítésekről vagy szolgáltatásnyújtásokról – kezdi friss bejegyzését Palicz Petra, az RSM Hungary áfamenedzsere.

Jellemzően ilyenek szoktak lenni a hotel-, éttermi- és taxiszámlák, vagy ha a magyar vállalkozás úgy vásárol terméket az adott külföldi országban, hogy a terméket nem szállítják el másik országba, és így helyi áfa rakódik rá az értékesítésre.

A sikeres áfa-visszatérítés feltételei

A sikeres áfa-visszatérítésnek számos feltétele van, az ezeknek megfelelő adóalanyok 2019. szeptember 30-ig igényelhetik vissza az uniós országokban megfizetett áfát:

  • visszatérítést kérőnek olyan magyar adóalanynak kell lennie, amely Magyarországon is rendelkezik áfalevonási joggal (azaz például nem alanyi adómentes, vagy nem csak „tárgyi mentes” tevékenységet végez);
  • a kérelmezőnek nincs sem székhelye, sem áfa-telephelye abban az országban, ahonnan a visszatérítést kéri, és – bizonyos kivételektől eltekintve – nem teljesít termékértékesítést vagy nem nyújt olyan szolgáltatást sem ebben a külföldi országában, amely kapcsán neki áfafizetési kötelezettsége lenne;
  • a visszatérítés állama a saját szabályai szerint megengedi az adott termék vagy szolgáltatás után az áfa-visszatérítést;

Mely országokból igényelhető vissza a befizetett áfa? 

A magyar adóalanyok 33 országból, köztük az EU 27 tagállamából, valamint azokból az országokból igényelhetik vissza az áfát, amelyekkel Magyarországnak viszonossági megállapodása van. Ilyen viszonossági megállapodásunk Svájccal, Liechtensteinnel, Norvégiával van, illetve ehhez a körhöz csatlakozott 2019-től Szerbia és Törökország is.

Az idén megkötött szerb és török megállapodások alapján az áfa visszaigényléseket az alábbi időszakra és termék, illetve szolgáltatási körre lehet érvényesíteni:

  • A szerb áfát tartalmazó számlák közül azokra lehet visszatérítést alapítani, amelyeknek a teljesítési időpontja 2019. január 1-i, vagy az utáni.
  • Törökország kapcsán a visszaigénylés a termékértékesítéshez vagy személyszállításhoz kapcsolódóan vásárolt üzemanyag, úthasználati díj, gépjármű karbantartás költségeit terhelő áfára vagy a kiállításokon, vásárokon kiállítóként való megjelenéssel kapcsolatos termékek, szolgáltatások áfájára terjed csak ki. A viszonosság hatályba lépésének dátuma 2019. május 22, így csak azon számlákat lehet a visszatérítési kérelemben benyújtani, amelyeknek a teljesítés időpontja legkorábban erre a napra esik.

Az EU tagállamokból történő áfa-visszatérítést a magyar adóhatóságnak benyújtott kérelemben kell kezdeményezni, amelyet a NAV továbbítani fog az adott ország adóhatóságának. Viszonossággal rendelkező, nem EU-s országok esetében a kérelmet közvetlenül kell benyújtani a külföldi ország adóhatóságának.

Az áfa-visszatérítési kérelem benyújtásának határideje

A benyújtási kérelem határideje EU-s országok esetében a számla teljesítési időpontját követő év szeptember 30-a (a hónap végéig tehát a 2018-as számlákat be lehet még nyújtani, de a 2017-eseket már nem).

Harmadik országos, viszonossággal rendelkező országok saját maguk szabják meg a kérelem benyújtásának határidejét (amely általában a számla teljesítését követő év június 30-a).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS